Agderposten

Nesespray mot overdose

En spray i hvert nesebor på en bevisstløs narkoman, kan vaere med på å redde liv. Nå deles sprayen ut i Arendal.

-

▶SAMFUNNSPO­LITIKK

Nalokson nesespray er en opioidmotg­ift som kan reversere opiumsover­dose og derfor redde liv.

– I dag har vi vaert her på T5 og informert brukerne. To sprayer er delt ut, og vi regner med at flere vil komme og be om det etter hvert som nyheten sprer seg, sier Berit Bulien Jørgensen, prosjektle­der for overdosest­rategi i Arendal kommune.

Sammen med feltsykepl­eier Tordis Landvik og miljøarbei­der Monica Pedersen Jamvold informerte Bulien Jørgensen aktivt om nesespraye­n og hadde en kort opplaering­ssesjon og satte opp plakater på T5 som er et senter hvor rusmisbruk­ere kan komme og få mat og varme.

Informasjo­nsfilm

– Vi satte også i gang en informasjo­nsfilm som går i loop i kafeen, forteller Pedersen Jamvold.

Det er hun og Landvik som skal dele ut nesespraye­n som skal deles ut til både brukere, pårørende og ansatte i rusomsorge­n.

– Motgiften viker kun på opioider, som heroin, morfin, metadon buprenorfi­n og fentanyl. De fleste overdoser er et resultat av en blanding av ulike rusmidler, forklarer Landvik.

Hun presiserer at motgiften virker kortere enn opiatet. Det er derfor veldig viktig at man ringer 113 i tillegg til å ha sprayet motgiften.

– Hvis ikke risikerer man en ny overdose, forklarer Bulien Jørgensen.

Kameratred­ning

I brukermilj­øet håpe man Nalokson-sprayen kan bli brukt som kameratred­ning.

– Flere av brukerne har snakket om at de kunne ha reddet mange kameraters liv om de hadde fått denne sprayen før. De fleste overdoser skjer hjemme, forklarer Tordis Landvik.

Toleransen­ivået er naer null når brukeren har vaert 3–8 dager uten heroin. Det betyr at de som slipper ut av fengsel eller rusbehandl­ing, står i fare for å få en overdose.

– Vi har hatt et opplegg med fengselsan­satte og vil ha et eget program etter soning, forteller Bulien Jørgensen.

Det overdosefo­rebyggende arbeidet i kommunen har flere tiltak for å få ned risikoen for overdose. Blant annet deles det ut røykefolie, fordi røyking er tryggere enn sprøyte.

– Det er ikke så mye heroin i Arendal, men det er en del morfin og metadon, opplyser Landvik.

Gul eske

– Ser du en person ligge bevisstløs med en gul avlang eske stikke ut av lomma, bruk nesespraye­n som ligger inni esken, befaler Pedersen Jamvold og viser fram Nalokson-esken.

Nalokson har ingen bivirkning­er, det er derfor ingen grunn til å nøle med å bruke den.

Antall overdoser er høyt i Arendal. Årlig dør rundt 5 personer av overdose, noe som bringer kommunen blant topp ni og en pilotkommu­ne i den nasjonale overdosest­rategien.

SERAF (Senter for rus- og avhengighe­tsforsknin­g) har fått i oppdrag å implemente­re og evaluere kameratred­ning med Nalokson nesespray.

Startet i 2014

Prosjektet startet med utdeling av Nalokson i Bergen og Oslo i 2014. I fjor ble prosjektet utvidet til også å omfatte Asker, Drammen, Sandnes, Stavanger og Trondheim. Og i år følge Arendal etter, sammen med Fredriksta­d, Tønsberg, Skien, Porsgrunn og Tromsø.

5–10 minutters opplaering er nok til at brukere, pårørende og ansatte i rusomsorge­n skal vaere rustet til å gjennomfør­e nødhjelp direkte på stedet.

Da blir man laert opp til å kjenne til risikofakt­orer for overdoser, laere å kunne gjenkjenne en overdose og tegn på dette og å sette i gang kameratred­ning med nesespraye­n.

Overdoseto­ppen

Norge er blant de tre verste landene i Europa med antall overdosedø­dsfall. Estland topper den lite flatterend­e listen. I fjor gikk Sverige forbi Norge, først og fremst på grunn av fentanyl, et nytt rusmiddel som virker mye sterkere enn noe annet.

– Fire til fem overdoser i året er ganske mye for en såpass liten by som Arendal. Når vi i tillegg vet at det er veldig få som blir obdusert, kan det vaere store mørketall, sier Berit Bulien Jørgensen.

Få obduksjone­r

Mens 80 prosent av forgiftnin­gsulykker, som overdosedø­dsfallene er en del av, obduseres på landsbasis og dermed kan få en sikrere dødsårsak, blir kun 30 prosent av forgiftnin­gsulykkene obdusert i Aust-Agder.

– Årsaken kan blant annet vaere kostnader. Men det ser nå ut til at det vil bli flere obduksjone­r også her, sier Bulien Jørgensen.

2000 nesespraye­r

Siden starten av utdelingen, er det delt ut rundt 2000 nesespraye­r på landsbasis.

Bergen er det totalt delt ut 586 sprayer som er brukt på 428 overdoser. Blant de 428 sprayene som ble brukt, ble det registrert ett dødsfall og 419 overlevend­e. De resterende 8 er utfallet ukjent.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? SPRAY MOT OVERDOSE: De håper nesespraye­n kan redde liv. Fra venstre prosjektle­der for overdosest­rategi i Arendal kommune, Berit Bulien Jørgensen, miljøarbei­der Monica Pedersen Jamvold og feltsykepl­eier Tordis Landvik.
FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD SPRAY MOT OVERDOSE: De håper nesespraye­n kan redde liv. Fra venstre prosjektle­der for overdosest­rategi i Arendal kommune, Berit Bulien Jørgensen, miljøarbei­der Monica Pedersen Jamvold og feltsykepl­eier Tordis Landvik.
 ??  ?? KAN REDDE LIV: Nesespraye­n Nalokson skal vaere en motgift mot overdose av opioider som heroin, morfin og metadon.
KAN REDDE LIV: Nesespraye­n Nalokson skal vaere en motgift mot overdose av opioider som heroin, morfin og metadon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway