Agderposten

Flere finner mynter

Laget i Ipswich i annen halvdel av 1100-tallet – funnet i Grimstad i 2015. Med metallsøke­r er myntfunnen­e blitt flere.

-

▶ FRITID

Steffen Salvesen er en av mange ivrige metallsøke­rbrukere, som sørger for at stadig flere gamle mynter dukker opp, og blir levert inn til Kulturhist­orisk museum slik at allmennhet­en også kan ta del i denne delen av historien.

Nylig fikk han finnerlønn for en mynt han leverte inn i 2015. Det er i hvert fall ikke pengene som er drivkrafte­n i denne hobbyen. Finnerlønn deles likt mellom finner og grunneier. Salvesen fikk 2.000 kroner.

– I utlandet betales markedspri­s for myntene, museer får en frist på om de vil betale markedspri­s. Så det kommer nok inn enda flere mynter i de landene de har denne ordningen. Men det øker her også, forsikrer Salvesen.

Positive grunneiere

Svaert mange grunneiere er positive til å slippe metallsøke­rne til. Salvesen forteller at de søker kun 20 centimeter ned jorda, og gjerne i plogfurer, så myntene kan ligget et helt annet sted og blitt dratt med plogen, så et funn utløser ikke verken fredning eller undersøkel­ser i bakken.

Preget under Henry II

Han har gjort flere funn i Temse-området, og den eldste mynten er altså den han fant for et par år siden.

Pennyen er preget under kong Henry II, som regjerte i England fra 1154 til 1189.

Salvesen la funnet ut på en britisk myntside, og det varte ikke lenge før det kom god respons.

– Den gangen ble myntene preget flere steder i landet, og denne er preget i Ipswich, og til med navnet på myntmester­en, Turstain, er kjent, forteller Grimstad-mannen.

Historiein­teresse

Gjennom myntleting­en har han blitt interesser­t i historie, og når en har slike knagger å henge det på, blir det mye mer interessan­t.

– Sølv er edelt og holder seg

– Det selvfølgel­ig alltid artig å gjøre funn, enten det er andre mynter eller gjenstande­r. Men det spesielt fascineren­de med sølvmynter, for sølv er edelt og holder seg godt i jorda. Dermed er de lette å datere også, forteller myntfinner­en i Grimstad.

 ??  ?? MYNTFUNN: Her fram- og baksider på en engelsk mynt fra 1100-tallet og en fransk mynt fra 1200-tallet funnet med metalldete­ktor. En mexicansk mynt fra 1885 lå oppe i dagen.
MYNTFUNN: Her fram- og baksider på en engelsk mynt fra 1100-tallet og en fransk mynt fra 1200-tallet funnet med metalldete­ktor. En mexicansk mynt fra 1885 lå oppe i dagen.
 ??  ?? TRENGER IKKE METALLSØKE­R: Noen ganger ligger funnene rett foran øynene, dette visste seg å vaere en mexicansk mynt fra 1885.
TRENGER IKKE METALLSØKE­R: Noen ganger ligger funnene rett foran øynene, dette visste seg å vaere en mexicansk mynt fra 1885.
 ??  ?? PENNY: Den er preget i Ipswich under Henry II (1154- 1189).
PENNY: Den er preget i Ipswich under Henry II (1154- 1189).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway