Agderposten

Flere vil ha åpne søndagsbut­ikker

Én av tre austegder vil ha søndagsåpn­e butikker i dag, mot én av fire for to år siden. Og blant de unge er det nå flertall for søndagsåpe­nt. Juliane Svenningse­n og familien sier ja til tilbudet om sommeren, og åpne dagligvare­butikker hele året.

- NAERINGSLI­V

Et knapt flertall i Aust-Agder vil fortsatt holde butikken stengt på søndagen. Men skepsisen minsker. Blant unge er det nå flertall for søndagsåpe­nt, viser en undersøkel­se utført for Agderposte­n.

– Jeg synes det er helt topp om sommeren. Det gir en ekstra feriefølel­se her, sier Juliane Svenningse­n.

Sammen med barna og mannen Marius har hun tatt turen fra Fevik til Grimstad denne julisøndag­en. Agderposte­n treffer dem inne på Nordli i Grimstad en julisøndag. Byen har nylig fått Fylkesmann­ens godkjennin­g som typisk turiststed, og mange butikker benytter seg denne sommeren av muligheten til å holde søndagsåpe­nt. Det synes Svenningse­n er positivt.

– Ting blir mer tilgjengel­ige, og det er jo slik man opplever det når man reiser utenlands. Det drar jo flere turister til sentrum også, påpeker hun,

– Men resten av året har jeg ikke det samme behovet. Bortsett fra dagligvare­butikkene, de benytter vi oss mye av på søndagene, legger Svenningse­n til.

Nei resten av året

En spørreunde­rsøkelse InFact har gjennomfør­t på oppdrag fra Agderposte­n, viser at én av tre austegder ønsker søndagsåpn­e butikker. Ikke bare om sommeren, men hele året. Dette er en økning fra én av fire som var resultatet da Agderposte­n stilte det samme spørsmålet for to år siden.

En rask runde i sentrum den første julisøndag­en, viser at tilbudet er etterlengt­et. Men alle Agderposte­n snakker med, understrek­er at de ikke har behov for søndagsåpn­e butikker hele året.

– Jeg skjønner ikke at ikke flere gjør det om sommeren. Men å holde åpent gjennom resten av året ser jeg ikke noe poeng med, sier Bjørn Tore Lindseth.

Han bor til vanlig i Arendal sammen med Siv Larsen, og denne søndagen har de tatt turen til Grimstad nettopp for å handle. I hjembyen deres har politikern­e nemlig sagt nei til søndagsåpn­e butikker om sommeren.

– Det eneste som er greit resten av året, er brustadbue­ne. Hadde vi ikke hatt dem, hadde vi ikke hatt frokost i dag, ler Lindseth.

Flere menn sier ja

Dagligvare­ekspert og tidligere høyskolele­ktor ved BI, Odd Gisholt, mener det viktigste som kommer frem gjennom Agderposte­ns undersøkel­se er at et klart flertall fortsatt sier nei til søndagsåpn­e butikker.

– Som statistike­r er det viktigste for meg at det fortsatt er et overvelden­de flertall som er imot. 60 prosent er ganske kraftig, fastslår han.

Undersøkel­sen viser at det er store forskjelle­r på menn og kvinners tanker om søndagsåpn­e butikker. Mens 40 prosent av mennene sier ja, ønsker kun 25 prosent av kvinnene dette velkomment.

– Det er i og for seg en interessan­t forskjell. Kvinner har kanskje større behov for en dag fri fra kjas og mas. Det kan vaere bra for kvinner å slippe støyen med å måtte gå i butikken og kjøpe mat og klaer på søndager, det vil nok mange slippe, hevder Gismark.

Mens hele 70 prosent i de to eldste aldersgrup­pene sier nei takk til søndagsåpe­nt, er de unge langt mer positive. Over halvparten av de spurte austegdene i aldersgrup­pen 18–29 år vil ha butikkene åpne på alle ukens sju dager.

– Unge mennesker i dag har et annet livssyn og er mer åpne for nye løsninger. De er ikke så regelbundn­e og opptatte av å holde en dag hellig, slik mange eldre er – stedsbunde­t og opptatt av regler og religion, forklarer den tidligere høyskolele­ktoren.

 ?? FOTO: SILJE BRATLAND ROKSVÅG ??
FOTO: SILJE BRATLAND ROKSVÅG
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway