Agderposten

Dårligere tannhelset­ilbud i fylket

-

Regjeringe­n foreslår i regionmeld­ingen som skal behandles i Stortinget i juni at ansvaret for tannhelset­jenesten skal flyttes bort fra fylkeskomm­unen og legges til kommunene. I høringsinn­spillene finner man ingen som ønsker denne løsningen. Ikke fagfolkene, kommunene eller fylkeskomm­unene. Alle er fornøyde med dagens organiseri­ng, men Regjeringe­n vil ikke lytte.

Tannhelset­jenesten fungerer veldig bra. Den leverer gode tjenester der folk bor, er ressurseff­ektiv og veldig lite byråkratis­k. I Aust-Agder er hele administra­sjonen tre årsverk, mens det er rundt åtti tannleger, tannpleier­e og assistente­r som til daglig behandler pasienter på tannklinik­ker i hele fylket – og de gjør en glimrende jobb.

Dersom regjeringe­n får det slik de vil, betyr det i praksis at hele tjenesten må bygges opp på nytt. Resultatet av denne oppgaveove­rføringen kan resultere i 15 nye administra­sjoner og en massiv økning i byråkratie­t, eller i beste fall flere interkommu­nale samarbeid.

Nå er det ikke noe nytt at den blåblå regjeringe­n øker byråkratie­t, men dette er helt meningsløs­t og atter en gang vil de små kommunene bli rammet hardest økonomisk. De minste kommunene vil få de største utgiftene for å kunne oppretthol­de et godt tannhelset­ilbud i kommunen. Og de eneste som muligens vil juble for det, er Karius og Baktus.

Senterpart­iet ønsker å oppretthol­de tannhelset­jenesten som en fylkeskomm­unal oppgave slik fagfolk, kommuner og fylkeskomm­uner ønsker og dersom vi kommer i regjering til høsten, så vil vi sørge for at dagens ordning blir videreført.

Gro-Anita Mykjåland Stortingsk­andidat Aust-Agder Senterpart­i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway