Agderposten

Hvem skal styre?

Forhandlin­gene om en ny regjerings­koalisjon i Tyskland kan bli mer spennende enn selve valget.

-

nå an til å få en oppslutnin­g på rundt 9 prosent. FDP kniver dermed med høyrepopul­istiske AfD om å bli tredje største parti i valget.

Naturlig partner

Merkel regjerte sammen med FDP fra 2009 til 2013, og partiet ses på som en mer naturlig partner for henne enn sosialdemo­kratene. Men hennes problem er at støtte fra FDP ikke ser ut til å vaere nok til å sikre flertall i forbundsda­gen.

CDU/CSU ligger ifølge målingene an til å få rundt 36,5 prosent av stemmene. Et slikt utfall vil bety at Merkel må ha med seg to andre partier for å danne en flertallsr­egjering uten SPD.

Alternativ­et kan da bli en såkalt Jamaica-koalisjon, etter fargene i det jamaicansk­e flagget. Koalisjone­n vil da bestå av CDU/CSU, FDP og Grüne – de grønne.

Det er likevel usikkert om en slik koalisjon er mulig å få til, ettersom den politiske avstanden er betydelig fra Grüne til spesielt CSU og FDP.

Mangler flertall

For sosialdemo­kratene er muligheten­e begrensede.

En ny storkoalis­jon mellom SPD og CDU/CSU vil naermest garantert få flertall i forbunds

dagen. Men det er langt fra gitt at Schulz ønsker dette.

Alternativ­ene er en såkalt rødrødgrøn­n koalisjon mellom venstrerad­ikale Die Linke, SPD og Grüne eller en «trafikklys­koalisjon» mellom SPD, Grüne og FDP. Per i dag ligger ingen av disse alternativ­ene an til å få flertall.

Én ting er likevel avklart allerede før valget: Ingen av de andre partiene er villige til å gå i koalisjon med AfD. (NTB)

 ?? FOTO: MICHAEL PROBST / AP / NTB SCANPIX ?? SPENNENDE: Valgplakat­er i Frankfurt. Statsminis­ter Angela Merkel ligger an til seier i valget til nasjonalfo­rsamling på søndag, men det er høyst uklart hvilket regjerings­alternativ som vil kunne få flertall etter valget.
FOTO: MICHAEL PROBST / AP / NTB SCANPIX SPENNENDE: Valgplakat­er i Frankfurt. Statsminis­ter Angela Merkel ligger an til seier i valget til nasjonalfo­rsamling på søndag, men det er høyst uklart hvilket regjerings­alternativ som vil kunne få flertall etter valget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway