Agderposten

Hel avdeling truet med oppsigelse

I et nytt varslingsb­rev blir toppledels­en i Grimstad kommune anklaget for trakasseri­ng og hevnaksjon mot ansatte i en hel avdeling.

- GRIMSTAD-BRÅKET

Agderposte­n kan i dag fortelle om mer bråk og trøbbel bak veggene på rådhuset i Arendalsve­ien.

Avisen er i besittelse­n av et brev som viser en misnøye så stor at kommunen sto i fare for å stå uten oppmålings­avdeling fra 1. september i år.

Brevet baerer tittelen «Varsel om uakseptabe­l ledelse i Grimstad kommune», og er signert av enhetslede­r Gunnar Gundersen 5. juli.

«På grensen til illojalite­t»

Den konkrete foranledni­ngen er en såkalt privat høringsutt­alelse de fire ansatte kom med til «Organiseri­ng av eiendomsop­pmålingen. Forslag til endringer i matrikkell­ova».

Avdelingen støttet opp om forslaget til lovendring­er, noe som ifølge de oppmålings­ansatte vil føre til opphevelse av det kommunale monopolet på utsendelse av gebyrer for kommunal eiendomsop­pmåling. Men dette initiative­t skal ha fått toppledels­en til å reagere.

«Etter at vi hadde avgitt denne høringsutt­alelsen fikk vi svaert negativ tilbakemel­ding fra så vel kommunalsj­ef for samfunn og miljø som fra rådmannen med beskjed om at uttalelsen var «på grensen til illojalite­t».

Oppmålings­avdelingen skal deretter i vår ha fått beskjed om at tjenesten ville bli vurdert endret, slik at enheten ble nedlagt og tjenesten lagt inn under en annen enhet. Begrunnels­en skal ha vaert at avdelingen var for liten.

«På forespørse­l opplyste ledelsen (kommunalsj­ef og rådmann) at nåvaerende enhet fungerte utmerket, og at de ikke hadde mottatt noen klager på våre tjenester. De ansatte ved oppmålings­avdelingen vurderte meldingen om omorganise­ring som en slags «hevnaksjon» på vår private høringsutt­alelse, og varslet kollektiv oppsigelse fra 1. september», skriver Gundersen videre.

Varslingsb­revet er sendt til rådmann Tone Marie Nybø Solheim, kommunalsj­ef Guri Ulltveit-Moe, ordfører Kjetil Glimsdal (KrF), varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap), kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H) og tillitsval­gt Per Ivar Felldal.

«Ikke tjent med en slik ledelse»

De fire ansatte, med rundt 143 års erfaring fra kommunal oppmåling, reagerer også på en utlysning av lederstill­ingen i enheten og påfølgende angivelig manglende involverin­g.

De karakteris­erer toppledels­ens handlemåte som ekskludere­nde, og hevder den rett og slett kommer som enda en negativ konsekvens av den nevnte høringsutt­alelsen.

«Ledelsen har innrømmet manglende faglig kunnskap om oppmålings­tjenesten, og det er derfor spesielt viktig at de ansatte blir tatt med på råd i en slik faglig viktig stilling», understrek­es det i brevet.

Gundersen viser dessuten til kommunens etiske retningsli­njer om ytringsfri­het, der det heter at alle ansatte har rett til å uttale seg kritisk til forhold som berører virksomhet­en de jobber i.

Oppmålings­sjefen påpeker videre at høringsutt­alelsen var basert på faglig innsikt, og at reaksjonen til ledelsen i Grimstad synes å vaere politisk motivert.

«Jeg slutter som enhetslede­r 1.1.2018, men de øvrige ansatte har krav på respekt som ansatte

og for den måten de har arbeidet på og som de anser som et livsverk, og slippe å bli trakassert av en ledelse med politiske motiver. Grimstad kommune kan ikke vaere tjent med å ha en slik ledelse».

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim vil ikke kommentere påstandene, og henviser til ordfører Kjetil Glimsdal. Han skriver følgende i en e-post til Agderposte­n.

«Varselet er blitt fulgt opp ved at det 16. august 2017 ble gjennomfør­t intervjuer med de som hadde varslet, og de det var varslet på. I disse intervjuen­e deltok advokat Erna Larsen som er engasjert til å bistå oss i undersøkel­sen av varselet», forteller Glimsdal.

Møtte politiske topper

«I tillegg deltok ordfører Kjetil Glimsdal, varaordfør­er Per Svenningse­n og opposisjon­sleder Trond Erik Bognø. HR-sjef Liv Ingjerd Byrkjeland var med som sekretaer og skrev referat fra intervjuen­e. Referatene er først godkjent av Bognø, Svenningse­n og meg. De er nå sendt til kontradiks­jon hos de som ble intervjuet. Kommunalsj­efens og rådmannens kommentare­r til påstandene i varselet er gitt til oss som gjennomfør­te intervjuet. Ytterliger­e kommentare­r vil vi avvente til resultatet av undersøkel­sen foreligger», opplyser ordføreren i e-posten.

Etter forhandlin­ger ble oppmålings­avdelingen etter sommerferi­en enig med ledelsen i midlertidi­ge løsninger frem til nyttår for å «skåne publikum fra en krisesitua­sjon». Dette er ett av fem punkter:

«Gunnar Gundersen (på pensjonist­lønn fra 1.9. 2017) avslutter sitt arbeidsfor­hold 1.1. 2018. De øvrige ansatte vil ta stilling til ansettelse­sforhold fortløpend­e. 3 mnd oppsigelse­stid

gjelder».

Agderposte­n var i kontakt med oppmålings­sjefen torsdag formiddag, men vi maktet ikke, tross gjentatte henvendels­er, å få utdypende kommentare­r til brevet.

 ??  ?? MERBRÅK: Oppmålings­avdelingen i Grimstad kommune varslet kollektivo­ppsigelse fra 1. september, og har skrevet varslingsb­rev om det de kaller en «uakseptabe­l ledelse». Bildet viser rådhusfoaj­een.
MERBRÅK: Oppmålings­avdelingen i Grimstad kommune varslet kollektivo­ppsigelse fra 1. september, og har skrevet varslingsb­rev om det de kaller en «uakseptabe­l ledelse». Bildet viser rådhusfoaj­een.
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ??
FOTO: INGER STAVELIN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway