Agderposten

- Et ran med de prisene

Mange små sier de vil savne ballongene, mens de eldre gjerne ser at de fargerike, men dyre ballongene forsvinner.

- 17. MAI

– Det er jo ran med de prisene selgerne tar, men jeg får vaere enig med ungene at gassballon­ger hører med på 17. mai, sier pappa Stian Hansen, mens barna på 10 og 8 er delt.

Tiåringen Theo fikk ikke ballong i fjor og tror ikke han kommer til å savne dem. Men lillesøste­r Lotta (8 1/2) er uenig.

– Jeg trenger ikke ha, men de er fine å se når de som selger dem holder mange, sier Lotta.

Bare bannlys

Bannlys selgerne! På 17. mai kommer selgerne med hundre lavtflygen­de ballonger. De havner overalt og vi får snora rundt halsen. Nei, få det vekk. De koster masse og forsvinner bare rett til vaers, sier Børge Hanseth.

– Det er jo nesten bedre å fylle ungene med is for 200 kroner, enn å kjøpe en sånn ballong, sier an mamma som står ved siden av.

Hanseth synes også poenget med den etter hvert sjeldne gassen inni er viktig å få med.

Sløsing

For flere forskere er enige om at vi er i ferd med å gå tom for helium på jorda. Det kan skje innen 25 år. Det er det ikke mange som vet. Men faktumet får flere av de Agderposte­n møter på gata til å reagere.

– Det er jo misbruk å putte helium i en slik ballong, sier en eldre herre, som ikke vil ha navnet på trykk, og får enige nikk fra kona.

– Jeg har fått utrolig mange positive tilbakemel­dinger på forslaget. Folk sier jo ofte nei til forslag vi kommer med, men her er det nesten bare positive tilbakemel­dinger. I hvert fall i Arendal er det jo også sånn at det er ikke noe mange frivillige organisasj­oner tjener penger på, sier Kristoffer Lyngvi-Østerhus (H).

Savn

I en vogn på Kanalplass­en sover en liten gutt som kanskje aldri vil oppleve fargerike ballonger i hopetall svevende over hodet på nasjonalda­gen.

– For ungene er det alltid gøy med gassballon­ger, men han vil kanskje aldri få en heliumball­ong. Men det han ikke vet, kan han ikke savne. Og fra et verdensper­spektiv så skjønner jeg jo forslaget godt. Ble jeg bedt om å stemme for det, ville det nok vaert helt greit å kutte ut ballongene, sier guttens pappa, Kim Husby.

– Hvor gøy er det egentlig? Den varer i to dager og så er det over. Vi får heller få andre ballonger, sånne på pinne, sier Ann-Christin Orf.

– Det koster mye for en familie med ballonger. Men jeg tror ikke det vil forsvinne helt, bare ut av sentrum. Det er for mye penger å tjene for de som selger, sier Stian Hansen.

 ??  ?? DELTE SØSKEN: Lotta (8) vil savne gassballon­gene, mens storebror Theo (10) synes det er helt greit om de forsvinner.
DELTE SØSKEN: Lotta (8) vil savne gassballon­gene, mens storebror Theo (10) synes det er helt greit om de forsvinner.
 ??  ?? KORTVARIG MORO: Kim Husby og Ann-Christin Orf synes det er helt greit om heliumsbal­longene forbys.
KORTVARIG MORO: Kim Husby og Ann-Christin Orf synes det er helt greit om heliumsbal­longene forbys.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway