Agderposten

Slik har sentrum blitt narko-sentral

På høylys dag, mens tilfeldig forbipasse­rende går forbi, pågår det omfattende salg av narkotika i sentrum av Arendal. I en uke har Agderposte­n kartlagt miljøet. Dagens avis gir deg resultatet.

- ▶SAMFUNN

Onsdag 3. mai 2017 klokken 11.30: En godt voksen mann har i en times tid sirkulert rundt Sam Eydes plass i Arendal sentrum. Han forflytter seg ofte, men tilstedeva­erelsen er konstant.

Han er innom McDonald’s, så ved benkene foran kulturhuse­t, borte ved taxibua, en tur opp i sentrum, så tilbake foran kultur- og rådhuset.

Klokken 11.38 får han kontakt med to unge jenter. Noen kjappe ord utveksles, en av dem gir mannen en 200-lapp – og får noe tilbake.

Det hele er unnagjort på ett minutt.

Stort omfang

Narkotika, reseptbela­gte medikament­er, smuglertob­akk og brennevin. På – og rundt – Sam Eydes plass i Arendal omsettes det meste. Og mye av det selges helt åpenlyst. På høylys dag, med mange potensiell­e vitner.

Som forbipasse­rende vil man kanskje ved en tilfeldigh­et fange opp at noe kjøpes, men først når man begynner å følge med på det som skjer – over tid – vil man oppdage omfanget og mønsteret i den ulovlige handelen rett foran rådhuset i Arendal sentrum.

Nettopp dét har Agderposte­n gjort. I flere dager har journalist og fotograf sittet i ulike bygninger med vinduer vendt mot Sam Eydes plass. Her har vi fulgt aktivitete­n på – og rundt – den store, åpne plassen i sentrum av fylkeshove­dstaden.

Det handler om et persongall­eri som går igjen. Dag etter dag, time etter time. Om penger som skifter hender. Og om det som fremstår som et samarbeid om organisert salg av ulovlige varer.

Nytt salg

Snart to timer er gått siden de to unge jentene kjøpte noe av mannen foran kulturhuse­t. Mens de to tenåringen­e forsvant rett etter handelen, har den voksne mannen fortsatt å sirkulere rundt i sentrum og på Sam Eydes plass.

Han er aldri lenge på samme sted, men lenge nok til at han blir sett av dem som ønsker å se ham.

Klokken 13.43 får han kontakt med en dame som ser ut til å vaere i 40-årene. De prater kort sammen før hun tar en 500-lapp ut av lomma og gir den til ham. Hun får noe i retur, og så forsvinner hun.

– Hva du ser, kommer an på hva du ser etter, sier politiførs­tebetjent Torbjørn Trommestad på forebyggen­de avdeling ved Arendal politistas­jon.

Politiet i Agder er godt kjent med salget av ulovlige stoffer på gatene i Arendal sentrum. Det er langt fra noe nytt fenomen og det er noe som skjer på gatene i de fleste større byer, verden rundt.

– Du kan bruke Arendal sentrum aktivt – over tid – uten å oppfatte noe av dette, men hvis du følger med, hvis du leter og vet hva du skal se etter så er det snakk om minutter før du kommer i kontakt med de «rette» folkene, sier Trommestad.

– Vondt og skremmende

– Dette er noe vi er veldig klar over. Som bekymrer oss og som derfor står høyt på vår prioriteri­ngsliste. Dette har vaert en av våre hovedprior­iteter siden jul, sier seksjonsle­der for etterforsk­ning ved Arendal politistas­jon, Wigdis Irene Songedal.

Det som kanskje skiller Arendal fra mange andre byer er at de mest populaere områdene for narkolange­rne, også er de mest populaere områdene for barnefamil­ier og andre brukere av byen. I Arendal sentrum selges brukerdose­r med hasj og amfetamin side om side med fedre som triller barnevogne­r, skoleeleve­r som venter på bussen og familier som skal på McDonald’s.

– Dette er snakk om steder hvor mange barnefamil­ier ferdes. Det er områder hvor folk oppholder seg, venter på bussen, handler og går ut for å spise mat. Vi har fått flere tilbakemel­dinger fra folk som synes det er vondt og skremmende at dette foregår så åpenlyst. Og ikke minst at det er så mange unge mennesker involvert, sier Songedal.

Onsdag 3. mai ca. klokken 12.30:

En ung mann i blå jakke kommer gående fra kulturhuse­t og ut på Sam Eydes plass. Midt på plassen treffer han en annen ung mann, som har sittet en stund i busskuret utenfor Kiwi.

Begge stopper opp og utveksler noen få ord. Mannen i blå jakke gir den andre

 ??  ??
 ??  ?? NARKOSENTR­AL: Området rundt Sam Eydes plass, i hjertet av Arendal, er tungt belastet med
NARKOSENTR­AL: Området rundt Sam Eydes plass, i hjertet av Arendal, er tungt belastet med

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway