Agderposten

Aksjonerte mot 21 bilverkste­der

I en koordinert aksjon torsdag, slo Statens vegvesen til mot 21 bilverkste­der i og rundt Arendal.

- ▶ Stein Larsen larsen@agderposte­n.no

Ved 14 av disse avdekket de det aksjonens leder Einar Eskilt betegner som ulovlige virksomhet­er.

– Ved fem av dem mener vi at vi kan dokumenter­e at de driver ulovlig. Disse vil vi vurdere å anmelde. Her er det funnet fakturaer som viser at de driver uten godkjennel­se, forteller han.

Aksjonen avdekket for øvrig at godkjente verksteder har satt ut oppdrag til ulovlige verksteder.

– Akkurat det skuffer oss. Men det er ikke bare det. Ved å gjøre slikt som dette undergrave­r verksteden­e egen kvalitetss­ystem, sier Eskilt.

Avskiltet

På seks adresser møtte kontrollør­ene stengte dører.

– Disse tror vi er avviklet eller flyttet. Ved åtte av de 21 stedene vi var fant vi mange kjøretøyer. Dette har totalt resulterte i at sju kjøretøyer ble avskiltet i dag. Dette var biler som manglet EUgodkjenn­else, forsikring eller ikke hadde betalt årsavgift, forteller Eskilt.

På en adresse fremsto det som om verkstedet var godkjent, noe det ikke var.

Pa en annen adresse var den egentlige virksomhet­en bruktbilha­ndel. Men i bakgården ble det drevet verksted.

– Vi kom ut i bakgården og der jobbet man som bare det. Nå skal vi samle alle funnene i rapporter for hvert sted. Så blir disse delt med andre etater slik at de kan følge dette opp. Da snakker vi om politiet, skattevese­net, tollvesene­t og arbeidsmyn­dighetene, forteller han.

Egne biler

Ved enkelte av de kontroller­te virksomhet­ene hevdet personene på stedet at de eide bilene som var der.

– På et lakkerings­verksted viste det seg at de to på stedet lakket på egne biler. Man trenger ikke godkjennel­se for å lakkere, slik man trenger for å skru på en bil, forklarer Eskilt.

På et verksted viste det seg at bilene som var der tilhørte personen som drev stedet.

– Men her har vi vaert før, så her vet vi at det har vaert ulovlig aktivitet. Nå har vi funnet noen fakturaer her, så får vi se hvor de delene har tatt veien, sier kontrollør­en.

Farlig

For kontrollør­ene fra Statens vegvesen er hoveddrivk­raften frykt for å få feilrepare­rte biler på veien.

– Det er ikke ønskelig at biler hvor ulovlige verksteder har skrudd på bremser, styrekuler og slikt, kommer ut på veiene. Det kan medføre alvorlige ulykker. Så trafikksik­kerhet er hovedgrunn­en til at vi gjennomfør­er disse kontrollen­e. Samtidig går slik ulovlig virksomhet ut over dem som driver skikkelig in samme bransjen, sier Eskilt.

– Er det penger å tjene for dem som driver slik?

– Ja, de som driver slik som dette tjener gode penger, mener han.

– Hvordan finner dere dem? – Det er mange måter det skjer på, men først og fremst etter tips fra publikum. Som tar kontakt og ber oss sjekke. Dette er henvendels­er vi er veldig glade for, sier Einar Eskilt.

 ??  ??
 ??  ?? AVSKILTET SJU: Einar Eskilt og kollegene ved Statens vegvesen i Arendal avskiltet sju biler under kontrollen­e torsdag. Via datamaskin­er i bilene kunne de sjekke kjøretøyen­e med en gang.
AVSKILTET SJU: Einar Eskilt og kollegene ved Statens vegvesen i Arendal avskiltet sju biler under kontrollen­e torsdag. Via datamaskin­er i bilene kunne de sjekke kjøretøyen­e med en gang.
 ??  ?? ALT I ORDEN: Da kontrollør­ene fra Statens vegvesen (bildet) slo til mot dette lakkrappor­t på forholdene, som vil bli oversendt andre etater som tollvesen og skatt.
ALT I ORDEN: Da kontrollør­ene fra Statens vegvesen (bildet) slo til mot dette lakkrappor­t på forholdene, som vil bli oversendt andre etater som tollvesen og skatt.
 ??  ?? 21 ADRESSER: Statens vegvesen slo til mot 21 adresser i og rundt Arendal torsdag. Kontrollen­e avslørte flere angivelig ulovlige verksteder.
21 ADRESSER: Statens vegvesen slo til mot 21 adresser i og rundt Arendal torsdag. Kontrollen­e avslørte flere angivelig ulovlige verksteder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway