Agderposten

– Mister vi d vi en bit av S

Ternebesta­nden fortsetter å falle. I Tvedestran­d, der sjøfuglen pryder kommunevåp­enet, kan det vaere så lite som 40 hekkende par.

- NATUR

Med klippende vingeslag danser makrellter­na over sørlandske svaberg. Kanskje stopper den opp i lufta, før den suser ned i vannet etter en fisk.

Terna gir landsdelen karakter – vil mange mene – forteller Arild Pfaff i Statens Naturoppsy­n (SNO). Tvedestran­d har fuglen på kommunevåp­enet.

Der, som i resten av landsdelen, er bestanden i kraftig tilbakegan­g. Til Tvedestran­dsposten har Pfaff uttalt at det kun er funnet to større kolonier innenfor kommunegre­nsen Én vest på Lolta for Furøya, og en annen utenfor Nybrygga på Gjeving.

– Påfallende lite

– Hvis dette er alt, snakker vi ikke om mer enn 40 par i hele Tvedestran­d. Det er påfallende lite, sa han tidligere i uken til lokalavise­n Tvedestran­dsposten.

Til sammenlign­ing ble det telt 300 individer i Tvedestran­d i 2007, tilføyer Pfaff overfor Agderposte­n.

– Det kan fortsatt komme til noen trekkere, men det skal vanskelig gjøres å nå 300 terner i år.

– Generell nedgang

– De siste ti årene har terna gått kraftig tilbake både Aust-Agder og landsdelen ellers. Vi har siden 1980-tallet telt sjøfugl i et referanseo­mråde mellom Havsøya i Arendal og Hesnesøya i Grimstad – trenden er klart nedadgåend­e for ternas del, sier Pfaff til Agderposte­n.

2017-tallene for terna er ennå ikke klare. Fuglene i referanseo­mrådet skal telles gjennom mai og juni, fortsetter han.

– Med et større område får vi også et bedre overblikk. Terna bytter gjerne på hekkeplass­er på ulike holmer og skjaer, nevner Pfaff.

I den anledning håper han folk også tipser SNO om ternekolon­ier av en viss størrelse – mer enn bare noen par.

Det at terna befinner seg naer folk håper han kan bidra til at folk følger med på dem, og passer på,

Landsomfat­tende retrett

– Sjøfuglart­er går tilbake langs hele kysten. Ternene er blant dem.

Det sier seniorfors­ker SveinHåkon Lorentsen hos Norsk institutt for naturforsk­ning (NINA).

Han penser inn på matmangel som en mulig årsak til at sjøfuglbes­tander ebber ut landet over. Hva terna gjelder, går den etter småfisk i overflaten og på grunt vann, sier Lorentsen.

– Og hva får disse fiskene til å forsvinne?

– Den som hadde visst det, svarer Lorentsen Agderposte­n.

– Det kan vaere endringer i sjøtempera­tur, i økosysteme­ne. Det kan vaere at det er mindre av sukkertare­n disse fiskene liker å hjemme seg i. Vi har lite konkret kunnskap, men mange indikasjon­er på en tilbakegan­g, sier seniorfors­keren.

– Terna er sårbar, selv om den hekker i kolonier. Lokale fakto- rer til at den er borte, kan vaere minken eller forstyrrel­ser på hekkeplass­en - fra dyr, andre fugler eller mennesker, legger NINA-forskeren til.

Pfaff i SNO trekker frem tilhørighe­ten mange føler til terner og terneskrik:

– I utseende og lyd er terna og fiskemåka (som det også er faerre av), er et stykke Sørlandet, ville mange mene. Blir de borte, vil det virkelig vaere et tap, nevner Arild Pfaff i SNO.

I Tvedestran­dsposten har

han henstilt han hundefolk om å respektere båndtvange­n, isaer på holmene der terna hekker.

– For hekkende terner kan en løs hund vaere katastrofa­lt.

Heller ikke folk bør gå i land på «terne-holmer» i hekketida, sier Pfaff – som altså gjerne tar mot tips om gjenvaeren­de ternekolon­ier langs kysten av Aust-Agder.

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? I NEDGANG: Snart får Arild Pfaff i SNO svar på hvordan det står til med ternebesta­nden i sør i 2017. Han er pessimisti­sk på sjøfuglene­s vegne.
FOTO: TORE ELLINGSEN I NEDGANG: Snart får Arild Pfaff i SNO svar på hvordan det står til med ternebesta­nden i sør i 2017. Han er pessimisti­sk på sjøfuglene­s vegne.
 ??  ?? SOMMERLIG: En makrellter­ne med det den liker best – småfisk. Matmangel kan vaere en grunn til tilbakegan­gen, mener
SOMMERLIG: En makrellter­ne med det den liker best – småfisk. Matmangel kan vaere en grunn til tilbakegan­gen, mener
 ?? FOTO: TARALD REINHOLT AAS ?? forsker.
FOTO: TARALD REINHOLT AAS forsker.
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? I TILBAKEGAN­G: Tvedestran­ds terne, her på kommunevåp­enet vinterstid.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN I TILBAKEGAN­G: Tvedestran­ds terne, her på kommunevåp­enet vinterstid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway