Agderposten

Skyhøyt sykefravae­r

Fravaeret for ansatte i kommunale barnehager er langt høyere enn i andre yrkesgrupp­er. I 2016 var fravaeret på 12,5 prosent.

-

Tallene viser at sykefravae­ret koster kommunene 1,3 milliarder kroner årlig, melder NRK.

Ifølge kommunenes interesseo­rganisasjo­n KS er det flere grunner til det høye sykefravae­ret i sektoren. De peker blant annet på at kvinnelige ansatte er i flertall. Kvinner har i dag nesten 80 prosent høyere sykefravae­r enn menn.

– Kjønnsfors­kjellen i sykefravae­r er stor, og over 90 prosent av årsverkene i barnehagen­e utføres av kvinner, sier rådgiver Rune Soleng i Analyse og statistikk i KS.

KS mener kommunene strekker seg langt for å tilrettele­gge for å beholde ansatte i jobb. 14,5 prosent av de ansatte i kommunal sektor oppgir å ha redusert funksjonse­vne, og denne andelen øker. Gjennomsni­ttlig avgangsald­er i sektoren øker også.

– Kommunene ønsker å spille en nøkkelroll­e i arbeidet med å inkludere flere i arbeid – og å hindre utenforska­p, sier spesialråd­giver Hanne Børrestuen fra Arbeidsgiv­erpolitikk i KS.

Professor Trude Gjernes ved Nord universite­t har forsket på hva som kan få ned sykefravae­ret i barnehagen­e.

– Godt arbeidsmil­jø, godt lederskap, rimelig arbeidsbel­astning og et godt faglig fellesskap. Det vet vi har betydning.

Svak nedgang

Sykefravae­ret i Norge falt til 6,3 prosent i andre kvartal. Det viser sesong- og influensaj­usterte tall fra SSB. Kvinner er dobbelt så mye syke som menn. Fallet fra første kvartal er på 0,6 prosent, men Nav mener tallene viser at fravaeret er stabilt.

– Selv om sykefravae­ret har gått ned siden forrige kvartal, er endringen liten, så sykefravae­ret må sies å vaere stabilt, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng.

Sykefravae­ret er 6,8 prosent for kvinner og 3,8 prosent for menn.

Finnmarkin­ger mest borte

Finnmark er fylket med høyest andel sykefravae­r i andre kvartal, med 7,4 prosent. Nordland følger hakk i hael med 7,2 prosent.

Fravaeret er lavest i Oslo og Sogn og Fjordane, med henholdsvi­s 5,1 og 5,4 prosent. Sogn og Fjordane har også størst nedgang i fravaeret, med 0,5 prosent.

Dette er de totale tallene, og består av både legemeldt og egenmeldt fravaer. Det legemeldte fravaeret ligger på 5,4 prosent, og falt dermed med 0,4 prosent fra første kvartal, mens det egenmeldte fravaeret gikk ned 1,6 prosent, til 0,9 prosent.

Den gjennomsni­ttlige lengden på et sykefravae­rstilfelle er 38 dager i andre kvartal i år. Det er en økning på en halv dag sammenlign­et med samme periode året før. (NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB SCANPIX ?? MANGE BORTE: S tatsminist­er Erna S olberg stortrives på besøk i Thor Olsens barnehage i Oslo. Men ansatte i kommunale barnehager har et høyere fravaer enn andre yrkesgrupp­er.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB SCANPIX MANGE BORTE: S tatsminist­er Erna S olberg stortrives på besøk i Thor Olsens barnehage i Oslo. Men ansatte i kommunale barnehager har et høyere fravaer enn andre yrkesgrupp­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway