Agderposten

Bygger sin egen 20 fots sjekte

Da Per Tønnesen ble pensjonist bestemte han seg for å gjennomfør­e en gammel drøm: Ei 20 fots sjekte skulle bygges fra bunnen av.

- ▶BÅTLIV

Halv åtte om morgenen pakker han ofte matpakke og forsvinner ut i garasjen sin. Der blir han gjerne til halv åtte på kvelden. Per Tønnesen har aldri bygget noen båt før, men da han ble pensjonist for et par år siden, var tiden inne.

– Målet er at båten skal bli ferdig til Trebåtfest­ivalen i Risør i august, smiler han lurt.

Opplagt navn

I garasjen rett ved Nidelva i Arendal lukter det sagflis og treverk. På veggene henger det inspirasjo­nsbilder fra turer han og kona har hatt verden rundt, sammen med bilder av båter og cowboyhatt­er.

Og i midten av garasjen står selve sjektedrøm­men. Den har fått allerede navnet Sofie, på grunn av både barnebarn og flere familiemed­lemmer har dette navnet.

– Det «måtte» nesten bare bli det navnet!

Måtte bli mindre enn planlagt

Sjekta er laget av lerk importert fra Tyskland og stråler nesten der hun står. Men hun ble et par fot mindre enn malene den uerfarne båtbyggere­n hadde fått låne.

– Ja, det var «kun» 20 fot som passet inn i garasjen, skjønner du vel!

- Hatt lyst siden 80-tallet

Tønnesen kan fortelle at han selv har «vokst opp» i ei sjekte på Nedenes. Derfor har han mange gode minner å se tilbake på fra båtripa. Det var også en trebåt, men han er ikke patriot av den grunn.

– Jeg har en plastbåt liggende der nede. Dette handler om at jeg har en viss skapertran­g, og det er ikke bare trebåt som gjelder, altså, smiler han.

For å bygge båt, må blant annet bordene steames i en egen maskin før nagler kan slås i og mer tidkrevend­e arbeid venter.

Selv om Tønnesen ikke hadde noen erfaring med båtbygging fra før, har han blant annet fått slått på plass 1.000 nagler.

– Jeg har hatt lyst til å gjøre dette helt siden 80-tallet da jeg var en del på Jomfruholm­en båtbyggeri. I ettertid har jeg fått mye hjelp fra erfarne folk som Wilhelm og Axel Dannevig. De har vaert helt uunnvaerli­ge i denne prosessen her, forteller båtbyggere­n.

- Det er kun maler, altså!

Men selv om han aldri har bygget båt før, har han brukt hendene. Alene har han både bygget et hus og totalrenov­ert et annet.

Han skrur på maskinen for å

skjaere til en planke.

– Nå kan det hende det bråker litt, advarer han.

Treverket er skjaert ut. Snart må det enda flere nagler på plass. Men om han ikke er å finne i garasjen, er han mye ute og reiser eller ute og fisker laks.

– Sitter du noen gang stille? Spør Agderposte­n.

– Nei, jeg gjør vel egentlig ikke det, ler han.

Båten inspiseres. En båtmotor kjøpt tidligere er pusset på og blitt god som ny. Nå mangler det blant annet ei mast, pluss litt finpuss.

– Du må huske å skrive at det kun er maler til benkene som ligger i båten nå. Folk må jo ikke tro at det skal se sånn ut, flirer han.

Venter sju strøk med lakk

Sofie skinner om kapp med sola på Asdal. Hun vet kanskje at hun snart skal ut og flotte seg blant landets vakreste trebåter i august. Men først venter sju strøk med lakk. Forhåpentl­igvis er hun klar til å sjøsettes i august.

– Ja, nå gleder vi oss til å teste det ut. Både barnebarn oghele familien, forteller en stolt båtbygger Per Tønnesen.

 ??  ?? INSPIRASJO­NSVEGG: Både smykker, feriebilde­r og cowboyhatt­er henger på veggen i garasjen til Per Tønnesen.
INSPIRASJO­NSVEGG: Både smykker, feriebilde­r og cowboyhatt­er henger på veggen i garasjen til Per Tønnesen.
 ??  ?? NØYE ARBEID: Det er en hel haug med treverk som må kuttes til før plankene skal steames og nagles på plass.
NØYE ARBEID: Det er en hel haug med treverk som må kuttes til før plankene skal steames og nagles på plass.
 ??  ?? FÅTT HJELP: Den nye båtbyggere­n skryter av å ha fått uvurderlig hjelp fra venner under byggingen av sjekta.
FÅTT HJELP: Den nye båtbyggere­n skryter av å ha fått uvurderlig hjelp fra venner under byggingen av sjekta.
 ??  ?? BYGGER SIN EGEN BÅT: Per Tønnesen fra Asdal i Arendal bestemte seg for å gjennomfør­e drømmen om å bygge sin egen tresjekte da han ble pensjonist. Nå er håpet at den er ferdig til Trebåtfest­ivalen i august.
BYGGER SIN EGEN BÅT: Per Tønnesen fra Asdal i Arendal bestemte seg for å gjennomfør­e drømmen om å bygge sin egen tresjekte da han ble pensjonist. Nå er håpet at den er ferdig til Trebåtfest­ivalen i august.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Karoline Nerdalen Darbo kand@ agderposte­n.no
Karoline Nerdalen Darbo kand@ agderposte­n.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway