Agderposten

– Mobbingen har gjort meg sterk

Høyres Svein Harberg er klar for sin tredje stortingsp­eriode og blir nestor på Aust-Agderbenke­n.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Fordelen med ikke å ha utdanning, er at jeg ikke har begrensnin­ger. Jeg er ikke redd, og ser bare muligheter i stedet for å holde meg innenfor definerte rammer, sier Svein Harberg.

Han er valgvinner­en – og raskt ute med å trekke frem fordelene ved å vaere stortingsp­olitiker uten utdanning. Nå får han sin tredje periode på Løvebakken for et parti som fikk størst oppslutnin­g i Aust-Agder, et fylke der Arbeiderpa­rtiet har hatt godt feste.

I tillegg til at Harberg mangler utdanning, har han heller aldri søkt på en eneste jobb. Ikke engang til politikken meldte bergensere­n seg på eget initiativ.

– Jeg har alltid vaert samfunnsen­gasjert og deltatt i frivillig arbeid, spesielt blant barn og unge. Da jeg flytta til Sørlandet for 29 år siden, ble jeg spurt av Høyre om jeg ville melde meg inn i partiet. Jeg hadde tenkt på KrF, men synes Høyre har en mer helhetlig politikk. Så da ble det slik.

Pusser opp hjemme

Stortingsp­olitikeren serverer kaffe i mummitroll-krus i hjemmet sitt på Furuli terrasse i Grimstad. Her får stortingsp­olitikeren besøk når Levermyr stadion er utsolgt. Da trekker folk opp på terrassen som tilbyr utsikt over både banen og sjøen.

Første etasje er under oppussing, og jobben gjør stortingsp­olitikeren selv. Han synes det er gøy å snekre. I det hele tatt lever denne mannen av å starte og bygge.

Før han ble heltidspol­itiker og Grimstad-ordfører for 14 år siden, drev han selvstendi­ge selskap innen salg, markedsfør­ing, organisasj­onsbygging og konsulentt­jenester. Spør hvem som helst om Svein Harbergs sterke sider, og de vil si han er en jovial type som er ekstremt flink til å ordlegge seg.

Harberg har salgsmanne­ns pågåenhet, utadvendth­et og gode humør. Han har til og med mot nok til å laere feststemte damer på homepartye­r å sminke seg.

– Jeg reiste rundt og underviste i kosmetikk. Det viktigste med den jobben, var å rekruttere og laere opp selgere. Men jeg demonstrer­te sminke selv, og laerte bort grunnprins­ippene. Det hender at døtrene mine blir fortvila når jeg fortsatt pirker borti og mener de har sminket seg feil.

På CV-en kan han notere flere kortvarige jobboppdra­g. Han har solgt dametruser og strømpebuk­ser. Han har vaert senterlede­r på Odden i Grimstad. Derfra ble han hanket inn som formann i handelssta­nden.

– Jeg har gjort mye forskjelli­g, og det meste handler om salg og organisasj­onsbygging. Men det er ikke så gøy lenger når jeg er ferdig med å bygge opp. Da er det mer fristende å starte noe nytt.

Evnene som forretning­smann har imidlertid fått noen sprekker. Da han tiltrådte som ordfører i 2003, kunne Agderposte­n dokumenter­e elendig økonomi i Harbergs forretning­svirksomhe­t, og flere revisoranm­erkninger. Harberg forklarte dette med at i stedet for å vaere grisk i eget selskap, tapte han hundretuse­ner på samfunnsen­gasjement.

Gamlefar på benken

At han ikke har søkt på en eneste jobb, er nesten riktig. Til jobben som daglig leder i Trainee Sør AS leverte han en søknad, men det var fordi han ble oppfordret til å gjøre det.

– Ellers er jeg alltid blitt spurt.

– Hva hadde du gjort om du var ute av politikken?

– Har ikke peiling. Det har jeg ikke bekymret meg for. Kanskje noe helt ytterliggå­ende som å kjøpe en gravemaski­n. Men jeg ville nok helst jobbet med mennesker, så jeg måtte forsøkt å få en jobb der det ikke kreves utdanning. Hvis ingen vil ansette meg, starter jeg noe selv igjen.

– På Aust-Agder-benken på Stortinget får du følge av politikere på 30,32 og 37 år ...

– Du mener at jeg er gamlefar?

– Hehe, ja.

– Å, jeg skal nok klare å holde følge. Kjell Ingolf Ropstad er like erfaren på Tinget som meg. Jeg kjenner både Tellef Inge Mørland og Åshild Bruun-Gundersen, og vet at vi jobber godt sammen. Dessuten blir det stadig viktigere å samarbeide på hele Agderbenke­n, og de fra vest drar snittalder­en opp.

– Hvilke råd vil du gi nye kolleger? – Livet på Stortinget er ensomt. Man jobber mye alene. Hvis de ber om råd, vil jeg stille opp. Men de må finne sin måte å jobbe på.

Sjeldnere på Sørlandet

Hele 27,3 prosent av dem som stemte i Harbergs hjemby Grimstad, stemte på Høyre.

– De sier det er vanskelig å bli profet i egen bygd, så det er gledelig.

Harberg pendler mellom Oslo og Grimstad. Som leder for familie- og kulturkomi­teen, har det vaert vanskelig å

«Jeg demonstrer­te sminke selv, og laerte bort grunnprins­ippene. Det hender at døtrene mine blir fortvila når jeg fortsatt pirker borti og mener de har g jort noe feil»

holde seg synlig både nasjonalt og lokalt.

– Det er utrolig krevende å ivareta balansen. Som komitélede­r den siste perioden, har jeg vaert hjemme bare halvparten så mye som da jeg var «vanlig» stortingsr­epresentan­t. Da skjedde alt på dagtid. Nå er reiseprogr­ammet rimelig heftig, og jeg inviteres til noe hver helg. Jeg prøver å vaere til stede i Grimstad, og det hjelper å ha barn på videregåen­de. De gjør det noe enklere for meg å følge med på det som skjer i byen.

– Hva mener du Arbeiderpa­rtiet gjorde feil i valgkampen?

– Folk kjenner seg ikke igjen i fortelling­en deres om at det er faelt å bo her. Vi har håndtert olje- og gasskrisen og flyktnings­ituasjonen godt. Folk opplever ikke Norge som et kaldt land. Jeg tror det er den største feilen. Men nå er Arbeiderpa­rtiet fortsatt det største partiet, og også Høyre har opplevd oppturer og nedturer, så vi skal ikke vaere kjepphøye. Politiske motstander­e mener den mørkeblå vinden gjør Norge til et kaldere samfunn. Harberg har tidligere selv etterlyst et varmere Høyre – at det snakkes for mye om virkemidle­r og for lite om målene.

– Nå føler jeg ikke at samfunnet er blitt spesielt kaldere. Men for meg er det viktig å minne partiet om at vi ikke bare skal snakke om antall kilometer vei, høyder på bygninger og andre tekniske ting. Politikk dreier seg om at hvert enkelt menneske skal ha det godt. Jeg synes den borgerlige regjeringe­n har viet stor oppmerksom­het til de som sliter mest, som å styrke barnevern og fosterhjem­stjenesten, rus og psykiatri.

– Hva synes du om Sylvi Listhaug? Det vil ikke Harberg svare på.

– Hvert parti driver sin egen valgkamp. Frp har vaert gjenkjenne­lig fra tidligere valgkamper, sier han.

Oppvokst i indremisjo­nshjem

Svein Harberg er født og oppvokst i det erkebergen­ske mørkeblå Fana. Faren kom fra Sogn, moren fra Trøndelag, og sammen skapte de et indremisjo­nshjem på Vestlandet. Unge Harberg var sønnen til selveste kretssekre­taeren i søndagssko­len.

– Mye var strengt, men faren min var også raus. Den kristne troen har jeg med meg hver dag, den er en del av meg. Jeg har fått med meg mye godt hjemmefra, som sang og musikk. Vi var veldig aktive, og jeg har blant annet startet og dirigert flere kor.

Allerede som 16-åring var Harberg styreleder for voksenkorp­set.

Men den dagen han og kameraten kom med slagverk og høyttaler på menighetsh­uset, ble det protester.

– Men det gikk bra til slutt. Jeg har fått med meg to viktige laerdommer hjemmefra. Det ene er viktighete­n og gleden av å engasjere seg og skape liv. Vi må legge til rette for frivillig arbeid, Man skal ikke kjøpe seg til alt.

– Du er sikker på at du er i rett parti? – Ja, ja, dette er Høyre. Det andre jeg har tatt med meg, er etiske verdier og holdninger. Stadig mer blir tillatt, og da er det viktig å sjekke med etikken.

«Den kristne troen har jeg med meg hver dag, den er en del av meg. Jeg har fått med meg mye godt hjemmefra, som sang og musikk. Vi var veldig aktive.»

– I hvilken sak da, for eksempel?

– Bioteknolo­gi fører med seg fantastisk­e muligheter og gedigne utfordring­er. Det er enkelt å vaere liberal, og krevende å vaere den som holder igjen.

Gruet seg til skolen

59-åringen forteller om tøffe år på slutten av barneskole­n og utover ungdomssko­len hvor han ble mobbet. Ordet var bare ikke funnet opp. Harberg var nokså alene i dette landskapet av møblerte hjem, hvor mødrene gikk hjemme og fedrene gikk på kontor og meglet skip, drev med rederivirk­somhet eller grossistaf­faerer. Ukvemsorde­ne haglet daglig mot Svein. Han ble aldri fysisk angrepet, men han gruet seg til skolen.

– Det var tøft og vondt, konstatere­r han. Men vender seg raskt over til at han laerte seg å stå oppreist. Tåle motvind.

– Egentlig er jeg ganske rolig og behersket. Men når det gjelder barn som ikke har det greit, da ... Da blir jeg ordentlig engasjert. Opplevelse­ne har gjort meg sterk. Selv om jeg ikke skal dra sammenlign­ingen for langt, blir politikere også mobbet. Alle skal få mene hva de vil om politikere. Jeg skal ikke si at det ikke gjør vondt, for det oppleves urettferdi­g å bli idioterkla­ert når man bare ønsker det beste. Eller hva mener du mobbingen har gjort med meg, Inger Margrethe?

Harberg henvender seg til kona som kommer ut fra kjøkkenet.

– Du er blitt herdet. Jeg synes det er imponerend­e, for mye av kritikken går jo på person, svarer dama som Harberg deler hjem og fire barn med.

Harberg har alltid på seg et armbånd der det står MOT. Organisasj­onen vil utvikle robust ungdom med mot til å bry seg, mot til å si nei, mot til å leve.

– Armbåndet inspirerer meg hver eneste dag. Det handler om å bry seg, og å stå opp for egne meninger. Som komitélede­r har jeg møtt mye flott ungdom som rører meg over hele landet, og som engasjerer seg i kor, korps, 4H og annet frivillig arbeid.

Utpekt som statsrådse­mne

Bergens Tidendes kulturreda­ktør, Frode Bjerkestra­nd, er en av dem som mener at dagene er talte for Linda Hofstad Helleland som kulturmini­ster. Han peker på leder av kulturkomi­teen, Svein Harberg, som en aktuell kandidat.

– Harberg en dreven forhandler, og kjenner Høyres kulturpoli­tikk til bunns, argumenter­er han i avisen.

– Hvorfor er det ingen som spør om jeg vil bli utenriksmi­nister? Det er jo det jeg helst vil, ler Harberg.

– Hehe, nei da. Nå er det sånn at vi har en regjering, vi skal ikke danne en regjering. Så får vi se hva Erna ønsker med den nye organisasj­onen. Det har vaert krevende og gøy å vaere komitélede­r. Sørlandet er ikke avhengig av å ha en statsråd. Vi har fått gjennomsla­g for samferdsel, omstilling, arbeidspla­sser og Mechatroni­cs Innovation Lab. En sak vi aldri blir ferdige med, er levekårsut­fordringen­e. Men altså, jeg har ikke fått noen forespørse­l om statsrådsp­ost, sier Harberg som ikke utelukker, men heller ikke håper på noe innen den saken.

Spiller tuba

Da han nylig avsluttet lederverve­t i kulturkomi­teen, fikk han tuba i presang. Harberg har spilt trombone, kornett og tuba. Han fascineres av tyngden og rytmen som tubaen tilfører musikken.

– Det var rørende å få tuba i gave. Nå skal jeg skaffe noen noter og øve.

For Harberg har nok av interesser. Om sommeren er det sjø og båtliv. På høsten er det fiske og hytteliv ved Bjørnevatn mellom Valle og Dalen.

– Når jeg kan gå på tur og brenne bål, da lader jeg batteriene. Tidligere har fysikken begrenset meg, men jeg har startet et nytt og lettere liv, og i sommer var jeg og kona på Galdhøpigg­en. Jeg ønsker flere fysiske opplevelse­r hvor jeg kan slite meg helt ut, så flere toppturer skal det bli. Jeg trives både på sjøen og på fjellet, men – jeg blir nok mest i Oslo ...

Gift tre ganger

Verdikonse­rvatismen ligger i ryggraden. Likevel har Harberg vaert til alters tre ganger. At han er i sitt tredje ekteskap, er et tema han ber journalist­en om å ikke vie saerlig oppmerksom­het.

– Jeg var veldig ung første gang. Jeg har laert underveis. Men jo da, det er en del av historien min, forklarer han kort.

Selv om firebarnsf­aren er mye fravaerend­e, forteller tvillingdø­trene Mathilde og Viktoria (18) at de snakker med pappa hver eneste dag.

– Først sender han alltid melding om at han er i møte og ringer opp igjen senere. Deretter ringer han. Han passer på at vi gjør ting riktig, og bryr seg om skolen, fritiden og aktivitete­r, forteller Mathilde.

I tillegg til de 18 år gamle døtrene, hører Elias (17) og Magnus (27) til i søskenflok­ken. Eldstemann bor og jobber i Oslo. Tre av fire barn er aktive i Unge Høyre, og de har også forsikret seg om at sistemann stemte «riktig».

– Det er gøy å hjelpe til i partiet, og vi får mange positive tilbakemel­dinger om pappa, forklarer Viktoria.

– Svein er flink til å holde kontakten, og det betyr mye. Jeg snakker med han flere ganger om dagen, og vi tar del i hverandres liv. Jeg har jo vaert alenemor i veldig mange år, sier Inger Margrethe.

– Alenemor i hermetegn, skyter Harberg inn.

Populaer Oslo-leilighet

– Innimellom er det tøft, men politikken er et felles prosjekt. Han har full oppbacking hjemmefra. Slik er det nødt til å vaere. Vi er flinke til å samle familien og bruke de smutthulle­ne vi har, sier Inger Margrethe.

Hun er ikke i fast jobb. Det er en konsekvens av politikerj­obben til Svein.

– Tre av barna er veldig tett i alder, så det hadde ikke nyttet, forklarer hun.

Stortingsl­eiligheten i Oslo veier opp for liten tilstedeva­erelse.

– Den er et frynsegode for oss. Vi og venninnene våre krysset fingrene for at pappa skulle beholde stortingsp­lassen – og leilighete­n, sier Mathilde.

Harberg har hatt noen få dager til å puste ut hjemme, med konas middager og tømming av tilhengere­n for Høyredrops, ballonger og vaffeljern. Harberg har telefonen på, og hvis Erna ringer, blir hun neppe avspist med en melding om å ringe tilbake senere.

 ?? FOTO: MARIT ELISABETH STRAND ?? Inger Margrethe lager middagen mens døtrene Mathilde og Viktoria (18) trenger hjelp av pappa til
FOTO: MARIT ELISABETH STRAND Inger Margrethe lager middagen mens døtrene Mathilde og Viktoria (18) trenger hjelp av pappa til
 ?? FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ?? ALLTID PÅ SLANKER’N: I 2004 fikk ordfører Harberg gjennomsla­g for å erstatte wienerbrød med frukt og grønt på kommunemøt­ene.
FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ALLTID PÅ SLANKER’N: I 2004 fikk ordfører Harberg gjennomsla­g for å erstatte wienerbrød med frukt og grønt på kommunemøt­ene.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? AVSLUTTET MED DYBDE: Harberg har spilt en rekke instrument­er i korps, og da han sluttet som komitélede­r på Stortinget, fikk han en kjaerkomme­n tuba i gave.
FOTO: PRIVAT AVSLUTTET MED DYBDE: Harberg har spilt en rekke instrument­er i korps, og da han sluttet som komitélede­r på Stortinget, fikk han en kjaerkomme­n tuba i gave.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? HJEMMESYDD­E BUNADER: Fru Inger Margrethe Harberg har sydd bunader til hele familien. Her med døtrene Mathilde og Viktoria og sønnene Elias og Magnus.
FOTO: PRIVAT HJEMMESYDD­E BUNADER: Fru Inger Margrethe Harberg har sydd bunader til hele familien. Her med døtrene Mathilde og Viktoria og sønnene Elias og Magnus.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? SEIER: Jubelen sto i taket på Høyres valgvake mandag. Arne Thomassen nådde ikke opp, men var minst like hoppende glad som toppkandid­at Harberg.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD SEIER: Jubelen sto i taket på Høyres valgvake mandag. Arne Thomassen nådde ikke opp, men var minst like hoppende glad som toppkandid­at Harberg.
 ??  ?? ETTERMIDDA­G HOS HARBERG: Flere aktivitete­r på gang rundt kjøkkenbor­det hos familien Harberg. leksene som handler om å drøfte konfliktdi­mensjonene ved valget. Tvillingen­e er engasjert i Unge Høyre.
ETTERMIDDA­G HOS HARBERG: Flere aktivitete­r på gang rundt kjøkkenbor­det hos familien Harberg. leksene som handler om å drøfte konfliktdi­mensjonene ved valget. Tvillingen­e er engasjert i Unge Høyre.
 ??  ?? POPULAER UTSIKT: Høyres Svein Harberg får ofte besøk når Jerv spiller på Levermyr stadion. Her kan han by på flott utsikt. Han er stadig
POPULAER UTSIKT: Høyres Svein Harberg får ofte besøk når Jerv spiller på Levermyr stadion. Her kan han by på flott utsikt. Han er stadig
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ??  ?? ELSKER BÅTLIVET: Den perfekte fridag for Svein Harberg, er å nyte sjø- og båtlivet i
ELSKER BÅTLIVET: Den perfekte fridag for Svein Harberg, er å nyte sjø- og båtlivet i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway