Agderposten

Et mulig borgerlig samarbeid

Resultatet av årets stortingsv­alg er både en utfordring og en mulighet for en borgerlig flertallsr­egjering.

-

Stortingsv­alget er over, og de fire borgerlige partiene fikk flertall denne gangen også. Nytt av dette valget er at etter valget i 2013 trang Frp og Høyre kun støtte av enten KrF eller Venstre for å få flertall. Nå trenger vi begge de borgerlige sentrumspa­rtiene for å få flertall. Dette kan sees på som en utfordring, med det er også en mulighet for en borgerlig flertallsr­egjering.

Både Frp og Høyre har vaert åpne for å utvide dagens mindretall­sregjering, og det kan se ut som Venstre og deler av KrF er på glid. Hans Fredrik Grøvan sa i et intervju med Faedreland­svennen at det vil vaere underlig å vaere i opposisjon til ei regjering de selv har satt inn, sågar hadde KrF Erna Solberg som sin statsminis­terkandida­t.

Min oppfatning er at det er avstand mellom Frp og KrF, men avstanden er ikke så stor at det ikke er grunnlag for å vurdere om det kan vaere aktuelt å danne regjering sammen. KrF og Venstre har samarbeide­t med regjeringe­n om statsbudsj­ettet igjennom hele forrige periode, noe som absolutt burde vaere en viktig faktor for å ytterliger­e styrke samarbeide­t på borgerlig side.

Vi ser at stadig flere av KrFs støttespil­lere heller mot er regjerings­samarbeid med Frp. Redaktør i den kristne avisen Dage sier rett ut at KrF og Frp bør regjere sammen.

Majoritete­n av KrFs velgere er på Sørlandet, og i Vest-Agder og i Kristiansa­nd samarbeide­r vi godt med KrF. Nå er det mitt ønske at vi også kan danne regjering sammen, i alle fall ha en forplikten­de samarbeids­avtale som sikrer en stabilt og forutsigba­rt styre fremover.

Både KrF og Venstre er nå i en fase der de vurderer sitt forhold til sittende regjering. Min klare oppfatning er at skal KrF og Venstre fremstå som relevante for fremtidige velgere, bør de bli deltakere i en borgerlig regjering. Frp har nemlig vaert krystallkl­are på at det ikke er aktuelt å støtte en regjering vi selv ikke er en del av, noe som betyr at Norge i all overskueli­g fremtid enten vil ha en Frp- eller Ap-regjering.

Jeg har tro på at Venstre i løpet av denne perioden blir en del av regjeringe­n, men jeg frykter at KrF velger bort regjerings­samarbeid. Men velger KrF å vaere i opposisjon til både Ap og Frp, så er jeg overbevist om at de havner under sperregren­sen neste gang, og da er det ikke lett å komme tilbake. Det kan faktisk bety slutten for dem.

Steinar Bergstøl Andersen Fylkesting­srepresent­ant Vest-Agder Frp

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? POLITISK SAMARBEID: Dersom KrF og Knut Arild Hareide nå velger en opposisjon­stilvaerel­se, kan det bety slutten for partiet, skriver Steinar B. Andersen.
FOTO: NTB SCANPIX POLITISK SAMARBEID: Dersom KrF og Knut Arild Hareide nå velger en opposisjon­stilvaerel­se, kan det bety slutten for partiet, skriver Steinar B. Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway