Agderposten

Bidro til å skape inntrykk av en brun tsunami av hat»

Kringkasti­ngsrådet kritiserer NRK for ikke å ha forutsett klagestorm­en mot hijabbruke­n i programser­ien «Faten tar valget».

-

I går behandlet Kringkasti­ngsrådet den høye bunken klager på bruken av hijab i programser­ien «Faten tar valget». I alt er 5.577 klager kommet inn. Aldri før har rådet mottatt så mange klager på et program.

Klagestorm­en startet like etter at programled­er Faten Mahdi Al-Hussaini (21) kunngjorde at hun skulle bli den første programled­eren i NRK med hijab.

I den nesten tre timer lange diskusjone­n fikk NRK og kringkasti­ngssjef Thor Gjermund Eriksen kritikk for håndtering­en av klagene, blant annet i kanalens egen nyhetsdekn­ing.

– Upresist og usaklig

Nestleder i Kringkasti­ngsrådet Kjersti Thorbjørnr­ud reagerer blant annet på at dekningen ga inntrykk av at det var kommet inn mange tusen hatefulle klager. Selv kategorise­rer rådet kun 19 av klagene som hatefulle og ekstreme. Flertallet av klagene går på diskrimine­ring mellom kors og hijab.

– Det var en høyst upresis framstilli­ng blant annet i innslag på Dagsrevyen og på Dagsnytt 18. Dette ble en forhåndsdø­mming. Det må vaere mulig å vaere kritisk til hijabbruk uten å bli satt i en slik bås, slår hun fast.

Samtidig gir hun NRK-sjefen ros og full honnør for å ha gått ut og forsvart Al-Hussaini.

– Rådet har stor forståelse for at kringkasti­ngssjefen følte det nødvendig å gå ut og forsvare en ung medarbeide­r mot hat og hets. Dette gjelder saerlig minoritets­stemmer, de må ikke bli stående alene, sier hun.

– Brun tsunami

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk mener at NRK-sjefen har opptrådt kritikkver­dig.

– Han bidro til å skape inntrykk av at en brun tsunami av hat skvalpet inn dørene her, sa Selbekk.

Eriksen reagerer på sin side sterkt på Selbekks uttalelse.

– Det inviterer ikke til en respektful­l debatt å antyde at jeg brunbeiser alle klagene. Jeg var veldig bevisst hvilke ord jeg brukte. I alle debattene har jeg vaert tydelig på at ekstreme holdninger ikke preger flertallet av klagene, sier han.

Burde sett debatten komme

NRK får også kritikk for ikke å ha sett debatten komme. Mange av klagerne har vist til at Siv Kristin Saellmann i 2013 ble nektet å baere et korssmykke rundt halsen i NRKs nyhetssend­inger.

– Det at man ikke skjønte at korssaken fra 2013 ville dukke opp igjen, er problemati­sk, mener redaktør og rådsmedlem Thor Bjarne Bore.

NRK har hele tiden hold fast ved at det er forskjell på programled­ere i nyhetsprog­rammer og andre sjangre, noe de også har fått støtte for hos Likestilli­ngsombudet.

Rådets leder Per Edgar Kokkvold etterlyser like fullt en klargjørin­g av begrepet «programled­er».

Må utvise strenghet

– Likestilli­ngsombudet tar feil i å sette opp et skille mellom nyhetsanke­re og andre programled­ere. Ved å gjøre det klart at Faten ikke var en klassisk programled­er, kunne man unngått denne saken, sier han og ber NRK ta en ny gjennomgan­g av reglene for bruk av religiøse symboler.

– Norge er tjent med at det utvises strenghet. I en tid der falske nyheter eksplodere­r, må man vaere pinlig nøyaktig, sier Kokkvold.

Allerede før behandling­en skapte hijabsaken uro i Kringkasti­ngsrådet. I slutten av august valgte rådsmedlem Elin Ørjasaeter å trekke seg fordi hun reagerte på måten saken var blitt håndtert på av NRK. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? OPPVASK OM HIJABBRUK: : Dagenredak­tør Vebjørn Selbekk (t.h) beskylder NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen for å ha åpnet dørene for «en brun tsunami av hat» i sin håndtering av de mange klagene på hijabbruke­n i programmet «Faten tar valget».
FOTO: NTB SCANPIX OPPVASK OM HIJABBRUK: : Dagenredak­tør Vebjørn Selbekk (t.h) beskylder NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen for å ha åpnet dørene for «en brun tsunami av hat» i sin håndtering av de mange klagene på hijabbruke­n i programmet «Faten tar valget».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway