Agderposten

Brukte varmen aktivt

Bøndene lot seg ikke be to ganger da våren eksplodert­e i helgen.

- Stein Larsen larsen@agderposte­n.no

Med 18,3 som dagens høydepunkt søndag, og like godt og varmt mandag, brukte bøndene tiden godt og effektivt. Og det må de. Mot midten og slutten av uka faller vi tilbake mot normalen.

Ikke normal

Leif Justers klassiker «Mot normalt» er mer aktuell enn noen gang. For normalen er ikke normal lengre.

Det kan meteorolog Elin Lundstad fortelle.

– Det blir stadig varmere. Slik har det vaert i år også. Vi har det vi kaller normaltemp­eratur, men den ligger vi godt over. Det har vaert en veldig, veldig, mild vinter, sier hun.

Men de neste dagene synker temperatur­en.

– Ja det er ventet at vi blir liggende på mellom fem og ti grader fra midten av uka. Det er mot normalen, men likevel godt over normalen, sier hun.

– Det blir stadig varmere? – Ja. De siste 20–30 årene har temperatur­en økt. Vi mener det har med menneskesk­apte klimaendri­nger å gjøre, sier hun.

Ligger over

Lars Havstad har ansvaret for målestasjo­nen på Landvik i Grimstad. Han deler meteorolog­ens syn.

– De siste årene har vi nesten hele tiden lagt over normalen. Det blir varmere, sier han.

Havstad forteller at middeltemp­eraturen i januar var 1,7 varmegrade­r, mot normalen minus 1,6. For februar var tallet o, 4 plussgrade­r. Normalen var minus 1,9. Også mars ligger an til å komme godt over normalen på en grad. Til og med søndag var snittet for måneden 2,8 varmegrade­r.

Står på

I potetbygda Reddal benyttet man godvaeret i helgen og mandag til å jobbe på spreng.

De første potetene kom i jorden allerede 18. mars, men for dem som ville vaere litt sikrere får de plantet, ble de ekstra varme dagene hektiske.

– Her er nesten alle bygdas traktorer i sving. Det er noen helt fantastisk­e dager og de benyttes godt, sier Gurine Seland ved Reddal Fellespakk­eri. ▶

 ??  ?? HELE FAMILIEN: Mandagen ble benyttet til å få potetene i jorden hos familien Seland i Reddal. Med rundt 20 grader var forholdene helt topp for å plante poteter. Hele familien var i sving. – Det gjelder å benytte muligheten i det deilige vaeret, sa...
HELE FAMILIEN: Mandagen ble benyttet til å få potetene i jorden hos familien Seland i Reddal. Med rundt 20 grader var forholdene helt topp for å plante poteter. Hele familien var i sving. – Det gjelder å benytte muligheten i det deilige vaeret, sa...
 ??  ?? SPIRER LITT: Slik ser de ut, settepotet­ene som skal i jorden. De har så vidt begynt å spire og er dermedklar­e til å plantes.
SPIRER LITT: Slik ser de ut, settepotet­ene som skal i jorden. De har så vidt begynt å spire og er dermedklar­e til å plantes.
 ??  ?? DEKKER TIL: Etter at potetene er i jorden dekkes de til med plast. – Det skal holde på varmen og fukten, forteller Magnus Sland.
DEKKER TIL: Etter at potetene er i jorden dekkes de til med plast. – Det skal holde på varmen og fukten, forteller Magnus Sland.
 ??  ?? KASSEVIS: Settepotet­ene er klare til å bli satt i jorden. DDE har hektiske og lange dager nå, potetbønde­ne i Readdal.
KASSEVIS: Settepotet­ene er klare til å bli satt i jorden. DDE har hektiske og lange dager nå, potetbønde­ne i Readdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway