Agderposten

Man kan spørre seg: Er kirka en trygg arbeidspla­ss?

du på et kall eller et ønske om å fortelle andre mennesker hvem Jesus er og lurer på hvilken utdannelse du skal velge?

-

Idisse dager får tusenvis av unge svar på sin søknad om høyere utdanning. Det er enorme valgmuligh­eter, mange bruker lang tid på å finne ut hva de skal bli.

Det er ikke enkelt og det er et valg som vil ha konsekvens­er for mange år framover. Det er fortsatt mulig å ombestemme seg.

Store endringer i kirka

Jeg har lyst til å slå et slag for teologistu­diet. Jeg skjønner at mange unge kvier seg for dette. Det er store endringer i kirka. Organiseri­ngen av kirka er noe endret og flere endringer vil komme. Man kan spørre seg; er kirka en trygg arbeidspla­ss?

For mange er nok også innføring av likekjønne­t vigsel krevende. Det kan vaere krevende å fronte sitt syn uansett hvilket syn man har.Vi har sett hvilken støy dette lager i media. Etter vedtaket har også noen organisasj­oner og andre kirkesamfu­nn trukket seg unna eller lurer på om de kan samarbeide med den norske kirke.

Vi har vaert gjennom ei tid der det har vaert og er mange krevende saker.

Kirkas oppdrag er å forkynne evangeliet

Folk begynner å bli trøtte. Vi trenger å gå tilbake til det som er kirkens egentlige oppgave; å forkynne evangeliet; fortelle mennesker hvem Jesus er!

Det er derfor jeg er prest. Jeg startet på misjonshøy­skolen med kall til å bli misjonaer og vi var det i noen år, å bli prest var ganske fjernt for meg. Det kom etter hvert.

Etterhvert som jeg har jobbet som prest i mange år, forskjelli­ge steder i landet, har jeg skjønt at den norske kirke har et enormt nedslagsfe­lt. Den møter folk flest i ulike faser av livet; ved dåp og dåpssamtal­en kommer man naer folk i en veldig viktig fase av deres liv og de baerer det mest dyrebare de har fram til dåpen.

Gjennom ulike trosopplae­ringstilta­k får presten sammen med andre medarbeide­re og frivillige møte barn og foreldre/foresatte og etter hvert søsken igjen. Og ikke minst ved konfirmasj­on. Ungdommer i sin mest sårbare og påvirkelig­e alder kommer ganske frivillig til kirken, er med på leirer og andre ting og får en smak av hva tro er. Også i forbindels­e med dødsfall og kriser kommer man naer folk. Vi har et budskap om håp å komme med inn i disse situasjone­ne. Det er opp og ned hvor mange som kommer på gudstjenes­te forskjelli­ge steder i landet. Men også der treffer man store deler av befolkning­en iløpet av et år.

Presten er fortsatt viktig for folk.

Selv om mange har et distansert forhold til kirka betyr den noe for veldig mange. Jeg husker da jeg skulle slutte som prest i Vingrom på Lillehamme­r kom ei dame bort til meg og sa at hun synes det var leit jeg skulle slutte; «Du er jo presten vår!» sa hun. Jeg kan ikke huske å ha sett henne på gudstjenes­te.

Å vaere prest er å vaere kirkas representa­nt i bygda eller byen både med å forkynne evangeliet, men også å bry seg om folk og se dem. Prester vil vi alltid trenge i kirka! Lykke til med et stort og viktig valg!

 ??  ??
 ??  ?? Ragnhild E. Floberg, prost, Tvedestran­d
Ragnhild E. Floberg, prost, Tvedestran­d

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway