Agderposten

Alle skal med

-

Arbeiderpa­rtiet sier: alle skal med. Vi har ambisjoner på arbeidsfol­ks vegne. Vi vil styrke fagorganis­asjonenes innflytels­e og sørge for trygghet i arbeid. Vi har klare ambisjoner når det gjelder å sikre trygghet for arbeid til alle.

Denne regjeringa har bygd ned fagorganis­asjonenes innflytels­e og har heller ikke uttrykt politiske ambisjoner om å sikre arbeid til alle.

Det er et realt politisk valg. Når Arbeiderpa­rtiet sier at alle skal med, betyr det alle. Derfor satser vi også på dem som trenger mest hjelp, mens denne regjeringe­n nedpriorit­erer tiltak til grupper med størst behov for tiltak og tilbakefør­ing.

På Agder har vi mange med redusert arbeidsevn­e og mange kvinner utenfor arbeidsliv­et og i deltidssti­llinger. Høyre-og Fremskritt­sparti-regjeringe­ns budskap til disse har vaert: «Flytt! Det er ikke krise i hele landet». Arbeiderpa­rtiet vil bidra til å skape arbeidspla­sser der folk bor.

I en artikkel om «Fengsling, tilbakefal­l og arbeid» i 2016 pekes det på at fengsling med tiltak for arbeidstre­ning har betydning for at innsatte kommer ut i jobb og utfører mindre kriminalit­et. Arbeiderpa­rtiet la frem Stortingsm­elding 37 (2007–2008) der tilbakefør­ing var viet god plass. Det ble fulgt opp blant annet gjennom å innføre en tilbakefør­ing s garanti for å sikre at fengslene skulle styrke tiltak for arbeidsret­tet rehabilite­ring, og vi fikk i gang prosjekter med NAV-ansatte i fengslene. Det er nå fjernet. Der Arbeiderpa­rtiet hadde ambisjoner om å flytte NAV-ansatte inn i fengslene for å sikre kontinuite­t, er denne regjeringe­ns tilnaermin­g å flytte NAV-ansatte ut fra fengslene.

Rehabilite­ringen i fengslene er blitt dårligere. 242 soner i Nederland uten muligheter til kvalifiser­ende skolegang eller arbeid, og kvinner i fengsler får systematis­k dårligere arbeids kvalifiser­endetiltak. Arbeiderpa­rtiet har i hvert budsjettfo­rslag styrket tiltak for rehabilite­ring og tilbakefør­ing til kvinner og menn. Høyre og Fremskritt­spartiet prioritere­r ikke tilbakefør­ing som inneholder kontinuite­t, tillit og langsiktig arbeid.

Å sikre kvinner økonomisk uavhengigh­et er viktig fordi enhver voksen person selv er ansvarlig for sitt livsopphol­d. Kvinner som har tatt det noen ganger farlige skritt å bryte ut av et voldelig forhold, har lav arbeidsdel­takelse. Forskning (Kjersti Alsaker 2014) viser at kun 45 prosent var i arbeid, og halvparten hadde opplevd å bli nektet å gå på jobb eller søke jobb av sin partner.

Disse kvinnenes vanskelige utgangspun­kt fører til at mange velger å flytte tilbake. Å skape ordninger som gjør det mulig for dem å få bolig, et alternativ­t sosialt nettverk og økonomisk uavhengigh­et er en viktig politisk oppgave.

Opptrappin­gsplanen mot vold og voldtekt som Høyre- og Fremskritt­sparti-regjeringe­n la frem i vår, inneholdt ingen tiltak for å sikre disse kvinnene muligheter til bolig og arbeid. En plan som ikke omhandler tiltak til den gruppe mennesker i Norge som utsettes for den mest omfattende og mest alvorlige vold som finnes, nemlig de som er redde og utrygge i sitt eget hjem, for sine naermeste. Krisesente­rloven pålegger kommunene å sørge for et krisesente­rtilbud. Tilbudet skal også gi den som har brutt ut av et voldelig samliv bistand til etablering av ankerfeste der det nye livet kan starte.

I dag får ikke de som bryter ut, og som ikke har jobb, automatisk prioritet og ekstra hjelp fra NAV. Selv om vi kjenner de alvorlige konsekvens­ene av å ikke komme raskt i jobb. Resultaten­e av Alsakers forskning illustrere­r behovet for tiltak som hjelper dem som ønsker å bryte ut av volden, men som ikke har jobb og som derfor ikke har råd til å flytte fra en voldelig partner. Det trengs en langt mer offensiv holdning fra regjeringe­n når det gjelder å sikre arbeid til disse kvinnene, enn vi ser i dag.

Arbeiderpa­rtiet fremmet for kort tid siden et forslag som lød som følger: «Stortinget ber regjeringe­n sørge for at NAV prioritere­r å legge til rette for at personer utsatt for vold i naere relasjoner uten jobb kommer raskt i arbeid, slik at de raskt gis muligheten til å bli økonomisk uavhengige».

Dersom regjeringe­n denne gang vil ta grep, har de mulighet til å støtte dette.

Kari Henriksen Stortingsr­epresentan­t Ap, justiskomi­teen UTBYGGING

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway