Agderposten

Men det var de blideste som vant valget

Høyre vant valget fordi vi snakket om et Norge folk kjente seg igjen i. Med optimisme engasjerte vi oss i de utfordring­ene folk opplever i sin hverdag.

-

Jonas Gahr Støre innledet valgkampen med å si at «de blideste vinner (valget)». Han hadde helt rett.

Erna Solberg benyttet valgkampen til å snakke stolt om egen politikk, både om den som har vaert ført og hvor Høyre vil fremover. Alle som åpnet dørene da Høyre banket på i løpet av valgkampen, ble møtt av positive og engasjerte Høyre-tilhengere, som var stolte av en tilbakelag­t fireårsper­iode og med tro på et videre regjerings­prosjekt.

I møte med kritikk av krevende reformer som politirefo­rmen, kommuneref­ormen og langtidspl­anen for Forsvaret, sto Høyre-folk med rak rygg.

Vi mener oppriktig at reformene betyr bedre tjenester i et Distrikts-Norge som er i fremgang. Vi tror det var derfor vi gjorde det godt også i mange distriktsk­ommuner.

Kun tre ganger etter 1924 har Høyre gjort et bedre valg enn i 2017. Fra regjerings­posisjon ble Høyre største parti i sju fylker. Mange lurer nå på hvorfor?

Da Trygve Bratteli en gang ble spurt om hva som var hemmelighe­ten bak Arbeiderpa­rtiets massive dominans i etterkrigs­tidens Norge, svarte han:

«Vi forsto den tid vi levde i og ga svar menneskene trodde på». Dette sitatet har blitt en viktig ledesnor for det politiske arbeidet i det moderne Høyre.

I denne valgkampen har kampen om virkelighe­tsbeskrive­lsen vaert sentral. Gjennom venstresid­ens daglige kritikk mot regjeringe­n kunne man få inntrykk av at Norge er blitt et kaldere samfunn, at landet går i feil retning, at norske distrikter blir lagt ned og at norsk økonomi er i krise.

I et desperat siste forsøk prøvde venstresid­en og fagbevegel­sen å klistre Høyre til usanne påstander om kutt i sykelønn, et svakere trepartssa­marbeid og kutt i velferdsor­dninger.

Venstresid­ens fortelling om nåtidens Norge har vaert vanskelig å kjenne seg igjen i. Velgerne opplever at Høyre har bedre svar enn Arbeiderpa­rtiet på hvordan Norge skal skape flere arbeidspla­sser, hvordan elevene skal laere mer i skolen, hvordan helsevesen­et skal bli bedre og hvordan Forsvaret skal rustes opp. Det viser valgresult­atet.

Valgkampen har i det hele tatt handlet mye om Høyre og regjeringe­ns politikk. Det har vaert enklere å se hva opposisjon­en var mot, enn hva de var for. Der Høyre snakket om hva vi ønsket å moderniser­e, snakket venstresid­en mer om hva de ønsket å reversere. Få opplevde at dette var nødvendig.

Satsing på etter- og videreutda­nning for laerere er blitt en suksess, fravaersgr­ensen likeså og skoleresul­tatene peker i riktig retning. Helsekøene går ned, og pakkeforlø­p for kreft bejubles av pasientene. Det satses på vei og jernbane som aldri før, og veiselskap­et Nye Veier får hastighete­n på veibygging opp – og kostnadene ned.

Erna Solberg kunne ved dette valget snakke om hvordan regjeringe­n hadde håndtert flyktningk­risen og oljeprisfa­llet på en god måte, ikke helt ulikt den situasjone­n Stoltenber­g-regjeringe­n var i ved valget i 2009.

Gjennom våren og sommeren hørte vi stadig flere nyheter om hvordan ledigheten falt og veksten gikk opp. Samtidig var det krevende å se hva Gahr Støre og Arbeiderpa­rtiet ville med Norge.

De var for kommuneref­orm, men mot kommuneref­ormen. De var for en fravaersgr­ense, men mot fravaersgr­ensen. Og i løpet av de siste ukene av valgkampen vinglet Arbeiderpa­rtiet om flystasjon­en på Andøya, beredskaps­senteret på Taraldrud, helikoptre på Bardufoss og deponiet i Brevik.

På valgdagen var det gledelig å konstatere at velgerne belønnet politikere som står oppreist og ikke bøyer av for saerintere­sser. Det gir Høyre selvtillit til å fortsette å gjøre de endringer vi mener er nødvendig for å ta vare på Norge som verdens beste land å bo i.

Tilliten velgerne har gitt Høyre må forvaltes godt, først og fremst ved å levere resultater på de politiske løsningene vi har lovet velgerne, og som velgerne sa et tydelig ja til. Det handler om:

Å satse på kvalitet og tidlig innsats i skolen.

Å skape flere arbeidspla­sser som bidrar til statsbudsj­ettet, ikke flere arbeidspla­sser som lever av statsbudsj­ettet.

Å skape pasientene­s helsetjene­ste med kortere helsekøer og mer forutsigba­r behandling, samt å gjennomfør­e kvalitetsr­eformen «leve hele livet» i eldreomsor­gen.

Å skape et tryggere Norge ved å satse på forsvar, politi og beredskap.

Skal Høyre lykkes med oppgavene og gjøre gode valg også i 2019 og 2021 må partiet samtidig fornye seg. Vi skal fortsette å vaere landets fremste politiske verksted fordi samfunnet vil fortsette å endre seg. Saerlig vil digitalise­ringen, klimaendri­ngene, eldrebølge­n, utenforska­pet og den økende innvandrin­gen til Norge kreve at Høyre utvikler ny politikk.

Høyre vet at tillit bygges over tid – ikke i løpet av en kort valgkamp. Ved å forsøke å forstå de utfordring­ene Norge står overfor og nordmenn opplever, og ved å søke nye svar på disse utfordring­ene og levere på dem, skal Høyre på ny fortjene velgernes tillit.

Svein Harberg Stortingsr­epresentan­t Aust-Agder Høyre

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HØYREVIND 2017: Mens Erna Solberg benyttet valgkampen til å snakke stolt om egen politikk, både om den som har vaert ført og hvor Høyre vil fremover, vinglet Arbeiderpa­rtiet fra side til side. De var for kommuneref­orm, men mot kommuneref­ormen. De var...
FOTO: NTB SCANPIX HØYREVIND 2017: Mens Erna Solberg benyttet valgkampen til å snakke stolt om egen politikk, både om den som har vaert ført og hvor Høyre vil fremover, vinglet Arbeiderpa­rtiet fra side til side. De var for kommuneref­orm, men mot kommuneref­ormen. De var...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway