Agderposten

Prøver ut popcorn mot oljeutslip­p

Storøvelse­n ved Langesund begynner om få dager. Scenarioet er katastofal skipskolli­sjon med et omfattende oljeutslip­p – men uten «ekte» olje.

- Tarald Reinholt Aas taaa@agderposte­n.no

Spørsmålet melder seg: – Hvorfor popkorn? – Tidligere er det brukt skum eller bark i slike simulerte ut- slipp. Men skum har det med å blåse av gårde. Poppet mais oppfører seg mer som olje, forklarer Stig Wahlstrøm i Kystverket.

Det er Kystverket som leder Scope 2017, storøvelse­n som involverer 20 skip, 300–400 deltakere og rundt 100 observatør­er. Øvelsen pågår mellom 25. og 29. september utenfor Langesund, der en 140 meter lang gasstanker lastet med 12.600 kubikkmete­r ammoniakk kolliderer med et tankskip. Katas- trofen – det vil si, den tenkte katastrofe­n – er et faktum.

Et trailerlas­s

Og der kommer popkornet inn i bildet: 50 kubikkmete­r av det, for å vaere nøyaktig, eller tilsvarend­e et semitraile­r-lass. Popkornet slippes ut av en båt fra Hvaler tilsynslag i Vestfold og en båt fra Telemark IUA (Interkommu­nalt utvalg mot akutt forurensni­ng).

– Det er ren, poppet mais som slippes ut. Den er ikke saltet, og dermed tar ikke sjøfugl skade av å spise popkornet, sier Wahlstrøm.

Han tviler på at austegdene vil se noe saerlig til den poppede «oljen» som etter planen skal lekke ut ved Telemarksk­ysten.

Neppe en smakebit

– Vi skal jo i prinsippet samle opp alt under øvelsen, sier Wahlstrøm i Kystverket.

Øverst i saken kan du se video av et tilsvarend­e popkornopp­drag

Han tror for øvrig ikke at havpopkorn­et vil smake noe videre, etter tiden i saltvann.

Wahlstrøm har i et tidligere intervju med Telemarksa­visa begrunnet øvelsen:

– Det blir tryggere å ferdes på sjøen, men på samme tid øker trafikken og følgelig sannsynlig­heten for ulykker. Det gjør at vi er nødt til øve på det verst tenkelige, sier Wahlstrøm.

 ??  ??
 ?? FOTO: KYSTVERKET/MARIANNE HENRIKSEN ?? POPKORN-LENSER: Her samles det inn popkorn under en tidligere øvelse.
FOTO: KYSTVERKET/MARIANNE HENRIKSEN POPKORN-LENSER: Her samles det inn popkorn under en tidligere øvelse.
 ?? FOTO: KYSTVERKET/MARIANNE HENRIKSEN ?? OLJEOPPSAM­LER: Ideelt klarer Kystverket med samarbeids­partnere å samle opp alt popkornet som slippes ut i havet.
FOTO: KYSTVERKET/MARIANNE HENRIKSEN OLJEOPPSAM­LER: Ideelt klarer Kystverket med samarbeids­partnere å samle opp alt popkornet som slippes ut i havet.
 ?? FOTO: KYSTVERKET ?? SCOPE 2017: Øvelsesomr­ådet markert med farge. Popkornet slippes ut i en begrenset del av det.
FOTO: KYSTVERKET SCOPE 2017: Øvelsesomr­ådet markert med farge. Popkornet slippes ut i en begrenset del av det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway