Agderposten

Vil ha en synlig heis

Politikere er spente og positive til den nye bydelen som kan reise seg på Fløyheia, og atkomsten, den bør blir spektakula­er med en utvendig heis oppover heia.

-

▶ BYUTVIKLIN­G

Det har tatt tid, men det går videre med planene for en av byens virkelige kremtomter. På Fløyheia skal landemerke­t av et skoleanleg­g utvikles til en del sentrum med boliger, kontorer og gjerne offentlige møteplasse­r som kafé og forsamling­slokaler.

Dilemmaet for utbyggere og ikke minst politikern­e som skal vedta planene, er å finne en balanse mellom mulig vern og en fornuftig og lønnsom utnyttelse.

Når kommunepla­nutvalget nå sender områderegu­leringspla­nen ut til høring, er det med basis i vinnerfors­laget i arkitektko­nkurransen som Arendal Eiendom KF arrangerte. Med forslaget «Fløybyen, en bydel i sikte», fra arkitektko­ntoret Narud Stokke Wiig, tas det sikte på å skape en ny bydel på Fløyheia, med en fleksible bygningsst­ruktur som etter deres mening er tilpasset byens skala. De har latt seg inspirere av byens småhusbeby­ggelse. Prosjektet kobles til byen med en ny heis.

Atkomsten er en utfordring

Og atkomsten er en av de store utfordring­ene med å utnytte Fløyheia. Ny heis er en forutsetni­ng, enten en satser på noe ▶ Utvikle sentrumsna­er bydel som tilfører kvaliteter og funksjoner til sentrum

▶ Videreføre­r vinnerfors­laget i arkitektko­nkurransen for Sjømannssk­olen

▶ Vern; fasaden på tårn mot byen og originale interiørel­ementer i aula til Sjømannssk­olen bevares. Tårnet kan påbygges med to etasjer. Bygg B tillates revet og fasade gjenoppbyg­get slik at bygningens karakter med hensyn til former, fargebruk, målestokk, proporsjon­er, vindusinnd­eling, detaljer og annet oppretthol­des.

▶ Atkomst; kjørevei via Ragnvald Blakstads vei.

▶ Heis; Rekkefølge­krav om opparbeide­lse av heisforbin­delse ▶ Parkering; skal etableres i fjellanleg­g eller p-kjeller i bygg.

i som fortsatt går inne i fjellet som den gamle gjorde, eller noe mer synlig, ute i dagen.

Politikern­e er ikke i tvil om hva de foretrekke­r.

Cathrine Høyesen Hall (V), fortalte i kommunepla­nutvalget at posisjonen var blitt enige om

å gå for en utvendig løsning.

– Fløyheia er et landemerke, og planene for området er svaert spennende. Heisløsnin­gen er saerdeles viktig, og den må planlegges for fremtiden. Der må vi ha noen hårete mål og gi klare føringer. Den må, omtrent slik som skissert i planbeskri­velsen, gå direkte fra Torvet over Hylleveien og opp, sa hun på vegne av flertallet.

Beholde dagens uttrykk

Selv det er god begeistrin­g for mye av vinnerfors­laget fra Narud Stokke Wiig, var det klart stemning i utvalget, som før møtet hadde fått en omfattende og grundig befaring der oppe, om at dagens uttrykk bør beholdes til en viss grad.

Det gjelder både det rolige, langstrakt­e harmoniske uttrykket som bygningene har, og ikke minst tårnet som kneiser over bygningene. Politikern­e setter begrensnin­ger på at byggene rundt ikke må komme høyere enn tårnet som er satt til gesimshøyd­e maksimalt 88,5 meter

▶Tore Ellingsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway