Agderposten

- Vi får mange spørsmål fra kundene

I helgen er det klart for Sørlandets Bilmesse, men hva skal bilkjøpern­e velge? Daglig leder i Auto-Car, Jarl Helge Venemyr, synes det er vanskelig å gi gode svar.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

23. og 24. september arrangeres Sørlandets Bilmesse igjen, og mellom 5.000 og 10.000 mennesker som sjesker på bil kommer til å sverme rundt de 200 blankpusse­de og splitter nye bilmodelle­ne som er samlet på Myra denne helgen.

Mange av dem vil vaere i villrede. De vil gå mellom elbilene, hybridene, hydrogenbi­lene, dieselbile­ne og bensinbile­ne og gruble. Hva er klokt å gjøre nå, i en tid hvor CO2-utslippene skal ned og fossilt drivstoff skal fases ut? Er tida der nå for å gå bort fra fossilt drivstoff?

– Det helt store utvalget i elog hybridbile­r kommer ikke før i 2020-21-22, sier Jan Trygve Gromstad i Gromstad Auto og Gromstad Motor.

Vanskelig å svare

– Vi får mange spørsmål fra kunder nå – og det er vanskelig å gi gode svar. Fordi så mye henger sammen med hva myndighete­ne vil gjøre, sier Jarl Helge Venemyr, daglig leder i Auto-Car i Arendal.

Regjeringe­n ønsker at nye biler som selges fra 2025, ikke skal slippe ut klimagasse­r. Men det er bare et mål. Det er ikke vedtatt forbud av salg av bensin- og dieselbile­r, og heller ikke lagt en plan for hvordan målet skal nås.

Hvem skal baere verditapet?

Noe av det som gjør valget vanskelige­re og vanskelige­re, er bruktbilma­rkedet. Mange bileiere er redde for at diesel- og bensinbile­ne vil synke kraftig i verdi i utfasingsp­erioden. Selv om det bare er nye biler som ikke lenger skal kjøre på fossilt drivstoff fra 2025, så kan det få konsekvens­er.

Venemyr tror bruktbilpr­isene vil synke kraftig hvis utfasingen går for fort.

Han mener regjeringe­n må lage en plan som faser ut det fossile drivstoffe­t i løpet av 10-15-20 år. Da kunne bilene kjøres, uten problemer med å få tak i drivstoff, til de likevel må skrotes.

Frankrike og Storbritan­nia vil utfase fossilbile­ne i 2040, tyske delstater planlegger for 2030, og Nederland har samme ambisjon som Norge: 2025.

Venemyr påpeker at subsidier og avgifter er avgjørende for hva folk kjøper. Det viste den klare dreiningen fra bensin til diesel i 2007, og ble tydelig igjen da elbilene slapp både importavgi­ft og moms. Norge har nå verdensrek­ord i antall elbiler per innbygger.

Nok ladestasjo­ner

Gromstad er litt mer optimistis­k.

– Alle kan ikke kjøpe ny bil, og det blir et bruktmarke­d også etter 2025. Vi vet ikke om regjeringe­ns mål nås. Vi vet ikke om det er nok ladestasjo­ner over hele landet da. Vi vet ikke om vi har fått en god nok teknologi til at alle typer kjøretøy – fra privatbile­r til busser og trailere – kan gå bort fra diesel. Men det kan gå veldig bra – det er vanskelig å spå, sier han.

Venemyr påpeker at det allerede finnes boligstrøk der det ikke er nok spenning til alle som ønsker å lade elbilene sine. Hvis det er elbilen som er framtida, så krever det også stabil og tilstrekke­lig kraftlever­anse.

Førerløse biler

I 2025 kan førerløse biler, både privateide og eid av bilfirmaer eller drosjesels­kaper, vaere vanlige. Bildeling kan vaere mye mer utbredt. Biozinfabr­ikken i Åmli kan vaere i full gang med å produsere råolje basert på grantopper og furukviste­r. Når den er raffinert, kan den tankes på dagens bensin- og dieselbile­r. Hydrogenbi­lene kan ha slått igjennom. Elbilene kan trolig gå mye lenger enn i dag. Framtida er vanskelig å spå.

Se på kjøremønst­er

– Så hva svarer dere når folk spør om hva slags bil det er fornuftig å kjøpe nå på bilmessa?

Det svarer de to helt samstemte på:

– Se på ditt eget kjøremønst­er og behov, og velg det som er fornuftig i dag. Valget må tas ut fra om du kjører mye og langt eller lite og kort, om du skal ha firehjulst­rekk, stasjonsvo­gn eller hva.

Gromstad opplyser at mange nybilkjøpe­re bytter hvert tredje, fjerde, femte år. Det vil si at de vil kjøpe bil minst én gang til før 2025.

I 2017 går 6 av 10 nye biler som selges på bensin eller diesel. Men selv om fossilbile­ne fortsatt dominerer, blir det utslippsfr­ie biler å både se og prøve på messa.

 ??  ??
 ??  ?? DAGLIG LEDER: Jarl Helge Venemyr i Auto-Car synes ofte det er vanskelig å gi gode svar så lenge mye henger sammen med hva myndighete­ne bestemmer seg for fremover.
DAGLIG LEDER: Jarl Helge Venemyr i Auto-Car synes ofte det er vanskelig å gi gode svar så lenge mye henger sammen med hva myndighete­ne bestemmer seg for fremover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway