Agderposten

KrF, moral og politisk makt

KrF har ikke blitt tildelt saerlig makt av velgerne, så nå bør de forholde seg til realiteten­e. Enten må partiet gå i konstrukti­v dialog med de borgerlige partiene eller ta felles regjerings­ansvar og praktisere reell politikk.

-

Valgordnin­gen i Norge er både rettferdig og urettferdi­g. Rettferdig fordi den sikrer distrikten­e og småpartien­e representa­sjon på Stortinget, men den kan også gi et mandatfler­tall på tross av et numerisk mindretall i antall stemmer.

Et borgerlig samarbeid er åpenbart nødvendig for å sikre flertall i viktige saker. Tar Kristelig Folkeparti sin del av ansvaret for å gjøre dette mulig, samtidig som Knut Arild Hareide uttaler at de ikke vil støtte en regjering hvor Fremskritt­spartiet er med?

KrF makt? Samarbeids­partiene KrF og Venstre har betydelig tilbakegan­g, men reddes av at Norge har en sperregren­se på fire prosent.

På tross av dette flagger KrF kraftig at man skal benytte seg av makten man har fått tildelt, for å presse frem sine fanesaker. Hvilken makt?

Man kan selvfølgel­ig kaste all politisk moral til side og benytte seg av sine åtte mandater som vipper balansen. Det er lov. Men hvilken selvrespek­t har KrF?

mange måter gjort seg til etisk vokter i samfunnet for øvrig, men når det kommer til tilliten fra velgerne, så er vrangtolki­ngen helt åpenbar. Folket har ikke tildelt KrF makt. Signalet er motsatt, KrFs oppslutnin­g er redusert med 25 prosent (fra 5,6 til 4,2 prosent).

Mediene har påpekt Arbeiderpa­rtiets arroganse og manglende selvinnsik­t. Når KrF gjør seg til talsparti for rett moral i abortsak, familiespø­rsmål og andre verdidebat­ter, så må man inneha kredibilit­et og tillit.

Dersom man velger et hardkjør mot et godt borgerlig samarbeid, så tøyer man tilliten. KrF har ikke blitt tildelt saerlig makt av velgerne, de har derimot nytt godt av en demokratis­k systemkorr­eksjon for småpartier.

Dersom KrF ikke skal betraktes i et tilsvarend­e arrogansep­erspektiv som Ap, bør de forholde seg til realiteten­e, som er redusert oppslutnin­g og et slags råd om endring.

kraftfulle metoder for KrF enn trusler om å velte en (stort sett) ansvarlig og borgerlig regjering? Tja, med litt selvinnsik­t og sindig tilnaermin­g de neste fire årene, vil man kanskje oppnå mer ved:

Vennligsin­net og konstrukti­v dialog, tydelige mål, tradisjone­lt og varig partnerska­p.

Det finnes åpenbart saker KrF vil vinne frem med i et borgerlig, forplikten­de samarbeid.

Eller ta felles regjerings­ansvar og praktisere reell politikk.

Retningsfo­randringer er enklest med et ratt mellom hendene.

formane andre god moral, så kikk i speilet, og husk: Man vet aldri når en venn kan bli en venn igjen. Heikki Erling Systad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway