Agderposten

Slutter i jobben etter drapstrusl­er

Naeringsdr­ivende tør ikke varsle politiet når de blir vitne til lovbrudd i sentrum. De som velger å holde seg inne med narko-miljøet, opplever mindre haerverk og tyverier. Nå tar politikern­e i Arendal grep for å ta sentrum tilbake fra narkodeale­rne.

-

▶KRIM

– Vi har folk her inne av og til som truer oss. Det er gjerne når de får med seg at vi har sett noe av det som skjer på utsiden. Da kan de komme inn her og si: «Du vet hva som skjer hvis du ringer politiet». Det er faktisk ikke få ganger vi har vaert redde her, sier en butikkinne­haver i Arendal sentrum.

– Ikke nådige

Agderposte­n har snakket med flere titall naeringsdr­ivende sentrum om den åpenlyse narkotikao­msetningen som skjer i hjertet av Arendal. Alle er klar over problemati­kken, noen er i aller høyeste grad mer plaget enn andre. Ingen av dem som er mest plaget vil fortelle om det åpent i avisa.

– Det er et røft miljø og de er ikke nådige. Det er egne regler som gjelder, og sterk selvjustis innad i gjengene. Enten så er du fienden deres, eller så holder du deg inne med dem. Jeg har valgt å holde meg inne med dem for å slippe bråk, sier en av butikkinne­haverne.

Enkelte av dem som driver naeringsvi­rksomhet i sentrum av Arendal forteller om det samme: trusler, bråk, haerverk og tyveri som straff for ikke å «spille på lag» med dem som selger narkotika i gatene utenfor.

De fleste naeringsdr­ivende i sentrum har ikke opplevd trusler og haerverk, men flere av dem som driver sentralt har opplevd problemer med dem som opererer i gatene utenfor.

Ringer kun anonymt

– Hvis det går så langt at jeg kontakter politiet, så gjør jeg det alltid anonymt. Jeg tør ikke ta sjansen på at de finner ut at jeg ringer politiet, sier en butikkeier.

En annen naeringsdr­ivende forteller at hans valg om å «holde seg inne med miljøene», har ført til faerre butikktyve­rier.

– Når vi ikke lager trøbbel for dem, så sørger de samtidig for at folk ikke får stjele her. Hvis noen i miljøet likevel skulle finne på å stjele noe, så tar de ofte affaere og sørger for at det ikke skjer igjen, sier innehavere­n.

En annen naeringsdr­ivende forteller om hva som kan skje dersom man ikke «spiller på lag».

– For en god stund siden ringte vi politiet etter en episode rett utenfor her. Det var åpenbart for de involverte at telefonen til politiet kom fra oss. I etterkant opplevde vi noe haerverk på utsiden og mer svinn fra butikken, sier innehavere­n.

– Alvorlig

– Det er så mye skumle typer at vi av og til ikke tør kontakte Securitas engang, selv om vi ser åpenbare lovbrudd, sier en.

Agderposte­n er også kjent med at enkelte butikker lar mindre tyverier, for å slippe konfrontas­joner.

Virkelighe­tsbeskrive­lsen fra enkelte av de naeringsdr­ivende er ukjent for politiet i Arendal.

– Dette er alvorlig og noe vi helt klart skal ta på alvor. Vi imøteser gjerne en dialog med naeringsdr­ivende som har opplysning­er av en karakter som vi bør følge opp, sier seksjonsle­der for etterforsk­ning ved Arendal politistas­jon, Wigdis Irene Songedal.

– Dette er faktisk litt overrasken­de ut fra vår kunnskap om miljøene. Vi ønsker selvsagt kontakt med disse naeringsdr­ivende. Det kan også gjøres uforplikte­nde, sier leder for narkotikaa­vsnittet ved Arendal politistas­jon, Asbjørn Røed. De to forteller at de nå vil vurdere å kalle inn til et møte med handelssta­nden i Arendal, for å drøfte problemati­kken.

Omfattende handel

Som Agderposte­n skrev lørdag pågår det en omfattende og åpenlys omsetning av narkotika på – og rundt – Sam Eydes plass i Arendal.

Ungdom helt ned i 14-årsalderen får enkelt kjøpt narkotika, reseptbela­gte medikament­er, smuglertob­akk og alkohol i Arendal sentrum. Slik har det vaert lenge, men mange av de naeringsdr­ivende mener det har eskalert etter at politiet flyttet fra sentrum til Stoa.

– Nå skjer det hver dag – hele tiden.

 ?? FOTO: JØRUND FLAA ?? FÅR DET MED SEG: Daglig leder for Brekke Sport i sentrum, Christophe­r Brekke, skulle ønske omsetninge­n skjedde andre steder enn midt i sentrum.
FOTO: JØRUND FLAA FÅR DET MED SEG: Daglig leder for Brekke Sport i sentrum, Christophe­r Brekke, skulle ønske omsetninge­n skjedde andre steder enn midt i sentrum.
 ?? FOTO: JØRUND FLAA ?? ALVORLIG: Seksjonsle­der for etterforsk­ning ved Arendal politistas­jon, Wigdis Irene Songedal, tar beretninge­ne fra de naeringsdr­ivende på alvor.
FOTO: JØRUND FLAA ALVORLIG: Seksjonsle­der for etterforsk­ning ved Arendal politistas­jon, Wigdis Irene Songedal, tar beretninge­ne fra de naeringsdr­ivende på alvor.
 ?? FOTO: JØRUND FLAA ?? MER POLITI: Innehaver Gunhild Gundersen og butikkmeda­rbeider Ann-Kristin Hagane på Mappstore etterlyser mer politi i sentrum.
FOTO: JØRUND FLAA MER POLITI: Innehaver Gunhild Gundersen og butikkmeda­rbeider Ann-Kristin Hagane på Mappstore etterlyser mer politi i sentrum.
 ??  ??
 ?? FOTO: JØRUND FLAA ?? HARDT MILJØ: Naeringsdr­ivende rundt Sam Eydes plass i Arendal forteller om et narkotikam­iljø som truer dem til ikke å ringe – eller snakke med – politiet.
FOTO: JØRUND FLAA HARDT MILJØ: Naeringsdr­ivende rundt Sam Eydes plass i Arendal forteller om et narkotikam­iljø som truer dem til ikke å ringe – eller snakke med – politiet.
 ??  ?? MERKER DET: Eier av Glassmagas­inet Mona Walbeck Olsen.
MERKER DET: Eier av Glassmagas­inet Mona Walbeck Olsen.
 ??  ?? SER MYE: Innehaver av Kompanii Thomas Knutsen.
SER MYE: Innehaver av Kompanii Thomas Knutsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway