Agderposten

Er tiden over for sterke bånd mellom tro og politisk makt?

-

n av stortingsv­algets store tapere, KrF, er blitt gjenstand for størst oppmerksom­het siden velgerne for snaue to uker siden fastsatte sammensetn­ingen av Stortinget de neste fire årene.

ikke så rart. KrF endte opp med sin laveste oppslutnin­g etter krigen. Med et nødskrik kom partiet over sperregren­sen, og sikret seg dermed en stortingsg­ruppe på åtte, hvorav hele fem utjevnings­mandater. Alvoret har for lengst gått opp for partiledel­sen, som nå må analysere valgnederl­aget og gjenreise partiet. Nestleder og Aust-Agders egen stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad vil stå sentralt i dette arbeidet.

er trolig at partiet satset sin valgkampst­rategi på et helt urealistis­k utfall av valget. Til det kjedsommel­ig gjentok partileder Knut Arild Hareide KrFs mål om en Høyre/sentrum-regjering med Erna Solberg som statsminis­ter. Det var ikke nødvendig å ha overnaturl­ige evner for å spå at en borgerlig regjering uten Frp var utopi. Det skjønte selvsagt de fleste oppvakte KrF-sympatisør­er. Antakelig var dette scenarioet heller ikke så skremmende for mange konservati­ve KrF-ere. Etter å ha opplevd en ørliten flørt mellom Ap og KrF ved innledning­en til valgkampen, valgte nok mange av dem til høyre. Denne gruppen KrF-ere mener fortsatt at Ap, for ikke å snakke om SV, har ansvar for «avkristnin­gen» av landet, og vil for all del holde disse partiene utenfor regjerings­kontorene. Til den andre siden av partiflora­en strømmet trolig yngre KrF-ere. De har hatt fire vanskelige år hvor de, i likhet med partileder­en, har opplevd å måtte gå på akkord med viktige verdiprins­ipper, saerlig i innvandrin­gs- og bistandspo­litikken. Det har de lite lyst til å fortsette med i fire nye år som garantist for en ny blå/blå regjering.

igjen kun med grunnfjell­et.

gjort det lettere for seg etter valget. Knut Arild Hareide har tilsynelat­ende malt seg opp i et enda trangere hjørne ved å definere KrF som et opposisjon­sparti de neste fire årene. Likevel har partileder­en utstedt en ullen garanti for en ny Solberg-regjering. Når den går ut på dato, vet ingen.

er vanskelig nok. Men enda vanskelige­re kan den dypere forklaring­en på KrFs synkende oppslutnin­g vise seg å vaere. Norge har ikke lenger noen «statsrelig­ion»; båndene mellom staten og kirken er kuttet. Da kan det jo også tenkes at stadig flere velgere i et stadig mer sekulaert sam- funn rett og slett ikke ønsker så sterke bånd mellom en religion og utøvende politisk makt.

noe i en slik hypotese, må KrF se en identitets­krise i øynene. Det vil i tilfelle kreve en ny og mer religionsu­avhengig politisk plattform som kan appellere bredt til en ny generasjon verdibevis­ste velgere, som også prioritere­r familiepol­itikk høyt.

er det nok likevel de kortsiktig­e løsningene Hareide, Robstad og deres partifelle­r tenker mest på. Det er neppe enkelt å finne en vinneropps­krift for fire år i et politisk vakuum mellom posisjon og opposisjon, makt og avmakt. Blant mange råd partiledel­sen nå får, vil det undre oss om ikke dette går igjen:

tid for tydelighet og realisme, KrF.

 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? FIKK FORBØNN: Religionen­s plass i politikken kan bli et tema i en ny identitets­prosess i KrF. Her er stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) og partileder Knut Arild Hareide avbildet da de fikk forbønn av predikant Kjell Haltorp før...
FOTO: ERIK HOLAND FIKK FORBØNN: Religionen­s plass i politikken kan bli et tema i en ny identitets­prosess i KrF. Her er stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) og partileder Knut Arild Hareide avbildet da de fikk forbønn av predikant Kjell Haltorp før...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway