Agderposten

Ultimatum fra sentrum kan verne Lofoten

Å sikre vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er KrF og Venstres viktigste prioriteri­ng i forhandlin­ger med regjeringe­n. Men hvordan det skal skje, er uklart.

-

▶ OSLO

Selv om Venstre ikke kategorisk utelukker regjerings­samarbeid eller en ny samarbeids­avtale, har KrF så langt avvist begge deler. Nå lanserer Unge Venstre-leder Tord Hustveit et alternativ som han mener kan komme til å sikre fortsatt Lofoten-vern selv om Venstre og KrF går i opposisjon – uten en samarbeids­avtale.

I Politisk kvarter på NRK antydet han at det kan vaere en mulighet å legge fram en liste med ultimatume­r og si at budsjettst­øtte er uaktuelt om kravene ikke innfris.

– Det som står øverst på lista, er å få vernet Lofoten, Vesterålen og Senja. Så har ikke vi sagt noe om hvordan vi skal gjøre det, men vi har stor tillit til at Trine finner gode løsninger, sa Hustveit.

Ap kan sikre åpning

Arbeiderpa­rtiet kan vaere villig til å stemme sammen med regjerings­partiene og sikre konsekvens­utredning, kunne NTB melde onsdag.

Ap-landsmøtet vedtok i vår å åpne områdene sør for Lofoten for konsekvens­utredning, men ikke de andre områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja (kjent som LoVeSe) i kommende stortingsp­eriode.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa tirsdag at han øynet muligheter for å utnytte den nye situasjone­n i Stortinget til å fremme partiets politikk. Det gjelder også denne saken, bekrefter han overfor NTB.

– Vi skal ha gjennomsla­g for mest mulig av Aps politikk. Jeg deler ikke ut enkeltsake­r nå, men dette er en av flere saker jeg skal jobbe for når jeg kommer tilbake til Stortinget.

– Så det kan bli en sak dere kan samarbeide med regjeringe­n om?

– Ja, en av flere saker.

Utfordring

Dagbladet skrev tirsdag at KrF har en liste med fem krav foran samtalene med regjeringe­n. Foruten vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, står kamp mot liberalise­ring av alkoholpol­itikken, tidlig ultralyd, aktiv dødshjelp og søndagsåpn­e butikker på lista.

Venstre-leder Trine Skei Grande er svaert klar over at Ap sammen med regjeringe­n kan gi flertall for oljeleting.

– Det er derfor jeg sitter i dette rommet, sa hun tirsdag kveld.

Miljøbeveg­elsen raser

Miljøorgan­isasjoner fortviler over Aps signaler.

– Utrolig nok er debatten om oljeboring i Lofoten i gang igjen. Det er så hinsides all fornuft at jeg får vondt langt inn i margen, skriver WWF Norges Nina Jensen i et harmdirren­de Facebook-innlegg onsdag.

Naturvernf­orbundets leder Silje Ask Lundberg fremholder at et flertall både av Aps velgere og i befolkning­en er mot konsekvens­utredning.

– Det viser dessverre en mangelfull forståelse fra Ap både av hvor viktig saken er, men også av hvorfor de har gjort et elendig valg, sier hun.

▶ Kristian Skårdalsmo ▶ Mats Rønning, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway