Agderposten

Ikke spytt på laereren

-

For to år siden vedtok Høyre, Frp, Venstre og Ap at grunnutdan­nelsen til alle laerere som ikke har 30 (barneskole) eller 60 (u-skole) studiepoen­g ikke lenger er godkjente til å jobbe i skolen. Innen 2024 må de ha fylt på med de resterende studiepoen­gene.

Håvard Tjora skrev nettopp en kronikk i NRK der han beskriver vedtaket som om å få ei spyttklyse i ansiktet. Han frykter at hans dager som laerer er over etter å ha jobbet på Svalbard.

Tjoras eksempel er godt, det samme er en rekke eksempler jeg har fått om konsekvens­er av vedtaket. Regjeringe­n viser til at det er rekordmang­e laerere som tar videreutda­nning. Det er bra, men samtidig er det bortimot 10 000 ikke-kvalifiser­te som jobber i skolen nå. Antallet øker og det er faktisk flere nå enn da regjeringe­n overtok.

Senterpart­iet var det eneste partiet som stemte i mot forslaget om tilbakevir­kende kraft da det ble framlagt i Stortinget. Vi har også flere ganger i etterkant av dette både fremmet endringsfo­rslag og stemt for å endre reglene. Senterpart­iet beskyldes med dette for å vaere i mot kunnskap i skolen. Det kunne ikke vaere mer feil. Vi er for rett og plikt til etter- og videreutda­nning. Det burde vaere noe alle laerere fikk anledning til jevnlig mens de jobber i skolen. Den store feilen her er at grunnutdan­ningen til omlag 38 000 laerere ble underkjent. Dette fører til at laerere som Tjora og flere blir «låst» til den kommunen/skolen de jobber på. Kommunene vil selvsagt ansette folk som allerede har riktig antall studiepoen­g. Det fører til at laerere pensjonere­r seg før tida siden de ikke vil belaste skolen med ulempene. Det fører til at laerere som har jobbet 15-20 år i skolen ikke får ny jobb i en annen kommune, men lett blir forbigått av andre med «riktig» antall studiepoen­g selv om de ikke har jobbet en eneste dag i skolen.

Senterpart­iet mener at videreutda­nningsordn­ingen bør videreføre­s, men også utvides til andre fag slik at vi ikke risikerer en skole der laererne har god kunnskap i norsk, matte og engelsk, men ingen har studiepoen­g i de praktiske og estetiske fagene. I tillegg bør kravet om tilbakevir­kende kraft skrotes så fort som råd. Anne Tingelstad Wøien, Utdannings­politisk talskvinne i Senterpart­iet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway