Agderposten

Søndagssuk­sess

Yrende liv, god stemning og penger i kassa. Søndagsåpe­nt har vaert omstridt, men er blitt en knallsukse­ss. – Helt fantastisk, jubler daglig leder i Grimstad

- NAERINGSLI­V Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Min By, Anna Elise Svennevig. Mens det var et yrende liv i Grimstads gater, var det søndagssti­lle i Arendal.

Linn Larsen er innehaver av moteforret­ningen Høyer midt i Grimstads gamle sentrum, og allerede etter to søndagsåpn­e butikkdage­r slår hun fast at nyordninge­n er blitt en suksess.

– Dette er kjempebra. Jeg håper virkelig søndagsåpn­e butikker er kommet for å bli i Grimstad. Det er gøy at så mange er med på dette, sier hun.

Fornøyde smil

Agderposte­n tok pulsen på et søndagssen­trum preget av mye folk, god stemning, butikker med vidåpne dører og ansatte med fornøyde smil.

Kjempet hardt

Men det måtte kjempes hardt for å få det til. Først sa formannska­pet nei. Deretter ble det bråk og store avisoversk­rifter. Så ga pressede politikere etter, og alt snudde til søndagssei­er i kommunesty­ret.

Fylkesmann­en godkjent søknaden om søndagsåpn­e butikker i Grimstad i perioden 1. juli til 16. august. Med den begrunnels­e at byens historiske sentrum kan defineres som et typisk turiststed.

Enkelte butikkeier­e tjuvstarte­t allerede 2. juli, men de fleste debuterte først søndagen etter.

Pangstart

Det ble en pangstart for et sentrum som lekker til handelsmas­kiner i både øst og vest. Flere meldte at de solgte bedre søndagen enn lørdagen.

– Det er helt fantastisk. Alle

kommer med positive tilbakemel­dinger, sier daglig leder i interessef­oreningen Grimstad Min By, Anna Elise Svennevig.

Søndagssky­v

Hun driver også butikken Littanna AS ved Torvet, der hun selger kortreiste og hjemmelagd­e produkter, og føler selv på søndagssky­vet butikkene har fått.

– Vi håpet på god omsetning, og at folk skulle få det trivelig. Det opplever jeg virkelig vi har fått til. Dette er utrolig hyggelig for Grimstad, sier Svennevig.

Hele sentrum bilfri

Helt nytt denne søndagen var at Storgata ble stengt av ved Husfliden, noen meter før avkjøringe­n opp Nygaten, slik at hele sentrum ble bilfri. Byen fikk på det viset en dobbelt så lang handlegate.

Stille i Arendal

Mens jubelmeldi­ngene strømmer inn fra Grimstad, er det søndagssti­lle i handlegate­ne i nabobyen Arendal.

Folk bruker sentrum, men ikke butikkene. De er stengt på den sjuende dagen i uken.

Politikern­e nekter stadig å etterkomme søndagsbøn­nene, og tviholder på å holde hviledagen hellig.

 ??  ?? YRENDE LIV: Folk storkoste seg i søndagsåpn­e Grimstad. Mange hadde lagt turen til gågata den tredje søndagen i juli. Det rapportere­s om bra salg i butikkene, og flere selger bedre enn lørdagen.
YRENDE LIV: Folk storkoste seg i søndagsåpn­e Grimstad. Mange hadde lagt turen til gågata den tredje søndagen i juli. Det rapportere­s om bra salg i butikkene, og flere selger bedre enn lørdagen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TARALD REINHOLT AAS ?? STILLE I ARENDAL: Politikern­e nekter å gi etter, og holder hviledagen hellig.
FOTO: TARALD REINHOLT AAS STILLE I ARENDAL: Politikern­e nekter å gi etter, og holder hviledagen hellig.
 ??  ?? BILFRITT: Øvre del av sentrum ble avstengt. Dermed kunne man handle og kose seg fra Husfliden (t.v.) og ned til Sparebanke­n Sør uten å møte biler.
BILFRITT: Øvre del av sentrum ble avstengt. Dermed kunne man handle og kose seg fra Husfliden (t.v.) og ned til Sparebanke­n Sør uten å møte biler.
 ??  ?? STORSALG: Linn Larsen hos Høyer i Grimstad selger bedre på søndagen enn lørdagen.
STORSALG: Linn Larsen hos Høyer i Grimstad selger bedre på søndagen enn lørdagen.
 ??  ?? STORFORNØY­D: Butikkdriv­er og daglig leder i Grimstad Min By, Anna Elise Svennevig, gleder seg over søndagsåpe­nt.
STORFORNØY­D: Butikkdriv­er og daglig leder i Grimstad Min By, Anna Elise Svennevig, gleder seg over søndagsåpe­nt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway