Agderposten

Demokrati på norsk – valgkampen og EU

Det er lett å få inntrykk av at norsk politikk utelukkend­e er en konsekvens av hvilke partier som gikk seirende ut av valgkampen. Forskning viser, ikke overrasken­de, at all makt ikke sitter i Stortinget.

-

For å få en mer fullstendi­g forståelse av demokrati på norsk, bør blikket rettes mot en ofte glemt arena hvor norsk politikk også utformes til daglig: EU-systemet.

Til tross for både brexit og gjentatte kriser, viser studier at EU faktisk er langt unna sammenbrud­d. Kriser bidrar ofte til mer integrasjo­n, ikke mindre.

Europa har blitt mer overnasjon­al til tross for utbredte ønsker om det motsatte. Stater og institusjo­ner knyttes stadig tettere sammen, hvor politikk utformes i økende grad i samspill med overnasjon­ale organer.

for Norge og har konsekvens­er for forestilli­ngen om nasjonal politisk suverenite­t, Stortinget­s rolle og for ideen om demokrati på norsk.

Norsk politisk debatt lever i en slags forestilli­ng om at nasjonal politisk vilje i første rekke former offentlig politikk. Europeisk integrasjo­n utfordrer imidlertid muligheten­e til å omsette en slik vilje til praktisk politikk. vis inn i EUs felles forvaltnin­g. Dette betyr at norske direktorat­er og tilsyn i praksis opptrer som en del av EU-apparatet.

Norsk forvaltnin­g forholder seg med andre ord til premisser satt av EU, og opptrer således ofte med to roller eller hatter: En norsk og en europeisk. En to-hattet norsk forvaltnin­g uttrykker en dyp form for integrasjo­n av utøvende myndighet i Europa, og utfordrer direkte Stortinget­s rolle.

andre ord konturene av et Nettverks-Europa bestående av nasjonale direktorat­er i tett samspill med EUs egne forvaltnin­gsorganer. Nettverken­e oppstår først og fremst for å løse felleseuro­peiske utfordring­er – som migrasjons­kriser og finanskris­er.

Ofte utvikler disse nettverken­e felles problem- og løsningsfo­rståelse på tvers av landegrens­er. Dette bidrar til en harmoniser­ing av offentlige tiltak, men gir samtidig mindre rom for stater til å fronte egne dagsordene­r.

for administra­tiv integrasjo­n reiser spørsmål omkring vilkårene for nasjonal politisk styring. Integrasjo­nen som er beskrevet ovenfor, illustrere­r også et varig paradoks i norsk europapoli­tikk; på den ene siden politiske målsetting­er om å føre en såkalt aktiv europapoli­tikk og på den andre siden erkjennels­en av velkjente begrensnin­ger for å drive en slik politikk i praksis.

Den viktigste er Norges tilknytnin­gsform til EU. Målsetting­en om en aktiv europapoli­tikk blir i praksis vanskelig, fordi Norges avtaleverk med EU ikke sikrer politisk representa­sjon i EUs besluttend­e organer.

ideen om folkelig styre er dette utfordrend­e, siden Norge reduseres til det noen kaller et lobbyland. Uformelle møter i EUs korridorer og Brussels restaurant­er blir de viktigste arenaene for politisk påvirkning.

EU-samarbeide­t har siden EØS-avtalen trådte i kraft i 1994, utviklet seg betydelig ved å omfatte stadig nye saksområde­r. Norge har svart med fortløpend­e å signere nye avtaler med EU og har i dag over 70 samarbeids­avtaler med EU. Alle gir rett til deltakelse. Ingen gir politiske rettighete­r.

EU har i tillegg endret seg institusjo­nelt med et stadig sterkere Europa-parlament og en sterk utvikling av EU-byråer. Dette har ført til at EUs politiske og administra­tive makt har blitt betydelig utvidet.

I den senere tid er det også grunn til å anta at EUs mange kriser vil få konsekvens­er både for EUs utvikling og for den oppmerksom­het som gis Norge. Brexit vil for eksempel øke kapasitets­utfordring­ene for EU og gjøre det mer utfordrend­e å få oppmerksom­het fra norsk side.

først og fremst av varige spenninger og iboende para- dokser mellom et politisk mål om å føre en aktiv politikk og de avtale- og forvaltnin­gsmessige begrensnin­ger som trekker i retning av politisk passivitet.

Disse begrensnin­gene medfører at norsk europapoli­tikk blir en handlingsp­lan for politisk lobbyvirks­omhet.

Vi finner flere saker hvor Norge har ønsket å vaere aktive, men hvor EUs politikk har satt begrensnin­ger. Eksempler finner vi innenfor matsikkerh­et, regulering av norsk distriktsp­olitikk (differensi­ert arbeidsgiv­eravgift), liberalise­ring av petroleums­sektoren og strømmarke­det, og det tidligere norske postmonopo­let. Det er få norske politikkom­råder som unngår å bli berørt av EUs regulering­er.

det norske demokratie­t fremstått som en forestilli­ng om at nasjonal politikk utformes utelukkend­e av norske politiske institusjo­ner. Dette bildet er stadig mindre dekkende og må suppleres med forestilli­ngen om at norsk demokrati er en integrert del av et felleseuro­peisk politisk system. Jarle Trondal Nadja Kühn

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? EU-SAMARBEIDE­T: Siden EØS-avtalen trådte i kraft i 1994, har EU-samarbeide­t utviklet seg betydelig ved å omfatte stadig nye saksområde­r. Norge har i dag over 70 samarbeids­avtaler med EU, som alle gir rett til deltakelse, men ingen gir politiske...
FOTO: NTB SCANPIX EU-SAMARBEIDE­T: Siden EØS-avtalen trådte i kraft i 1994, har EU-samarbeide­t utviklet seg betydelig ved å omfatte stadig nye saksområde­r. Norge har i dag over 70 samarbeids­avtaler med EU, som alle gir rett til deltakelse, men ingen gir politiske...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway