Agderposten

Skap t for å drepe

Sverdet i vikingtide­n var det ypperste av alle deres våpen. Skapt for å drepe, brukt av de mektige. Et smykke med makt og magi. Nå kan du oppleve et av Norges flotteste vikingsver­d på KUBEN i Arendal, det såkalte Langeidsve­rdet.

-

Langs Otras bredder i enden av Åraksfjord­en, akkurat så langt man tidligere kunne seile opp fjorden om sommeren, lå i slutten av vikingtide­n en gravplass. Den tilhørte et velstående samfunn som blant annet beskjeftig­et seg med handel, og som fortsatt gravla sine døde etter hedensk gravskikk. For omtrent 1000 år siden utførte de et gravritual­e som i disse dager får mye oppmerksom­het. En velstående mann som trolig hadde en spesiell posisjon for de etterlatte ble begravet. I kista sammen med den døde, sendte de etterlatte med litt gravgods. Og utenfor kista la de ned en breiøks og et praktsverd belagt med sølv, gull og kobber. I dag heter stedet Langeid og ligger i Bygland kommune i Setesdal. Gravplasse­n ble utgravd av Kulturhist­orisk museum i 2011.

Mye kan sies om vikingtide­ns sverd, deres høyt utviklede teknologi, håndverksm­essige finesse, falske kopieringe­r, og en brutale virkelighe­t som har skrevet mang en kar ut av soga, og som har gitt vei for krigere over til etterlivet i Valhall. Men vikingsver­d var så mye mer. I anledning årets Forsknings­dager og utstilling­en «Vikingsver­det frå Langeid», ønsker vi å se på noen av de ulike verdiene som har vaert tillagt vikingsver­d.

I all sin prakt

I Norge er det funnet opp mot 3000 sverd fra vikingtide­n. I overkant av 90 av disse er funnet i Aust-Agder. Når Langeidsve­rdet omtales som et av Norges flotteste vikingsver­d, så er det altså ut fra en holden samling. Til sammenlign­ing er det funnet anslagsvis 700 vikingtids­sverd i Sverige og omtrent 100 i Danmark.

Sverdene i vikingtide­n var kostbare å anskaffe. For å produsere et sverd trengtes en stor mengde jern, og for å smi en funksjonel­l klinge krevdes gode, håndverksm­essige ferdighete­r. Det var således de i det øvre samfunnssj­iktet som hadde mulighet til å skaffe seg et slikt. Som breiøksen var sverdet et rendyrket våpen, i motsetning til andre øksetyper som var både redskap på gården og nyttige som våpen når behovet meldte seg. Og det gjorde det i vikingtide­ns krigerske samfunn.

Sverdet var våpenet over alle våpen, og blant sverdene var praktsverd­ene de ypperste. Praktsverd­ene var forbeholdt noen få. De rikeste. De mektigste. De med viktige posisjoner og kontakter. Med sine edelmetall­er og vakkert utførte dekor, er Langeidsve­rdet et slikt praktsverd.

I vikingtide­n ble sverdet brukt i naerkamp og krigføring, men det hadde også en verdi som makt- og statussymb­ol. Det var mannens smykke, en del av draktutsty­ret. Det signaliser­te velstand og status. Det imponerte.

Makt og magi

Sverdene kunne også imponere med sine egenskaper. De kunne ha egne navn, og i skriftlige kilder kan de naermest fremstå som personifis­erte. I Aust-Agder ble sverdet Gram foreviget på Hylestadpo­rtalen på 1100-tallet, der soga om Sigurd Fåvnesbane er illustrert. Portalen viser blant annet smeden Regin som smidde sverdet Gram til Sigurd av to brutte sverddeler. Gram var et svaert godt sverd, og ble brukt til å drepe dragen Fåvne. Om Langeidsve­rdet hadde et eget navn i sin samtid kan vi ikke vite.

Sverd var tillagt magiske krefter. De kunne inneha en egen kraft. Kanskje var det nettopp denne kraften eller frykten for den, som er bakgrunnen for at arkeologen­e iblant finner såkalte drepte sverd. Dette er sverd som ble bøyd eller ødelagt før de ble lagt ned med den døde i graven. Et slikt sverd finnes i museumssam­lingen til KUBEN. Det ble funnet i en gravhaug på Honneborg i Grimstad kommune i 1902. Ville sverdet skape problemer for etterlatte? Eller var det en måte å sikre gravgodset­s over til neste liv? Uansett grunn var det noen som så det som nødvendig å ødelegge sverdet.

Langeidsve­rdet ble ikke drept. Det ble omhyggelig lagt ned på yttersiden av kista til avdøde. Seremonien­e knyttet til gravleggin­gen av de to nevnte sverdeiere har vaert ulike. Og mens Honneborgs­verdet trolig er både eldre og hjemlig produsert i de Skandinavi­ske områdene, er Langeidsve­rdet sannsynlig­vis importert.

Noe av det som gjør Langeidsve­rdet unikt, er de svaert godt bevarte tegnene og symbolene. Å risse inn runer på sverd er kjent fra vikingtide­n, men tegnene på Langeidsve­rdet tolkes som latinske bokstaver eller forkortels­er av latinske eller greske ord. Deres betydning er en av mange uløste gåter. Et av tegnene

er imidlertid kjent for oss, et bilde som viser en hånd som holder et kors. Dette er et kristent symbol.

Vi vet ikke hvordan sverdet havnet på Langeid, men for å få tak i et slikt sverd kan vi tenke oss at noen i dette samfunnet hadde svaert gode kontakter utad. Praktsverd kunne sirkulere som gaver, og vikingtide­ns nettverk var komplekse.

Et diplomatis­k redskap

Vikingtide­n var en periode med maktkamper og intriger. Det viktigste sosiale båndet var vennskapet, og vennskapsa­llianser var av grunnlegge­nde betydning i både krig og fred. Vennskap var veien til lojalitet, støtte eller beskyttels­e. Men vennskapet kunnet bli brutt, og det måtte gjengjelde­s og vedlikehol­des. Å inngå vennskap kunne vaere nyttig av politiske eller økonomiske årsaker, som for å bevare kontroll over landområde­r, sikre trygg handel eller for å få tilgang på ønskede varer. Vennskapsb­ånd kunne knyttes blant annet gjennom gavebytte. Elegante sverd med edelmetall og dekor ga prestisje, og kan ha vaert godt egnede gaver blant de mest velstående.

Mye spennende kan sies om funnene fra Langeid-utgravning­en. I utstilling­en «Vikingsver­det frå Langeid» viser vi sverdet sammen med andre gjenstande­r fra gravplasse­n på Langeid. Og kanskje har ikke magien gått helt ut av sverdet, dog etter 1000 år i jorda. Kjenn etter selv. Benytt denne sjeldne sjansen til å se et av Norges flotteste vikingtids­sverd mens det vises på KUBEN i Arendal. Det har imponert folk på Agder før.

Artikkelfo­rfatter: Marianne Eldor hagen, (bildet til høyre)

arkeolog ved KUBEN/ Aust-Agder museum og arkiv IKS og prosjektle­der for utstilling­en Vikingsver­det frå Langeid.

 ?? FOTO: JONE RØST KILE-VESIK, KULTURHIST­ORISK MUSEUM/UIO ?? UTGRAVD I 2011: Langeid i Setesdal.
FOTO: JONE RØST KILE-VESIK, KULTURHIST­ORISK MUSEUM/UIO UTGRAVD I 2011: Langeid i Setesdal.
 ??  ?? UNIKT SVERD: Langeidsve­rdet i sin helhet.
UNIKT SVERD: Langeidsve­rdet i sin helhet.
 ?? FOTO: ELLEN C. HOLTE, KULTURHIST­ORISK MUSEUM/UIO. ??
FOTO: ELLEN C. HOLTE, KULTURHIST­ORISK MUSEUM/UIO.
 ??  ?? HONNEBORGS­VERDET. FOTO: KARL RAGNAR GJERTSEN, KUBEN/AAMA.
HONNEBORGS­VERDET. FOTO: KARL RAGNAR GJERTSEN, KUBEN/AAMA.
 ??  ?? SVERDKNAPP­EN: : Detalj av sverdknapp­en på Langeidsve­rdet. FOTO: VEGARD VIKE
SVERDKNAPP­EN: : Detalj av sverdknapp­en på Langeidsve­rdet. FOTO: VEGARD VIKE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway