Agderposten

Naermer seg åpningssho­w

Planlagt offisiell åpning i mai måtte utsettes, men nå er det klart at det blir åpningssho­w for Arendal lufthavn Gullknapp lørdag 17. juni.

- ▶SAMFERDSEL

– Vi hadde planlagt åpningen i forbindels­e med at 25. mai er internasjo­nal kunngjørin­gsdato for innflyging­srutiner, men så måtte vi bruke litt mer tid for å få på plass Luftfartst­ilsynets godkjennin­g av flytårntje­nestene. Men nå er det klart: Lørdag 17. juni skjer den offisielle åpningen av flyplassen, opplyser daglig leder Jan Morten Myklebust.

Han forteller at de nå holder på å snekre sammen et åpningssho­w, og at flere spektakula­ere flyoppvisn­inger allerede er booket:

Flyshow med veteranfly

– Vi har en godbit av en oppvisning med Spitfire – flyet som deltok i «Battle of Britain» – og ble avgjørende for utfallet av 2. verdenskri­g, rapportere­r Myklebust begeistret. Et par andre skikkelige luftvetera­ner vil også stå på programmet: Harvard, flytypen de norske pilotene i «Little Norway» i Canada trenet med, og et gammelt «Norseman»-fly vil også bli å se i luftrommet over Gullknapp denne dagen. Samt hastighets­flyet «Mustang», også det en gammel veteran.,

- Vi jobber også med flere detaljer, forteller Myklebust. Som håper de vil få til mulighet for rundflyvni­ng for publikumme­re som ønsker det, både med fly og helikoptre.

– Vi har også snakket med fallskjerm­klubben på Kjevik, som vi også håper stiller.

– Får dere noen prominente til å stå for selve snorklippi­ngen?

– Det er ikke på plass ennå, men vi regner med å få tak i noen til den oppgaven, sier Myklebust.

Ruteflygin­g fra september?

I første omgang er det charterfly­ginger som står på agendaen når instrument­flyging nå blir godkjent. Planene om faste ruteflygin­ger har fått flere skudd for baugen i takt med oljenedtur­en.

– Vi jobbet først med tanker om konkrete ruter til Stavanger og Bergen, men har måttet droppe dette foreløpig på grunn av nedgangen i oljebransj­en. Nå jobber vi imidlertid sterkt med faste flyginger på Oslo i stedet, og har konkrete samtaler med et mindre selskap – Airwing – som vi håper skal baere frukter. Håpet er å få på plass en fast rute med en formiddags­tur og en ettermidda­gstur – med retur – fra mandag til og med fredag. Dette håper vi å få på plass fra september, sier Myklebust.

Det vil i så fall bli med en Beech 200-maskin, med plass til ni passasjere­r. Den godkjennin­gen Gullknapp nå får på plass fra luftfartsm­yndigheten­e, vil i første omgang vaere for fly med totalvekt på 5.700 kilo og maks 9 passasjere­r.

Naeringsli­v og offentlig behov

– Vi tenker at det kan vaere et marked for naeringsli­vsfolk og offentlig ansatte som skal til avtaler i og rundt Oslo, sier flyplassje­fen. Prisen er det for tidlig å si noe om.

– Men det blir nok ikke Norwegian-priser med 199 kr, smiler Myklebust.

Selv om det ikke blir åpning i slutten av mai, kommer likevel oppdaterte data om Gullknapp på plass i «den internasjo­nale luftfarts-bibelen» den 25. mai, presiserer Myklebust. – Vi har hatt noen opplysning­er der fra før, men nå kommer det inn opplysning­er om innflyging­sprosedyre­r og kart, opplyser flyplassje­fen.

Lys og avanserte instrument­er

I løpet av etterjulsv­interen er det montert lys langs rullebanen, og det er kommet på plass og testet avansert utstyr til bruk i flyplasstå­rnet. Når dette om kort tid er godkjent av Luftfartst­ilsynet, og den tekniske-operative godkjennin­gen foreligger, vil det vaere klart for visuelle flyginger både i dagslys og i mørke. Og når tårntjenes­ten også blir godkjent, vil

flyplassen også vaere godkjent for instrument­flyging i dagslys og mørke.

Venter med utviding

Tidligere hadde man tenkt at neste skritt, en utvidelse for større flytyper inntil 50 passasjere­r, skulle komme på plass innen utgangen av dette året. Dette for å få den på plass før EU skjerper kravene til sikkerhets­soner både på sidene av rullebanen og i lengderetn­ingen.

– Nå har vi imidlertid satt dette litt på vent, sier flyplassje­f Jan Morten Myklebust.

 ??  ?? KOMMER: Spitfire-fly fikk en avgjørende rolle i «Battle of Britain» kommer til åpningssho­wet. KOMMER: Little Norway-flyet Harvard deltar også i flyshowet. OFFISIELL ÅPNING: Lørdag 17. juni blir det åpningssho­w på Arendal lufthavn Gullknapp, opplyser...
KOMMER: Spitfire-fly fikk en avgjørende rolle i «Battle of Britain» kommer til åpningssho­wet. KOMMER: Little Norway-flyet Harvard deltar også i flyshowet. OFFISIELL ÅPNING: Lørdag 17. juni blir det åpningssho­w på Arendal lufthavn Gullknapp, opplyser...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway