Agderposten

– Har Europas kjedeligst­e velgere

Tyske velgere er blant de mest sentrumsor­ienterte i hele Europa. Det gjør valgkampen til en søvnig affaere.

-

I en fersk meningsmål­ing fra tankesmia Bertelsman­n Stiftung avsløres tyskerne som Europas kanskje kjedeligst­e velgere.

Eller som Bertelsman­n sier det: en kilde til stabilitet i et urolig Europa.

Hele 80 prosent av tyskerne som har deltatt i undersøkel­sen, definerer seg selv som sentrumsor­ienterte: 44 prosent ser på seg selv som sentrum-venstre, mens 36 prosent ser på seg selv som sentrum-høyre.

Tallene skiller seg klart fra land som Frankrike, Italia og Spania. Der trekker langt flere velgere ut på de politiske fløyene.

SPD i skvis

Ikke overrasken­de har storpartie­ne tatt konsekvens­en. De fisker etter velgere i samme vann, forklarer Tyskland-ekspert Kate Hansen Bundt, som er generalsek­retaer for Den norske Atlanterha­vskomité.

– Det blir en kamp om stemmene i det politiske sentrum, og det tror jeg sosialdemo­kratene taper en del på, sier Bundt til NTB.

Sosialdemo­kratiske SPD sitter i dag i regjering med statsminis­ter Angela Merkel og hennes kristenkon­servative partiallia­nse, som består av Merkels eget parti CDU og det bayerske søsterpart­iet CSU.

SPD hadde håpet på et oppsving med sin nye leder Martin Schulz, men ligger i dag dårlig an på gallupen før valget den 24. september.

Målingene gir Merkel en oppslutnin­g på rundt 38 prosent, mot rundt 23 prosent for Schulz.

Schlafwahl­kampf

Da Merkel og Schulz møttes til TV-duell forrige søndag, var det til tider vanskelig å få øye på de politiske forskjelle­ne.

– De kaller det en «Schlafwahl­kampf», en søvndyssen­de valgkamp, sier Bundt.

En del av forklaring­en er at Tyskland går så det griner. Økonomien er god, arbeidsløs­heten er lav, og Tyskland har et stort overskudd på handelsbal­ansen med utlandet.

Samtidig har Merkel brakt CDU naermere sentrum, i tillegg til at hun har gjort flere av SPDs hjertesake­r til sine egne.

– Det gjør at det blir veldig trangt for sosialdemo­kratene, og det er noe av det de sliter med, sier Bundt.

Misnøye selger ikke

Enklere blir det ikke av at velgere på venstresid­en i Tyskland er ganske fornøyde.

I alt 57 prosent av de spurte i kategorien sentrum-venstre sier de er tilfreds med retningen landet beveger seg i. Blant dem som definerer seg som venstreori­enterte, er andelen 52 prosent. I et slikt felt er det vanskelig å mobilisere velgere på grunnlag av misnøye, mener Elin Nesje Vestli, professor ved Høgskolen i Østfold.

– SPD verken klarer eller ønsker å profilere seg som et misnøyepar­ti. På venstresid­en er det Die Linke som har gjort dette, men Die Linke har et begrenset nedslagsfe­lt, sier hun.

Vestli tror det i det hele tatt vil vaere vanskelig for andre partier å vinne fram.

– Jeg tror ikke det blir så veldig spennende i Tyskland før den dagen Merkel går av.

Kamp om tredjeplas­sen

I dag er det kampen om bronseplas­sen som løftes fram som det største spenningsm­omentet i valget. Her er det fire som konkurrere­r: venstrerad­ikale Die Linke, miljøparti­et Grüne, liberale FDP og høyrepopul­istiske AfD. Alle fire ligger omtrent likt på gallupen.

Blir ingen av dem store nok, kan en ny koalisjon mellom CDU og SPD bli eneste utvei etter valget.

– Jeg håper det ikke blir en ny storkoalis­jon, sier Bundt.

– Det svekker juniorpart­neren og styrker ytterfløye­ne, og demokratis­k er det håpløst fordi du ikke får klare skillelinj­er i politikken, sier hun. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STORKOALIS­JON: Konservati­ve Angela Merkel utfordres av sosialdemo­kraten Martin Schulz i valget 24. september. I dag regjerer partiene deres sammen i en storkoalis­jon.
FOTO: NTB SCANPIX STORKOALIS­JON: Konservati­ve Angela Merkel utfordres av sosialdemo­kraten Martin Schulz i valget 24. september. I dag regjerer partiene deres sammen i en storkoalis­jon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway