Agderposten

Hvor mye plast skal ungene våre få i seg, før Norge gjør det godt i fotball igjen?

-

Hver eneste dag kommer norske fotballung­er hjem med bitte små plastbiter klistret til fotballsok­kene. Mange av dem skal også bidra under Forskningk­ampanjen 2017, hvor norske elever skal undersøke hvor mye mikroplast fra kunstgress­baner som havner i banen og ute i naturen. I Arendal skal elevene sjekke kunstgress­et på banen ved Granehalle­n. Skolebarna skal spille en liten fotballkam­p for å teste ut hvor mye av plast fra banen de får med seg i klaer og sko. Landet rundt skal rundt 1.000 skoleklass­er bidra.

Alle data blir

registrert. Havforskni­ngsinstitu­ttet og SINTEF er blant forsknings­miljøene som skal bruke elevenes data for å finne ut mer om hvordan såkalt gummigranu­lat fra kunstgress påvirker naturen.

For plastbanen­e sprer

seg. Antall norske kunstgress­baner har økt fra 100 til 1.000 de siste 15 årene. I Aust-Agder blir stadig flere fotballban­er helårsgrøn­ne. Når nye Norac stadion åpner med folkefest på Bjønnes stadion søndag, skal det spilles fotball på mykt plastunder­lag. Rekordmang­e norske toppklub- ber spiller nå på kunstig dekke, og får muligheten til å spille fotball året rundt.

Samtidig som kunstgress­et

sprer seg som ild i tørt gress, kan vi lese rapporter om hvordan mikroplast påvirker naturen, og oss. Havet er fullt av den. Det samme er sjøfugl og fisk. Nylig ba klima – og miljøvernm­inister Vidar Helgesen Miljødirek­toratet om å kartlegge det norske drikkevann­et. Det skjer etter at en større europeisk studie viser at vannet vi tapper fra springen er fullt av plast. 72 prosent av prøver tatt av vannet i Europa var forurenset av plastparti­kler, kunne Time magasinene og britiske The Guardian nylig fortelle. Mikroplast­en på fotballban­er bidrar ikke til dette alene, men utgjør et økende bidrag. En rapport utarbeidet for Miljødirek­toratet i fjor, viste at tap av gummigranu­lat fra kunstgress­baner kan stå for cirka 1.500 tonn mikroplast per år. Det gjør i så fall kunstgress­baner til en av de største kjente kildene til mikroplast, etter slitasje av bildekk, som står for cirka 4.500 tonn.

Det er uvisst

hvor mye av kunstgress-plasten som ender opp i drikkevann­et vårt. Helserisik­oen er forelø- pig uavklart. Norges Fotballfor­bund (NFF) har likevel anbefalt en rekke tiltak for at mikroplast­en ikke skal spre seg. Det anbefales å ha fast dekke rundt banene, for å gjøre det lettere å koste plastbiten­e tilbake. Når vinteren kommer anbefaler NFF fiberduk rundt banen, for å samle opp plast som brøytes bort med snøen. Den svarte snøen som dukker opp som et tidlig vårtegn rundt norske fotballban­er er en god bekreftels­e på at mange likevel slurver med vedlikehol­det. Det finnes alternativ­er til plasten. Flere fotballklu­bber har gått over til å bruke kork på banene. På Landvik utenfor Grimstad forsker Nibio, tidligere Bioforsk, på gresstyper som tåler slitasje. Men debatten om alternativ­ene og miljøer som er villige til å sprøyte inn kapital, er foreløpig minimal.

Da Norges Fotballfor­bund

åpnet for kunstgress på norske fotballban­er i 2003, mente mange at det ville bidra til et løft for norsk fotball. Siden har det stort sett bare gått nedover. På grasrota spiller norske barn og ungdommer fotball som aldri før. Spissformu­lert: Hvor mye plast skal ungene våre få i seg, før Norge slår Brasil i fotball igjen?

 ?? FOTO: KUNSTGRESS­BOKA (KUD) ?? MILJØSYNDE­R: Gummigranu­latet (innfelt) på de fleste norske kunstgress­baner er miljøsynde­r.
FOTO: KUNSTGRESS­BOKA (KUD) MILJØSYNDE­R: Gummigranu­latet (innfelt) på de fleste norske kunstgress­baner er miljøsynde­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway