Agderposten

– Russland blir stående lenge i Syria

CIA-sjefen ser ingen tegn til at russerne har planer om å for- late Syria med det første. En av grunnene er at de elsker å gjøre USA et pek, mener han.

-

Hvis Russland kan finne etter eller annet som kan g jøre livet vanskelige­re for oss, mener de at det helt klart er bryet verdt. Mike Pompeo, sjef for CIA

På en sikkerhets­konferanse i Aspen, i delstaten Colorado, sa CIA-sjef Mike Pompeo at russerne uten tvil forsøkte å manipulere den amerikansk­e valgkampen. CIA-sjefen betegnet forholdet mellom USA og Russland som komplisert.

Pompeo mener at russisk politikk har et klart element av at de ønsker å stikke kjepper i hjulene for USA der de finner mulighet for det.

– Hvis de kan finne etter eller annet som kan gjøre livet vanskelige­re for oss, mener de at det helt klart er bryet verdt, sa Pompeo.

Han la til at han kun ser minimale tegn på at russerne følger en seriøs strategi for å bekjempe IS i Syria. Enhver uttalelse om at Russland har vaert en alliert av USA i Syria, støttes ikke av det som skjer på bakken, mener han.

Uten Assad

CIA-sjefen kan ikke se for seg et stabilt Syria så lenge president Bashar Assad sitter ved makten. Han kaller Assad en iransk marionett og mener at Iran har fått et solid fotfeste i Syria.

Pompeo tror en av hovedgrunn­ene til at Russland vil forbli i Syria, er tilgangen til marinebase­n i havnebyen Tartus ved Middelhave­t.

CIA-sjefen kommentert­e et bredt felt av konfliktsa­ker rundt om i verden under sikkerhets­konferanse­n i Aspen. Han brukte mye tid på det USA ser som en målrettet iransk frammarsj i Midtøstenr­egionen. Trump-administra­sjonen holder på å utarbeide tiltak for å demme opp for Iran, som ifølge Pompeo vil vaere det landet som bestemmer hvordan utviklinge­n i regionen skal vaere.

Dårlig leietaker

CIA-sjefen kritiserte Obamaadmin­istrasjone­ns atomavtale med Iran. Trump-administra­sjonen bekreftet nylig at Iran holder sin del av avtalen, men advarte landet mot å bryte avtalens «ånd» ved å fortsette sitt program for utvikling av ballistisk­e raketter.

– Iran er som en dårlig leieboer. Han betaler ikke husleien før fristen er utløpt og utleier til slutt krever det. Leieboeren sender så en sjekk uten dekning, sa Pompeo. Han opplyste at USA samarbeide­r med Israel og Gulfstaten­e for å finne en måte å demme opp for iranerne på.

Pompeo sa at president Trump er svaert urolig for det som skjer i Nord-Korea. Han tar det opp hver gang de to møtes.

– Det er én ting å ha en enkelt rakett som kan skade USA, noe helt annet å ha et helt arsenal av slike våpen, sa CIA-sjefen. Uten å gå i detaljer la han til at det er mulig å gjøre ting som kan svekke Nord-Koreas evne til å bygge seg opp en slikt lager.

Noen mener Kim Jong-un opptrer fullstendi­g irrasjonel­t, men Pompero sa seg overbevist om at Kims nøkkeloppg­ave er å holde seg ved makten. Pompeo håper det er mulig å finne en vei som kan skille atomprogra­mmet fra det nordkorean­sk folk.

– Det er sikkert nydelig mennesker, og mange ser gjerne at han forsvinner. De har det jo ikke spesielt godt der, CIA-sjefen.

(NTB-AP)

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? STOLER IKKE PÅ RUSSLAND: CIA-sjef Mike Pompeo tror at ru sserne vil holde seg lenge i Syria, ikke minst fordi de elsker å stikke kjepper i hju lene for USA, som han sier. H er, da han avla sin ed til vervet til visepresid­ent Mike Pence 23. januar i år.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX STOLER IKKE PÅ RUSSLAND: CIA-sjef Mike Pompeo tror at ru sserne vil holde seg lenge i Syria, ikke minst fordi de elsker å stikke kjepper i hju lene for USA, som han sier. H er, da han avla sin ed til vervet til visepresid­ent Mike Pence 23. januar i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway