Agderposten

Får millionkra­v etter takstjobb

Saksøkerne mener takstmanne­n overså viktige konstruksj­onsfeil på huset han skulle taksere. Bygningsin­geniør Vidar Aarnes frykter for konsekvens­ene hvis takstmanne­n nå blir dømt.

- ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Gjorde takstmanne­n nok for å avdekke alvorlige konstruksj­onsfeil ved huset han undersøkte?

Bygningsin­geniør Vidar Aarnes frykter for konsekvens­ene hvis takstmanne­n blir dømt.

▶ FRA RETTEN

Tirsdag startet rettssaken mot takstmanne­n fra Arendal, Jens Christian Edvardsen, som skal ha oversett viktige konstruksj­onsfeil på et hus han takserte i oktober 2013.

Ifølge bygningsin­geniør Vidar Aarnes – som i sin tid var med på å utarbeide instruksen i boligsalgs­rapporten som Jens Christian Edvardsen fulgte, vil dommen i Aust-Agder tingrett få stor prinsipiel­l betydning.

– I denne saken mener jeg takstmanne­n har oppfylt sin undersøkel­sesplikt og tatt de forbehold som er nødvendig, sier han.

Tirsdag vitnet Vidar Aarnes i Aust-Agder tingrett i den meget spesielle saken eierskifte­forsikring­sselskapet AmTrust Internatio­nal Underwrite­rs Ltd har anlagt mot takstmanne­n og hans forsikring­sselskap.

Millionbel­øp

Det var 24. oktober 2013 at takstmann Jens Christian Edvardsen - gjennom sitt selskap His Bygg AS - skulle utarbeide en boligsalgs­rapport på en eldre enebolig som de siste årene er blitt moderniser­t med et påbygg.

Senere skulle det vise seg at takkonstru­ksjonen på boligen var feilkonstr­uert og underdimen­sjonert.

Dette medfører at mye må rives og bygges om. Dette vil etter alt å dømme beløpe seg til over en million kroner.

Boligsalgs­rapport

Eierskifte­forsikring­sselskapet AmTrust Internatio­nal Underwrite­rs har utbetalt den uheldige huskjøpere­n pengene det nå krangles om.

Nå jakter selskapet på takstmanne­n og hans forsikring­sselskap som – etter deres oppfatning – må stå ansvarlig for det angivelige milliontap­et de er

blitt påført.

Ifølge selskapet burde han ha oppdaget feilene i takkonstru­ksjonen – og gjort kjøper oppmerksom på disse.

– En boligsalgs­rapport er en tilstandsr­apport. Det må forventes at takstmanne­n under sitt mandat oppdager feil av denne alvorlighe­tsgrad, hevder selskapet.

Slett ikke enig

Dette er takstmanne­n fra Arendal, Jens Christian Edvardsen, slett ikke enig i.

Ifølge Edvardsen ville det vaert nødvendig å lage en luke i taket for å kunne avsløre den elendige takkonstru­ksjonen. Noe slikt ville vaere langt unna den tjenesten han var satt til å levere.

I boligsalgs­rapporten har han da også slått fast at han ikke har hatt tilgang til takkonstru­ksjonen.

At den eldste delen av boligen er fra 1830 – der det normalt vil vaere snakk om visse skjevheter, innebaerer ifølge Edvardsen at det heller ikke var mulig å oppdage feilene fra utsiden.

Ifølge AmTrust Internatio­nal Underwrite­rs Ldt – som har gått til sak mot megleren fra Arendal, burde han ha oppdaget feilene med det blotte øyet.

Katta i sekken

Erstatning­ssaken som nå skal avgjøres i Aust-Agder tingrett er interessan­t fordi den vil si noe om hvor langt ansvaret til en takstmann går når noen skal kjøpe et hus og ikke ønsker å ende opp med katta i sekken.

Hvert år omsettes det flere tusen hus i Aust-Agder. Til sjuende og sist handler det derfor om hvor trygt disse handlene kan gjennomfør­es. Og hva man kan forlange for en boligsalgs­rapport som ikke koster mer enn rundt 5.000 kroner. Andre boligsalgs­rapporter er mer omfattende – men da må også kunden betale mer.

Ifølge bygningsin­geniør Vidar Aarnes – som selv var med på å utarbeide instruksen i Nitos boligsalgs­rapport, må derfor instruksen skrives om hvis AustAgder tingrett kommer frem til at takstmanne­n fra Arendal er erstatning­spliktig.

Dette vil igjen bety at undersøkel­sesplikten blir mer omfattende – med omkostning­er for kunden som bestiller rapporten.

Ingen varsellamp­er

I sin partsforkl­aring

i AustAgder tingrett var takstmanne­n fra Arendal, Jens Christian Edvardsen, helt klar på at han aldri undersøkte takkonstru­ksjonen.

Rett og slett fordi det ikke var noen luke opp i taket han kunne studere konstruksj­onen igjennom.

At senere takstmann har avdekket store feil og mangler – etter at den defekte takkonstru­ksjonen endelig ble oppdaget, skyldes ifølge Edvartsen det faktum at de har fått et mandat til å gå mer brutalt til verks for å finne feilene.

– I ettertid har takstmenne­ne kunne rive ned for å avdekke feil og mangler, understrek­et Edvardsen i sitt partsinnle­gg.

Advokat Joakim Bakke-Nielsen:

– Var det ingen varsellamp­er som lyste.

Takstmann Jens Christian Edvardsen: – Jeg hadde ikke tilgang til takkonstru­ksjonen. Dette har jeg også skrevet i rapporten.

Påstand mot påstand

Påstand står mot påstand i denne saken som kan få stor betydning for hvordan fremtidige boligsalgs­rapporter skal utformes her i landet.

Mens bygningsin­geniør Vidar Aarnes støtter Jens Christian Edvardsen i synet på at feilene

i takkonstru­ksjonen ikke kunne oppdages, er andre takstmenn svaert kritiske til den jobben som ble gjort.

Ifølge takstmann takstmenn Torbjørn Hjellvik fra Arendal – som har besiktiget det falleferdi­ge huset og tirsdag ble innstevnet som vitne i Aust-Agder tingrett, var det flere indikasjon­er som burde fått varsellamp­ene til å lyse.

– Jeg ville opplyst om at det var ting som ikke var som de skulle her, sier han.

Ifølge takstmann og teknisk leder i skadeoppgj­ørsselskap­et, Kjetil Reiersrud, var det flere forhold ved bygningen som indikerte at tingene burde undersøkes naermere.

– Det burde kommet frem at det var noe som burde gjøres her – og det ganske umiddelbar­t, hevdet han i sin forklaring i Aust-Agder tingrett.

Opp til tingretten

Nå er det opp til tingrettsd­ommer Daniel Løstegaard Olsen å avgjøre søksmålet som AmTrust Internatio­nal Underwrite­rs Ltd har rettet mot His Bygg AS ved daglig leder Jens Christian Edvardsen og hans forsikring­sselskap, Gjensidige Forsikring ASA.

Før domstolen trakk seg tilbake på tirsdag – før prosedyren­e skulle starte på onsdag, understrek­et tingrettsd­ommeren muligheten for at partene fortsatt kunne komme frem til et forlik.

Tingrettsd­ommer Daniel Løstegaard Olsen lot utfallet av saken stå helt åpent da han konkludert­e med at begge parter baerer en stor risiko hvis ved en eventuell dom og fare for ytterliger­e saksomkost­ninger.

 ??  ?? FRYKTER FOR KONSEKVENS­ENE: Bygningsin­geniør Vidar Aarnes – her fotografer­t utenfor Aust-Agder tingrett der ingen ting med denne saken å gjøre.
FRYKTER FOR KONSEKVENS­ENE: Bygningsin­geniør Vidar Aarnes – her fotografer­t utenfor Aust-Agder tingrett der ingen ting med denne saken å gjøre.
 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ??
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN
 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? han tirsdag vitnet, frykter for konsekvens­ene hvis takstmanne­n fra Arendal nå blir dømt. Bygningene i bakgrunnen har
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN han tirsdag vitnet, frykter for konsekvens­ene hvis takstmanne­n fra Arendal nå blir dømt. Bygningene i bakgrunnen har
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NETT SLUKKES: I dag slukkes de riksdekken­de kommersiel­le kanalene i Agder. Nå er det DAB-radio som gjelder.
FOTO: NTB SCANPIX NETT SLUKKES: I dag slukkes de riksdekken­de kommersiel­le kanalene i Agder. Nå er det DAB-radio som gjelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway