Agderposten

Spennende funn

I disse dager foregår det noen spennende utgravning­er midt i Lillesand sentrum.

-

▶ HISTORIE

Tirsdag startet de den arkeologis­ke utgravning­en av brønnen under annekset til Lillesand bymuseum.

– Vi er ikke sikre på hvor gammel den er, men antar fra 1700-tallet. Trolig er dette bybrønnen i Lillesand fra den tiden. Men alt dette håper vi at utgravinge­ne vil gi oss svar på, sier en spent museumsbes­tyrer Anne Sophie HøeghOmdal til Agderposte­n.

Svaert gammel

Brønnen ble funnet under gulvet i annekset. Det ble skåret opp og arbeidene kunne ta til.

– Byggestil og plassering kan tyde på at det er en svaert gammel brønn, men det er fortsatt for tidlig å si noe sikkert. Vi kan dog regne med at den har stått her fra lenge før museet ble bygget i 1827. Sammen med de dendrokron­ologiske undersøkel­sene av bygningene, som er foretatt av Nationalmu­seet i København, ved seniorfors­ker Niels Bonde, vil dette til sammen gi oss verdifull informasjo­n om Lillesand sentrums tilblivels­e, mener Høegh-Omdal.

Mange funn

Hun kan fortelle at de allerede etter to dagers utgravinge­r har gjort mange spennende funn.

– Den første dagen ble de første 20–30 centimeter­ne rundt brønnen avdekket, og det ga oss flere funn. Mer spennende kan det bli i de påfølgende dagene. Utgravning­en fortsetter gjennom uke 38, og publikum er velkomne til en titt underveis og ikke minst til å komme med kommentare­r til funnene, om de kjenner igjen for eksempel mønsteret på noen av porselensb­itene, sier hun.

 ?? ALLE FOTO: LILLESAND BYMUSEUM ?? LEDER ARBEIDET: Arkeologen­e Ingunn Dahlseng Håkonsen og Nils Ole Sundet (i gult) står for utgravning­ene, mens vaktmestre­ne Dagfinn Berge (i midten) og Thormod Thomassen hjelper til med arbeidene i gulvet på annekset til Lillesand bymuseum.
ALLE FOTO: LILLESAND BYMUSEUM LEDER ARBEIDET: Arkeologen­e Ingunn Dahlseng Håkonsen og Nils Ole Sundet (i gult) står for utgravning­ene, mens vaktmestre­ne Dagfinn Berge (i midten) og Thormod Thomassen hjelper til med arbeidene i gulvet på annekset til Lillesand bymuseum.
 ??  ?? UNDER GULVET: Det som trolig er den gamle bybrønnen i Lillesand ble funnet under gulvet i bymuseets anneks.
UNDER GULVET: Det som trolig er den gamle bybrønnen i Lillesand ble funnet under gulvet i bymuseets anneks.
 ??  ?? SPENNENDE: Dette blystempel­et er et av de mange funnene den første dagen under utgravinge­ne rundt bybrønnen i Lillesand.
SPENNENDE: Dette blystempel­et er et av de mange funnene den første dagen under utgravinge­ne rundt bybrønnen i Lillesand.
 ??  ?? KORKET: Denne flasketute­n har fortsatt korken i.
KORKET: Denne flasketute­n har fortsatt korken i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway