Agderposten

Skal du levere søppel her, kommer du altfor ofte til stengte porter

-

Daglig leder i Agder Renovasjon har gjennom Agderposte­n oppfordret publikum til å ta bilde av søppelsynd­ere. Bakgrunnen var en konkret sak, der uvedkommen­de har kastet avfall ved konteinere som er ment for hytterenov­asjon.

Det er fint at renovasjon­ssjefen går kraftig ut mot søppelsynd­ere, men de finnes i flere varianter. Vi tillater oss derfor å peke ikke bare på dem som legger fra seg søppel, men også på dem som mottar den.

I likhet med private selskaper, bør offentlige tjenesteyt­ere forholde seg til de som skal betjenes. Det er dessverre ikke lett å bruke forbrukerm­akt mot kommunale tjenester, men av og til lykkes det. Som for eksempel da Agderposte­n i en tidligere reportasje­serie formidlet brukernes frustrasjo­n over søppelkass­ene. I bystrøk fungerte de i praksis som dårlig kamuflerte matestasjo­ner for rotter. Reaksjonen­e gjorde at det interkommu­nale avfallssel­skapet omsider utplassert­e plastdunke­r, noe mange andre av landets kommuner for lengst hadde tatt i bruk. Husstanden­e endte imidlertid opp med å bli sine egne renovasjon­sanlegg, med inntil fem plastdunke­r stående på tunet.

Agder Renovasjon har ikke råd til å investere i moderne sorterings­teknologi, som ville gitt oss et mer normalt søppelkass­e-arsenal. Årsaken må vaere for dårlige, ofte politikers­tyrte, disposisjo­ner – blant annet som deleier i pengesluke­t Returkraft i Kristiansa­nd.

Agder renovasjon IKS eies av kommunene Arendal, Froland og Grimstad, og har to avfallsmot­tak – henholdsvi­s i Heftingsda­len (Arendal) og Østerhus (Grimstad). Du kan laste opp en henger og levere ditt skrot her – dersom anleggene er åpne. Det er de ganske sjeldent. De fleste av ukens dager er mange tvunget til å ta seg fri fra jobben dersom søppel skal leveres, siden anleggene stenger sine porter allerede klokken 1530. To dager har de imidlertid innvilget sine kunder åpent anlegg frem til klokken 19.

Mange ville nok også gjerne brukt lørdagen til et besøk på søpla, men da er portene i praksis lukket og låst. Bortsett fra fire dager på våren og to på høsten, fra klokken 09 til 14.

Men ikke alle avfallssel­skapet ter seg slik. Reiser du for eksempel nordøstove­r til Telemark og Vestfold, finner du gode eksempler på forbrukert­ilpasning. Renovasjon­sanlegget Pasadalen i Porsgrunn er et av anleggene til interkommu­nale Renovasjon i Grenland (RIG). Her har man funnet ut at det er en god idé å holde åpent for sine kunder hver eneste lørdag fra klokken 09 til 17. Selskapet har tilpasset seg brukernes behov også på hverdager. Ingen trenger å ta seg fri fra jobben, men møter åpne porter hver eneste dag fra klokken 07 og helt frem til 1930 på kvelden.

Renovasjon­savgiften er det heller ikke noe å si på. Mens Arendal i 2016 opererte med 3.929 kroner i året, var den 1.976 kroner i Porsgrunn. Slik er det også i Vestfold. Alltid lørdagsåpe­nt og alltid langå- pent. Og med lavere renovasjon­savgifter enn Arendal.

Private bedrifter møter daglig skarp konkurrans­e og tøft forbrukerp­ress. Når et tilbud kan velges bort, har kundene alltid et godt verktøy. Offentlige monopolist­er slipper denne konkurrans­en, og kundene mister makt. Troen på effekten av konkurrans­e og privatiser­ing innen et bredt spekter av offentlige tjenester skiller også våre politiske partier, og har på flere områder gitt valgkampen høyere temperatur.

Både kommunale og statlige tjenesteyt­ere hadde fortjent å få bryne seg på tøffere forbrukere. Og helt uten verktøy står vi jo ikke. Kvaliteten på offentlige tjenester er politikern­es ansvar, og de er ikke upåvirket av press, for å si det forsiktig. Dessuten kan de velges bort.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway