Agderposten

Vilgietmer effektivt Norge

-

I snart 60 år har det vaert arbeidet med å flytte makt ut av Oslo. Det blir ikke løsning på denne gordiske knuten før vi lager store landsdelsr­egioner.

Vi må ha store regioner som er sterke nok til å vaere en likeverdig partner i forhandlin­ger med statlige sektororga­ner, som politiet. Her ligger muligheten­e for økt effektivit­et.

Landsdelen­e er forskjelli­ge med sine saertrekk og fortrinn. Nordland, et justert Trøndelag, Vestlandet, Østlandet og Sørlandet – en slags restregion? Sørlandet må få med seg deler av Rogaland, hele Telemark og kanskje Vestfold.

Her er det ikke bare snakk om å overføre oppgaver og virkemidle­r. Enda viktigere er det å få til sterke forhandlin­gspartnere. Partnere som kan vaere likeverdig­e med statlige sektormynd­igheter og slik få til regional langsiktig samfunnspl­anlegging som utnytter regionens fortrinn og hvor statlige sektororga­ner er inkludert og tilpasset.

Regional plan med langsiktig retning vil i tillegg gjøre kommunal planleggin­g enklere. Mellomnivå­et er i en unik situasjon ved å kunne spille begge veier.

Staten har over 30 sektororga­ner som betjener mer enn ett fylke. I tillegg er det noen som betjener ett eller deler av et fylke. Noen av disse oppfører seg som kongen på haugen. Noen samarbeide­r ikke eller i verste fall motarbeide­r en annen part.

Ett eksempel er Stortinget­s vedtak om å samlokalis­ere nødmelding­ssentralen­e i 2015 og politiet, der politidire­ktøren river i stykker det eneste som var på plass, nemlig samlokalis­eringen av alle tre nødetatene i Drammen. Stortinget har sagt at Drammen skulle vaere et eksempel ved gjennomfør­ing av vedtaket.

Her på Sørlandet har vi ledelsen i HF Sørlandet sykehus som motarbeide­r vedtak om akuttmedis­in i Flekkefjor­d.

Effektivit­eten øker ved at statlig tilsyn erstattes med likeverdig­het mellom statens sektororga­ner og det regionale nivået.

Arne Sauar Cand. oecon

Agder Samfunnsut­vikling

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway