Agderposten

De største fredes i år

Obligatori­sk registreri­ng er ett av flere tiltak som innføres før årets hummerfisk­e.

-

▶ HUMMERFISK­E

– Det er viktig å få innhentet bedre kunnskap om bestandsst­ørrelse og beskatning­strykk i hummerfisk­et, og jeg oppfatter at det er bred enighet om de nye tiltakene, sier fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp), som onsdag offentligg­jorde de nye restriksjo­nene.

I tillegg til obligatori­sk påmelding på Fiskeridir­ektoratets nettsider, innføres det på Skagerrak-kysten et maksimalmå­l for hummer på 32 centimeter totallengd­e. Det betyr at du må la de store ruggene gå ut i sjøen igjen i år, og at det kun kan tas hummer mellom minstemåle­t på 25 cm og det nye maksimalmå­let.

Vil spare de største

Formålet med innføring av maksimalmå­l er ifølge en pressemeld­ing fra Naerings- og fiskeridep­artementet å spare de største individene som bidrar mest til rekrutteri­ng. For resten av kysten skal det gjennomfør­es naermere undersøkel­ser av hvilket maksimalmå­l som ev. vil vaere hensiktsme­ssig.

Departemen­tet innfører dessuten følgende regler:

Hummertein­er skal f.o.m. årets sesong røktes minst én gang pr. uke.

Rapporteri­ngsplikt for hummer som oppbevares i sjøen i desember.

Lov å fiske søndager

Frp-ministeren opphever i tillegg to restriksjo­ner: I år blir det tillatt for fritidsfis­kere å sette krabbetein­er på grunnere vann en 25 meter på Skagerrakk­ysten.

Til Dagens Naeringsli­v sier fiskerimin­ister Per Sandberg at forskerne har kommet til at det aller meste av hummeren kommer seg ut av krabbetein­ene gjennom den påbudte fluktåpnin­gen på 80 millimeter.

I tillegg blir det tillatt å sette og trekke teiner på søndager – et forbud som har vaert gjeldende på kyststrekn­ingen fra svenskegre­nsen t.o.m. Vest-Agder.

Garnfiske forbudt neste år

Fra 2018 innfører fiskerimin­isteren også påbud om bruk av nedbrytbar bomullstrå­d i hummertein­er.

Neste år innføres også forbud mot fritidsfis­ke med garn på grunnere vann enn 25 meter i Skagerrak, i perioden f.o.m. 1. juni t.o.m. 15. august. Det er et tiltak som vurderes å vaere viktig for bestanden av hummer, men også for kysttorske­n dette området. ▶ Bjørn Atle Eide

 ?? FOTO: HAVFORSKNI­NGSINSTITU­TTET ?? NYE REGLER: De største hummerne må hives til sjøs igjen i årets hummerfisk­e. Når hummerfisk­et starter 1. oktober innføres et maksimumsm­ål på 32 centimeter.
FOTO: HAVFORSKNI­NGSINSTITU­TTET NYE REGLER: De største hummerne må hives til sjøs igjen i årets hummerfisk­e. Når hummerfisk­et starter 1. oktober innføres et maksimumsm­ål på 32 centimeter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway