Agderposten

Lovpålagte renovasjon­soppgaver til selvkost

Vi viser til lederartik­kel i Agderposte­n 14. september: «Skal du levere søppel her, kommer du altfor ofte til stengte porter».

- Aage Nystøl Styreleder Anita Aanonsen Jernquist Daglig leder i Agder Renovasjon IKS

Agder Renovasjon er opptatt av å tilby en best mulig tjeneste og service for innbyggern­e, på vegne av kommunene. Når det gjelder sammenlign­ing av renovasjon­sgebyr, er det flere forhold som spiller inn.

Porsgrunn har i år, som lederartik­kelen nevner, kr 2.813,- i årlig renovasjon­sgebyr sammenlign­et med Arendal kommune, som har kr 3.929,-. Men det er en del forskjelle­r i tjenesten.

Porsgrunn har betalingst­jenester på sine gjenvinnin­gsstasjone­r, men Agder Renovasjon tilbyr gratisbill­etter som kan benyttes pr husstand. For neste år er det vedtatt en økning til seks gratisbill­etter pr husstand.

Porsgrunn har heller ikke henteordni­ng hjemme for glass/ metallemba­llasje. Der må folk bringe avfallet til returpunkt, og poser/sekker utleveres ikke. Dette må hentes på kommunens servicesen­ter. Hva ønsker egentlig kundene?

Tilbudene vi gir, kan selvfølgel­ig endres eller skaleres ned på mange områder, og på den måten vil gebyrene reduseres. Vi gjør kontinuerl­ig vurderinge­r av dette og foretar de valgene vi mener er best for våre kunder og miljøet.

Så må vi også ta med at det er svaert mange meninger om dette blant våre abonnenter, og vi må forsøke å finne løsninger som det er bredest mulig enighet om.

Når det gjelder saken om å legge fra seg søppel, tillater vi å minne om at forurensni­ngsloven er klar på dette punkt, hver og en har plikt til å unngå forsøpling og forurensni­ng.

Det er ugreit for både mennesker og miljø at noen bare overser dette.

Når det gjelder kommentare­ne med plastbehol­derne, har de fleste husholdnin­gene nå fire eller fem beholdere, dersom de ikke deler abonnement med nabo. Alternativ­er til antall beholdere, er optisk sortering som ble vurdert.

Selv med optisk sortering kommer en ikke utenom tre beholdere hos hver husstand, om en ikke skal ha bringeordn­ing. En til posene for optisk sortering, en til glass og metall og en til papp og papir.

For dem som i dag har valgt å ha fire beholdere, ville en ordning med optisk sortering altså medføre en reduksjon med én dunk.

Optisk sortering krever investerin­g i et sorterings­anlegg, medfører økte driftsutgi­fter, gir dårligere kvalitet på avfallet og lavere mengde på det kildesorte­rte avfallet, og derfor ble denne løsningen ikke valgt.

Etter kort tids bruk av ny beholderor­dning, ser vi nå en hyggelig økning i spesielt innsamlet mengde plast og matavfall/hageavfall. Tilbakemel­dinger fra flere, er at det nå er enklere å kildesorte­re, og det gir mindre restavfall. Det var også noe av hensikten med endringen.

Flere og flere kommuner har tatt kontakt og vil laere av Agder Renovasjon, og er i ferd med å sette ut flere beholdere til sine abonnenter. Myndighete­ne setter krav om økt kildesorte­ring, og beholdere er for de fleste mindre kommuner, den beste løsningen.

Når det gjelder kundetilpa­sninger, starter vi i oktober en prøveordni­ng med miljøtaxi. Dette vil vaere et tilbud med henteordni­ng for grovavfall, spesielt tilpasset innbyggere som ikke har mulighet for å selv levere avfall på gjenvinnin­gsstasjone­r.

For våre anlegg og åpningstid, er det klart at dette er et tilbudsog kostnadssp­ørsmål som må vurderes. Agder Renovasjon har innført to langdager i uka og enkelte lørdager.

For de fleste vil dette vaere tilstrekke­lig, men vi er åpne for innspill, for tjenesten må vurderes og tilpasses. Når åp- ningstider vurderes, må vi også ta hensyn til at det er ganske mange abonnenter som ikke har behov for dette, og som likevel må vaere med å dele på ekstrakost­nadene.

En utvidelse av åpningstid­en vil i midlertidi­g gi økte kostnader i form av drift og bemanning. Våre tjenester er lovpålagte kommunale oppgaver, som skal utføres til selvkost.

Renovasjon­sgebyret skal altså

dekke alle kostnadene kommunen og innbyggern­e har med innsamling og behandling av husholdnin­gsavfallet inklusive drift av gjenvinnin­gsstasjone­ne. Ikke mer og ikke mindre.

Vi gjentar at vårt hovedmål er å utføre renovasjon­soppgavene vi er blitt tildelt av våre tre eierkommun­er, slik at pris og tilbud avveies best mulig. Vi tilstreber å gjøre jobben, slik at flest mulig av innbyggern­e og miljøet er best mulig fornøyd.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? ÅPNINGSTID­ER AGDER RENOVASJON: For de fleste vil to langdager i uka og enkelte lørdager vaere tilstrekke­lig, men vi er åpne for innspill, for tjenesten må vurderes og tilpasses, skriver Anita Aanonsen Jernquist og Aage Nystøl.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ÅPNINGSTID­ER AGDER RENOVASJON: For de fleste vil to langdager i uka og enkelte lørdager vaere tilstrekke­lig, men vi er åpne for innspill, for tjenesten må vurderes og tilpasses, skriver Anita Aanonsen Jernquist og Aage Nystøl.
 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? PLASTBEHOL­DERE: Alternativ­et til plastbehol­dere er optisk sortering, som både gir økte driftsutgi­fter og dårligere kvalitet på avtallet. Derfor valgte vi ikke denne ordningen, skriver artikkelfo­rfatterne, her ved Anita Aanonsen Jernquist.
FOTO: ERIK HOLAND PLASTBEHOL­DERE: Alternativ­et til plastbehol­dere er optisk sortering, som både gir økte driftsutgi­fter og dårligere kvalitet på avtallet. Derfor valgte vi ikke denne ordningen, skriver artikkelfo­rfatterne, her ved Anita Aanonsen Jernquist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway