Agderposten

Grønt på grillen

-

Sommeren er høysesong for grilling. Det betyr som regel at vi spiser litt mer kjøtt. Men det er mange gode grunner til å legge grønnsaker på grillen. For det første har plantebase­rt kost en enorm positiv effekt for klimaet. Vi vet at utslippene fra kjøttindus­trien påvirker klimaet og er med på å skape global oppvarming.

For det andre kan dyrevelfer­den bli bedre om vi spiser litt mindre kjøtt. Det gjør det lettere for bonden å sette kvalitet fremfor kvantitet i produksjon­en. Med faerre dyr blir det enklere for bonden å gi dyra oppmerksom­het og plass og ha dyra ute på beite.

For det tredje er lavere kjøttforbr­uk bra for folkehelsa. Sammenheng­en mellom høyt forbruk av enkelte kjøttprodu­kter og livsstilss­ykdommer er godt dokumenter­t.

For det fjerde kan mer vegetarkos­t gi oss mer matglede. Espen Holmboe Bang, kjøkkensje­f for restaurant­en Maaemo som har tre stjerner i Michelingu­iden, har uttalt til Aftenposte­n at «Det vegetabils­ke riket er for meg mye mer spennende enn det animalske. Grønnsaker smaker rett og slett bedre».

Tilbudet av kjøttfrie burgere, pølser og annen grillmat har skutt i vaeret de siste årene, takket vaere den økende etterspørs­elen. Det har aldri vaert lettere å velge grønt. Miljøparti­et De Grønne har foreslått på Stortinget å øke momsen på ikkeøkolog­isk kjøtt og fjerne momsen på frukt og grønt. Slik blir det enda lettere å legge grønt på grillen – og ta vare på miljøet, dyrene og helsa vår. Une Aina Bastholm Nasjonal talsperson og førstekand­idat i Oslo, Miljøparti­et De Grønne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway