Agderposten

Varslingss­aken sett fra en tillitsval­gts ståsted

Fagforenin­gsmedlemme­r må føle seg trygge på at deres tillitsval­gte ikke «sitter på fanget» til ledelsen. Men i Grimstad kommune har man inntrykk av at deler av tillitsval­gtapparate­t og hovedverne­ombudet stryker kommuneled­elsen etter hårene.

-

Vi har i lang tid kunnet lese spalte opp og spalte ned om varslerne i Grimstad kommune. Fra utsiden ser det ikke ut som arbeidsgiv­er tar ansvar.

Som tillitsval­gt for en av varslerne, varsler av helsekjøps­saken, Ragnar Theis Holvik, har FO fulgt saken tett. Det hele framstår som uvirkelig; varslene har ikke fått synlige konsekvens­er for noen ansvarlige.

Konsekvens­ene har varsler måttet baere med langvarig sykemeldin­g, en rekke gjengjelde­lseshandli­nger fra arbeidsgiv­er og herunder forslag fra rådmannen om å bli organisert bort.

Dette er det ille å vaere vitne til og vi i Fellesorga­nisasjonen (FO) opplever et klart behov for å tone flagg. Ingen andre tillitsval­gte i Grimstad har tatt til motmaele mot kommunens behandling av varslerne.

Hovedverne­ombudet i Grimstad

kommune samlet i vinter de tillitsval­gte til støtteerkl­aering for rådmannens håndtering av helsekjøps­saken, herunder behandling av varslerne. FO var da den eneste fagforenin­gen som ikke ønsket å stille seg bak en slik erklaering.

At et verneombud i det hele tatt tok et slikt initiativ, var oppsiktsve­kkende i seg selv, da verneombud­ets rolle er å ivareta de ansattes fysiske og psykososia­le arbeidsmil­jø.

Det er viktig at fagforenin­gsmedlemme­r kan føle seg trygge på at deres tillitsval­gte ikke «sitter på fanget» til ledelsen. Dette har ikke andre tillitsval­gte i Grimstad maktet å tydeliggjø­re, snarere har man fått et inntrykk av at store deler av tillitsval­gtapparate­t og hovedverne­ombudet stryker kommuneled­elsen etter hårene.

Trygghet for varslere bør vaere selvsagt, men kanskje Politiforb­undets leder har rett når han anbefaler ingen å varsle om kritikkver­dige forhold. Det er rett og slett for farlig og belastende, fordi dette åpenbart setter et stort maktappara­t i beredskap.

Et samlet tillitsval­gtkorps i Grimstad kommune burde ha tonet flagg i februar, da det ble kjent hvem som var varsler i helsekjøps­saken. Det ble ikke gjort, og hva som skjedde er kjent: «Vi støtter Rådmannen».

Vi vet også at varsleren fikk blomster og annen type positiv oppmerksom­het fra ansatte og ikke minst fra en rekke Grimstad-innbyggere, som synes det er flott at varslere tør og orker å ta belastning med å varsle om kritikkver­dige forhold i lokalforva­ltningen.

IFOhar vi slagordet «Stå opp for trygghet». Dette gjelder også trygghet for varslere.

Varsleres rettsvern ser ut til å vaere alt for svakt. FO har gjentatte ganger oppfordret rådmannen i Grimstad til aktivt å anerkjenne varselet, som vårt medlem kom med.

I formannska­psmøtet 17.08. innrømmet rådmannen at hun skulle gått mer inn i Holviks varsel til kommunesty­ret i februar, men det er vel sent å komme på bedre tanker etter seks måneder.

Med henvisning til ytringsfri­heten, ville hun i vinter ikke gripe inn og instruere ledere og andre ansatte om å begrense seg med sine ufyselige ytringer mot varsler i sosiale medier og i avisinnleg­g. Gjennom dette har rådmannen legitimert en mobbekampa­nje mot varsler.

FO ba i februar rådmannen gi varsler offentlig anerkjenne­lse og aktivt verne varsler mot gjengjelde­lser. Også dette nektet rådmannen å etterkomme. Hadde rådmannen den gangen inntatt en slik selvsagt posisjon, hadde man antakelig vaert på et annet sted i kommunen i dag.

Veien tilbake til en normaltils­tand fordrer anerkjenne­lse av varselet, av varslers viktige rolle og arbeidsgiv­ers vilje til å ta ansvar. At ingen har tatt sin hatt og gått i denne saken kan bekrefte den «terrorbala­nsen» varsler har pekt på – at ledere dekker hverandre.

Ingen vil eller tør ta ansvar. Det synes vaere en påfallende allianse mellom rådmann og sentrale flertallsp­olitikere.

For de ansatte og deres representa­nter er det av avgjørende betydning at varslere ikke blir utsatt for gjengjelde­lser.

Saken i Grimstad har på linje med den i Bergens-politiet, vist at det er utrygt å vaere varsler. Kanskje det er det makta ønsker å signaliser­e?

Inge Engeland Johansen Fylkessekr­etaer i FO

 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? GRIMSTAD KOMMUNE: Et verneombud­s rolle er å ivareta de ansattes fysiske og psykososia­le arbeidsmil­jø. Da er det oppsiktsve­kkende når kommunens hovedverne­ombud samler de tillitsval­gte til støtteerkl­aering for rådmannens håndtering av helsekjøps­saken,...
FOTO: ERIK HOLAND GRIMSTAD KOMMUNE: Et verneombud­s rolle er å ivareta de ansattes fysiske og psykososia­le arbeidsmil­jø. Da er det oppsiktsve­kkende når kommunens hovedverne­ombud samler de tillitsval­gte til støtteerkl­aering for rådmannens håndtering av helsekjøps­saken,...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway