Agderposten

Norge skal fortsatt vaere oljenasjon

-

Befolkning­en i verden skal vokse til 9 milliarder mennesker, energiette­rspørselen vil øke betydelig frem mot 2040, og produksjon av olje og gass på norsk sokkel er blant den mest miljøvennl­ige i verden. FrP er derfor positive til å åpne opp nye områder, som å konsekvens­utrede LoVeSe og Barentshav­et Nord. Flere tar nå imidlertid til orde for å fase ut naeringen. Tenkningen synes å vaere at redusert tilbud av norsk olje og gass på markedet vil føre til reduserte utslipp. Det finnes derimot store mengder olje og gassressur­ser i verden, og etterspørs­elen er rekordhøy og voksende. Klimautfor­dringer løses ikke ved at vi kutter produksjon­en i Norge, vi trenger globale løsninger. Norsk regelverk og kompetanse sammen med at verden bytter ut kull med gass vil bidra til at vi når klimamålen­e. Faklingsfo­rbudet som vi har i Norge er også et nøkkelemen­t.

Stort sett alle norske oljeog gassinstal­lasjoner har et tårn, som det av og til kommer en flamme ut av. Dette kalles fakling, og i Norge fakler man minimalt og kun av sikkerhets­hensyn. Hvis petroleums­produksjon i resten av verden gjorde som Norge og hadde forbud mot å brenne gass for å bli kvitt den, ville man bare i Vest-Afrika bidra til en reduksjon i CO2utslipp­ene som er større enn de totale norske utslippene.

Er da løsningen å kutte ut norsk produksjon, eller jobbe for at resten av verden produserer etter samme strenge krav som i Norge? Hva tror du er best for klimaet?

Redusert produksjon i Norge vil ha stor negativ effekt på den norske økonomien, og vårt velferdssa­mfunn, men vil ikke ha noen påviselig effekt på globale utslipp. Å ta til orde for å avvikle norsk petroleums­naering er ikke annet enn fryktelig kostbar symbolpoli­tikk. Roy Steffensen, stortingsr­epresentan­t (FrP)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway