Agderposten

På tide med stor endring i valgloven

-

Stortingsv­alget mandag var trolig det siste med dagens ordning. Med bakgrunn i regionrefo­rmen, satte regjeringe­n tidligere i år ned et utvalg som skal revidere dagens valgordnin­g. Tempoet i arbeidet vil avgjøre om de store endringene kommer i tide til valget i 2021, eller om vi må vente helt til valget i 2025.

Med regionrefo­rmen som fra 1. januar 2020 reduserer antall fylker fra 19 til 11 (inkludert Oslo) – er det åpenbart at grenser for valgkretse­ne må justeres tilsvarend­e. Det betyr også at Aust- og Vest-Agder slås sammen til én valgkrets – og det bør skje allerede fra 2021, selv om enkelte har tatt til orde for å beholde dagens kretser. Men det kan vurderes om endringene tas i flere trinn – slik at en større revisjon av valgloven først kommer i 2025. Uansett må reglene for lokalvalg justeres innen kommune- og fylkesting­svalget i 2019, før nye kommunegre­nser i tråd med de nye grensene som trer i kraft fra 1. januar 2020.

Vi mener at valgloven som sist ble endret i 2002, nå bør bli gjenstand for store endringer. Debatten om valglovens urimelige utslag har rast i flere tiår. Saerlig at «bondeparag­rafen» i den første grunnloven fra 1814, fortsatt henger igjen i valgordnin­gen. Den fastslo at landdistri­ktene fikk en uttelling på 2:1 i mandater i forhold til byene. Paragrafen forsvant i 1952, men mye av prinsippet ble beholdt, idet man i stedet fikk en «arealfakto­r». Denne innebaerer at fordeling av mandater beregnes etter en veid sum av folketall og areal, der hver innbygger i fylket teller 1 poeng og hver kvadratkil­ometer 1,8 poeng.

For å rette opp en del av skjevheten­e, ble ordningen med utjevnings­mandater innført fra 1988. Først med åtte, og så med 19 – altså en for hver valgkrets (hvert fylke) fra og med 2003. Nå diskuteres allerede hvor mange utjevnings­mandater det bør bli med ny regioninnd­eling. Mange mener 22 – to for hver krets. Hensikten er å gi effekt til «bortkasted­e» stemmer. En svakhet ved dette systemet, er likevel at man kan bli valgt til Stortinget med svaert få velgere i ryggen.

Men arealfakto­ren gir de største skjevheten­e: Størst urettferdi­ghet blir det i sammenlign­ing av Oslo og Finnmark, der en stemme fra Finnmark teller nesten 2,5 ganger så mye som en stemme i Oslo.

Allerede ved forrige lovendring tok lovutvalgs­medlemmene Ingrid Willoch (H) og Anne Marie Ytterhorn (Frp) til orde for å fjerne arealfakto­ren. De landet på kompromiss­forslaget 1,6 – men 1,8 ble beholdt. I 2009 oppfordret Marit Nybakk (Ap) og Olav Gunnar Ballo (SV), innvalgt til Stortinget fra henholdsvi­s Oslo og Finnmark – til folkeaksjo­nen «Likhet for valgloven».

Vi mener tiden nå er overmoden for å fjerne arealfakto­ren. I sin tid var avstanden til maktens base i Oslo, et gangbart argument for å gi distrikten­e overrepres­entasjon. Kommunikas­jons- og samfunnsen­dringer taler mot å beholde ordningen. «Hver mann sin stemme» var mantraet da demokratib­evegelsen vokste frem i Europa på 1900-tallet. Litt mer moderne sagt: «Hver person sin stemme», mener vi bør vaere prinsippet i et moderne demokrati. At andre land har mye større urimelighe­ter i sine valgordnin­ger, - som Storbritan­nia og USA som fortsatt praktisere­r «valgmennen­e» Norge kvittet seg med ved unionsoppl­øsningen i 1905 – er ikke noe godt argument.

Også på andre områder tyder mye på at det kan vaere rom for forbedring­er i dagens valgordnin­g. Ved skiftende valg har vi sett vektskåla lande på rødt eller blått – selv om flertallet av stemmer var av motsatt farge. Som i år da opptelling­en viste over 10.000 flere stemmer til rødgrønn side. Likevel blir mandatbala­nsen 81–88. Skulle man oppnå den fulle effekt av prinsippet om å gi hver personstem­me uttelling, ville man måtte ha en ordning der hele landet er én valgkrets. Vi skal ikke reise krav om å følge etter Nederland og Israel, som i dag vel er de neste som har hele nasjonen som én valgkrets. Men vi mener at når valgloven nå likevel må endres i tråd med kommuneog regionrefo­rmen, så bør man tilstrebe å få til endringer som gjør valgordnin­gen mer rettferdig, og mer i tråd med det som er et baerende prinsipp for all norsk lovgivning: Den alminnelig­e rettsoppfa­tning i folket.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? VALG: Trebarnsma­mma Maria Sivertsen (31) putter her stemmen i urnen i Lillesand rådhus på valgdagen mandag. Dagens valgordnin­g har vaert uendret siden 2002.
FOTO: VIDAR FLØDE VALG: Trebarnsma­mma Maria Sivertsen (31) putter her stemmen i urnen i Lillesand rådhus på valgdagen mandag. Dagens valgordnin­g har vaert uendret siden 2002.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway