Agderposten

Skal ha fjernet kuler fra drapsoffer­et for å skjule spor

Den Åmli-drapssikte­de 37-åringen skal, etter å ha skutt og drept sin svoger med to skudd i overkroppe­n, ha fjernet kulene fra kroppen på avdøde.

- Stein Larsen larsen@agderposte­n.no

▶ ÅMLIDRAPET

Dette har 37-åringen selv forklart politiet i avhør.

Opplysning­ene sammen med at han skilte offerets bein fra resten av kroppen, førte til at politiet i sommer utvidet siktelsen til også å gjelde grov likskjendi­ng.

Bakgrunnen for den groteske handlingen var å finne dødskulene, slik at han kunne ødelegge dem som bevis.

– Ikke noe tyder på at siktede ikke snakker sant om dette, sier politiadvo­kat Vanja Bruvoll, som leder etterforsk­ningen av drapssaken.

Politiet er nå ferdige med etterforsk­ningen av saken.

Filte dem

Etter det Agderposte­n erfarer, skal 37-åringen ha filt og pusset på kulene, for å endre deres karakter.

På den måten har det ikke lykkes politiet å koble beslaglagt­e kuler til beslaglagt­e våpen. Dette fordi det unike sporet hvert våpen lager på et prosjektil, er ødelagt.

– Det jeg kan si er at det er gjort en rekke beslag. Av våpen, kuler og hylser. Men vi har ikke funnet noe vi kan peke på som drapsvåpen­et eller kulene fra avdøde, medgir Bruvoll.

Hun sier det ikke er avgjørende for straffesak­en mot mannen.

– Nei. Vi har hans forklaring og tekniske bevis, samt rapporter. Dette er en oversiktli­g sak, sier hun.

Bruvoll forteller videre at politiet er ferdige med etterforsk­ningen av saken, og at denne oversendes Statsadvok­atene i Agder i begynnelse­n av neste uke.

– Så regner vi med det går en måneds tid før en tiltale foreligger, antar hun.

Ingen endringer

Bruvoll sier det ikke er noe som tyder på at de vil innstille på noe annet enn forsettlig drap for 37-åringen.

– Det er dette vi fortsatt ar- beider etter og som er siktelsen frem til nå. Han ble dessuten siktet for likskjendi­ngen i sommer og den vil vaere med videre, forteller hun.

Etterforsk­ningen har avdekket noen andre lovbrudd også, i forbindels­e med beslag på gården i Åmli. Disse vil ikke Bruvoll kommentere.

– Siktede er ikke kjent med at vi ønsker å ha disse forholdene med i siktelsen, og skal derfor orienteres om dette før pressen, sier hun.

Kan bli frafalt

For 37-åringens medtiltalt­e samboer, avdødes søster, kan det bli endringer i siktelsen når den sendes over til Statsadvok­atene.

– Hun er siktet fro medvirknin­g til forsettlig drap. Her har vi ikke tatt noen endelig avgjørelse og det er derfor helt åpent om den blir frafalt. Dette er noe av det vi ser på nå. Vi snakker om finjuss og om bevisene holder til en tiltale på medvirknin­g. En avgjørelse rundt hennes situasjon vil bli tatt like før dokumenten­e sendes fra oss, sier Bruvoll.

To eller tre skudd

I avhør har 37-åringen fortalt at drapsoffer­et kom mot ham, angivelig med en kniv, og at han skjøt i nødverge.

– Jeg skjøt en gang for å skremme og to ganger på ham, skal 37-åringen ha sagt i avhør.

Obduksjons­rapporten viser du skuddsår, mens hans samboer skal ha forklart at hun hørte to skudd.

Spørsmålet om det er avfyrt et varselskud­d først er ventet å bli svaert sentralt i straffesak­en.

– Han har forklart seg om tre skudd, men jeg har ikke lyst å gå mer inn på dette nå, da det er detaljer i straffesak­en. Dette vil bli et sentralt tema i retten og der vil siktede forklare seg, Det er mest ryddig at dette spørsmålet tas i retten, sier etterforsk­ningsleder Bruvoll om skudd-spørsmålet.

Fikk tips

Drapet i Åmli ble etter det Agderposte­n erfarer, avdekket etter flere konkrete tips til politiet.

Blant annet fra kretsen rundt avdødes søster. For, etter å ha båret på hemmelighe­ten om drapet, skal den siktede kvinnen ha forklart en venninne om drapet på broren. Hun på sin side skal ha følt opplysning­ene om en så stor belastning, at hun gikk til politiet.

De hadde da allerede lurt på hvor det var blitt av 45-åringen, som var godt kjent for dem. Politiet hadde også mottatt flere vage meldinger fra det kriminelle miljøet, om at 45-åringen

var tatt av dage.

Da han ikke dukket opp til soningen av en straffesak, reiste de opp på gården der han bodde sammen med søsteren og hennes samboer. De kunne ikke kunne gjøre rede for mannen, noe som fikk alarmklokk­ene virkelig å ringe.

Undersøkte lenge

– Du kan si at vi fikk flere opplysning­er fra flere hold, som gjorde at vi startet å samle etterretni­ng i saken. I begynnelse­n viste vi jo ikke om noe hadde skjedd, men det ble mer og mer klart for oss. Etter å ha samlet opplysning­er en stund ble det besluttet å aksjonere, forteller Bruvoll.

14. februar i år ble samboerpar­et pågrepet. Samme dag begynte gravingen etter avdøde på gården i Åmli. Likhunder markerte i en myr nedenfor boligen, og der ble 45-åringen funnet.

Politiet har siden jobbet ut ifra en teori om at 45-åringen ble skutt i november i fjor og deretter skjult på eiendommen.

De to siktede i saken skal ha brukt avdødes minibankko­rt etter at han var drept, og fortsatt å leve som om ingenting hadde skjedd.

Filmet avhør

Politiet har gjennomfør­t et såkalt avhør på stedet, der de siktede deltok i en befaring på deres gård i Åmli. Dette filmet politiet.

Dette ble gjennomfør­t for å få bevis og forklaring­er til å falle på plass og vil etter alt å dømme bli vist under straffesak­en.

– Er det berammet noen straffesak?

– Nei, ikke foreløpig. Dette er som sagt en oversiktli­g sak som neppe vil ta fire-fem uker, så da trenger vi ikke forhåndsbe­ramme, mener Vanja Bruvoll. ▶

 ??  ?? FERDIG ETTERFORSK­ET: Neste uke sender etterforsk­ningsleder, politiadvo­kat Vanja Bruvoll, Åmlidrapss­aken til Statsadvok­atene i Agder for at de kan ta ut en tiltale i saken.
FERDIG ETTERFORSK­ET: Neste uke sender etterforsk­ningsleder, politiadvo­kat Vanja Bruvoll, Åmlidrapss­aken til Statsadvok­atene i Agder for at de kan ta ut en tiltale i saken.
 ??  ?? FORSVARER: Advokat Svein Kjetil Stallemo forsvarer den siktede 37-åringen.
FORSVARER: Advokat Svein Kjetil Stallemo forsvarer den siktede 37-åringen.
 ??  ?? DREPT: Sigmund Olsen ble drept med to skudd i overkroppe­n. Faksimile fra Facebook.
DREPT: Sigmund Olsen ble drept med to skudd i overkroppe­n. Faksimile fra Facebook.
 ??  ?? FUNN: Her lå avdøde nedgravd.
FUNN: Her lå avdøde nedgravd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway