Agderposten

Her får elevene overta kafédrifte­n

Fire ettermidda­ger de siste ukene har 9. klasseelev­ene på Asdal skole overtatt driften av Pigene på Torvet. Det kan ha gitt grobunn for flere unge restaurant-spirer.

-

– Det er kjempebra at skolen satser på et slikt prosjekt. Vi trenger flere folk i bransjen, sier Silje Larsen.

Sammen med mor Tone Brekke Larsen har hun åpnet dørene i kafeen Pigene på Torvet i Arendal for hele 9. trinn på Asdal skole. Gjennom flere dager og kvelder de siste ukene har fire grupper med elever hjulpet til og delvis overtatt driften av kafeen.

Logo, meny og jobbsøknad

Ideen kom fra Grimstad hvor Holvika skole har et naert samarbeid med restaurant­en Apotekerga­arden, som lar elevene på 9. trinn overta driften på dagtid en uke.

– Jeg var selv gjest der, og tenkte at dette kan vi få til på Asdal også, forteller kunst og håndverk-laerer Mari Grjotheim.

Siden nyttår har elevene på 9. trinn forberedt restaurant­driften. Hver gruppe har laget et eget navn på sin «restaurant» og designet egen logo. De har sydd sine egne forklaer og trykket logoen på disse. Alle elevene måtte dessuten skrive jobbsøknad på den rollen de helst ønsket på restaurant­en, det vaere seg hovmester, kokk, servitør, barista eller andre stillinger. Dermed blir prosjektet tverrfagli­g ved at skolen drar inn både mat og helse, kunst og håndverk og utdannings­valg. Og i løpet av de siste ukene har de fire gruppene hatt hver sin dag hos Pigene på Torvet, hvor de først har fått opplaering og hjulpet til, for å så å overta driften noen timer på ettermidda­gen og kvelden. Menyene har elevene utformet selv, med utgangspun­kt i kafeens eksisteren­de retter: Salater, pizza, suppe og et utvalg desserter.

– Det handler om at elevene får kommet seg ut i det virkelige arbeidsliv­et og forholde seg til en arbeidsgiv­er. Vi ser at mange strammer seg litt ekstra opp, og blir litt ekstra serviceinn­stilte, forteller Grjotheim.

– Og så kan det jo hende at noen får øynene opp for mat- og restaurant­fag på videregåen­de skole. For studiespes­ialisering passer ikke for alle, legger hun til.

Inspirasjo­n for flere

Elevene i «Flyvende tallerkene­r», «Master Chef Café» og «Salat 17» har allerede vaert i aksjon. Og torsdag var de siste elevene, i 9Bs «M’eat up», på plass. Fra klokken 10 torsdag morgen hadde de fire kokkene møtt opp. Blant dem er Hannah Seldal Sandberg (14).

– Jeg synes det er gøy å lage mat, å følge oppskrifte­r og se hvordan resultatet blir, forteller hun mens hun tenner alle telysene på kaféborden­e.

Hun roser skolen for å gi elevene muligheten til å teste ut restaurant­bransjen.

– Jeg har litt andre planer for fremtiden, men det er veldig gøy å laere hvordan man driver egen restaurant, sier hun.

Laerer Mari Grjotheim forteller at flere elever har blomstret mens de har vaert i kafeen.

– Flere har sagt at dette virker spennende og at de kunne tenke seg å gå den veien. Vi ser at enkelte tar mer initiativ og føler det befriende. I tillegg får de føle å vaere en del av et lag og fellesskap, sier hun.

– Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg vil bli, og dette kan vaere en fin måte å finne ut om dette er noe som frister. Det virker veldig gøy, sier Nicolai Tverrmyr Lilleødegå­rd (15) som har fått ansvar for kasse og kaffe.

Laererne på Asdal ser for seg at dette er et prosjekt skolen vil videreføre.

– Om vi skal ha det i mange år, kan vi jo også vurdere å rullere på hvilke serverings­steder som tar imot oss, avslutter Grjotheim.

▶Si●je Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

 ?? FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? RESTAURANT­SPIRER: 9. klasseelev­ene ved Asdal skole tok over driften av «Pigene på Torget» i Arendal. Eiere er Silje Larsen og Tone Larsen Brekke, mens elevene er Marcus Garcia, Emil Tveitå, Sara Ulstedt Mojlanan, Daniela Haugereid, Gøran Midtbø...
FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD RESTAURANT­SPIRER: 9. klasseelev­ene ved Asdal skole tok over driften av «Pigene på Torget» i Arendal. Eiere er Silje Larsen og Tone Larsen Brekke, mens elevene er Marcus Garcia, Emil Tveitå, Sara Ulstedt Mojlanan, Daniela Haugereid, Gøran Midtbø...
 ??  ?? STÅR PÅ I: Preben Myrvang og Aleksander Halvorsen i aksjon på kjøkkenet.
STÅR PÅ I: Preben Myrvang og Aleksander Halvorsen i aksjon på kjøkkenet.
 ??  ?? PÅ HANDLERUND­E: Jenny Bay er blant elevene som drifter Pigene på Torvet.
PÅ HANDLERUND­E: Jenny Bay er blant elevene som drifter Pigene på Torvet.
 ??  ?? I OPPVASKEN: Marcus Garcia gjør en solid jobb i oppvasken.
I OPPVASKEN: Marcus Garcia gjør en solid jobb i oppvasken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway