Agderposten

- Lettere for de små å skille seg ut i år

De store partiene er for like og for lite tydelige. Det taler til småpartien­es fordel i år, mener SV, MDG og Venstre.

-

▶ MDGS VALGVAKE

– Det er åpenbart at mange av de små partiene har reist seg i løpet av valgkampen, og det henger nok sammen med at saerlig Ap har slitt med å finne formen samtidig som Høyre og Frp opplever litt slitasje etter fire år i regjering, sier Miljøparti­et de Grønnes listetopp Eivind Traedal.

– Vi er rett og slett flinkere til å vaere tydelige. To pluss to er fire, punktum. Både når det kommer til oljeboring og laerertett­het, sier Fredrik Schulze-Krogh om SVs valgkamp.

Fra Høyre til Venstre

Både de to og Venstres Petter N. Toldnaes er enige om at de store partiene er for like, og i for liten grad er konkrete. Både i miljøspørs­mål, når det kommer til innvandrin­g og i andre viktige spørsmål.

– Jeg vet at det er flere som tidligere har stemt Høyre, som i år stemmer Venstre, fordi de ønsker større fokus blant annet på miljø og klima, forteller Toldnaes.

Valgforske­r Johannes Bergh sa mandag til VG at 2017 har vaert året for småpartien­es valgkamp.

– Jeg synes absolutt å merke at det har vaert en økning i oppslutnin­gen blant de mindre partiene, og det er der spenningen ligger i år, slår Toldnaes fast mandag kveld før den første valgdagsmå­lingen er klar.

– Mange har kommet bort til meg i år og sagt at Audun (Lysbakken, red.anm.) har vaert flink og tydelig. Han sier bare bang bang bang istedenfor å komme med masse svada. Men Gud hjelpe meg, det blir spennende uansett, sier SVs toppkandid­at Schulze-Krogh.

– Opp fra sofaen

I en måling utført for TV 2 som Agderposte­n omtalte i slutten av august, ville Miljøparti­et de Grønne tar utjevnings­mandatet fra Aust-Agder. En måling Respons Analyse utførte for Faedreland­svennen sist uke, viste også at partiet var i kraftig fremgang, med 4,4 prosent av stemmene i Aust-Agder, 3,2 prosent frem.

– Vi har sagt at vi vil satse på kystjernba­ne, ha bilfritt sentrum i Arendal og vil gjøre en innsats lokalt for vern av natur og friluftsli­v, samt at vi har vaert blant dem som har løftet vannskuter­saken høyt, sier Traedal om lokale politikk som han tror austegdene har lagt merke til.

MdGs toppkandid­at tror partiet henter velgere fra både Ap og Venstre, og vil vinne på sin klare holdning mot samarbeid med Frp.

– Historisk sett har vi også løftet mange velgere ut av sofaen, folk som er litt desillusjo­nerte over de større partiene. Vi er et uttrykk for en ny politisk bevegelse, sier Traedal.

▶ Silje Bratland Roksvåg

 ??  ?? – NY BEVEGELSE: – Miljøbeveg­elsen har vaert der lenge, men vi er et uttrykk for en ny politisk bevegelse, mener stortingsk­andidat Eivind Traedal i Miljøparti­et de Grønne.
– NY BEVEGELSE: – Miljøbeveg­elsen har vaert der lenge, men vi er et uttrykk for en ny politisk bevegelse, mener stortingsk­andidat Eivind Traedal i Miljøparti­et de Grønne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway