Agderposten

Ikke akkurat hyllevare...

Fire nye dekk på 2,5 tonn hver ble i dag satt på monstermas­kinen CAt992H på det nye E18-anlegget. De er ikke akkurat hyllevare.

-

▶ DYRE HJUL

– De står ikke i prislisten­e våre og må spesialbes­tilles lang tid i forveien, sier Jarl Egil Berget i Vianor Grimstad.

Han tipper de vil ligge på rundt 200.000 kroner stykket i Norge, etter at rabatter er trukket fra.

Firmaet har ikke selv skaffet dekkene, det har AF-gruppen selv gjort. Men Svein Erik Jacobsen fra Vianor Grimstad var mannen for jobben.

Trengte ekstra hjullaster

– Det er en spesiell jobb, men det ser mer voldsomt ut enn det er. Går alt som det skal, tar det to-tre timer, men vi fikk litt trøbbel med litt utstyr, sier Jacobsen.

Han er en av svaert få med kompetanse­n til å skifte dekk på så store maskiner.

Istedet for den vanlige jekken, ble en annen, mindre hjullaster brukt til å løfte den store maskinen på 110 tonn. Dekkene med dimmensjon­en 45/65 alene veier 2,5 tonn stykket, og dermed må det jobbes forsiktig.

Unik jobb

– Du bruker litt annet verktøy enn vanlig, men det er ganske overkommel­ig. Og så får jeg komme meg ut av verkstedha­llen, sier Jacobsen. – Jeg har 33 år i bransjen på Sørlandet og kan ikke huske å ha vaert borti så store dekk før, sier Jarl Egil Berget.

Det finnes en annen Vianorbuti­kk i Arendal som lå naermere, men takket vaere tidligere erfaring på så store dekk, ble jobben satt bort til verkstedet i Grimstad. Det gjorde de gjerne. For etter at arbeidet med den nye E18 kom, har det blitt langt flere oppdrag på store maskiner.

– Det er alltid spennende å prøve noe nytt. Men når dekkene først er på, varer de en stund, typisk 6.000-7.000 timer, sier Jacobsen.

▶ Frank Johannesse­n

 ?? FOTO: JARL EGIL BERGET, VIANOR GRIMSTAD ?? IKKE NOE Å LØFTE: For hånd. Svein Erik Jacobsen gjorde dekkskifte­t i Tvedestran­d.
FOTO: JARL EGIL BERGET, VIANOR GRIMSTAD IKKE NOE Å LØFTE: For hånd. Svein Erik Jacobsen gjorde dekkskifte­t i Tvedestran­d.
 ?? FOTO: JARL E. BERGET, VIANOR GRIMSTAD ?? DE NYE DEKKENE: Denye hjullaster­dekkene har godt med mønster å slite på.
FOTO: JARL E. BERGET, VIANOR GRIMSTAD DE NYE DEKKENE: Denye hjullaster­dekkene har godt med mønster å slite på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway