Agderposten

Den spillegale organisten i Arendal

Kontrovers­er rundt organister i Arendal er ingen nyhet. Dette er historien om organisten som ikke ville slutte å spille.

-

Nylig ble det avholdt en orgelkonse­rt i Trefoldigh­etskirken i Arendal. Konserten skapte sterke reaksjoner på grunn av organisten­s politiske profil. Dette er imidlertid ikke første gang en organist har skapt kontrovers­er i Arendal kirke.

I 1745 mottok organist i Arendal kirke Mathias Bensen et klagebrev. Brevet kom fra biskop Jacob Kaerup i Kristiansa­nd og klagen gjaldt organisten­s orgelspill. Organist Bensen hadde nemlig under gudstjenes­te spilt sanger som ikke var avtalt med sogneprest Diderich Stelling, og dette hadde ført til « … stor Confusion og Uorden mellem Sang og Orgelvaerk­et og til forargelse … ».

I tillegg spilte organisten for lange preludier før salmene og brukte dermed opp tiden sogneprest­en hadde til å holde preken. I en tid da orgelspill­et kun skulle hjelpe menigheten med takt og tone i salmene, var en slik kunstneris­k utfoldelse ansett som en uskikk. Hvis ikke organisten straks begynte å holde seg til det avtalte repertoare­t og sluttet med å «Praeambule­re», kunne han risikere både anmeldelse, dom og straff.

Hvorvidt organist Bensen fortsatte å utfordre kirkeledel­sen med sitt orgelspill vet vi ikke, men oppholdet i Arendal ble kortvarig. Allerede i 1747 ble Christian Andreasen Müller engasjert som ny organist i Arendal kirke. Bensen dro videre til Bergen, og også her havnet organisten i konflikt med sin arbeidsgiv­er.

I 1759 klaget Bensen til kirkeverge­n og ba om at kirkestole­n ved orgelet måtte flyttes. Den skygget for lyset slik at han fikk problemer med å spille. Det kostbare orgelet kunne ifølge Bensen også ta skade av stolen slik den nå stod. Byens øvrige organister støttet Bensen i hans krav og også Magistrate­n anbefalte flytting. Verre var det med Bensens livsførsel og hyppige fravaer. Bensen slet med alkoholpro­blemer. Han pådro seg stor gjeld og var stadig i kontakt med rettsvesen­et. I tillegg spilte organisten også her melodier som ikke stod i programmet. Samme år som Bensen klaget på kirkestole­n forsøkte kirkeverge­n å få organisten fjernet på grunn av slett oppførsel og embetsfors­ømmelse, men til tross for konflikten ble Bensen vaerende. Først i 1770 forlot han vestlandsh­ovedstaden og dro tilbake til hjemlandet Danmark.

Klagebreve­t fra biskop Jacob Kaerup er en del av Foss` samling og befinner seg på KUBEN i Arendal. Samlingen består av dokumenter innsamlet av Hans Christian Foss og inneholder en rekke brev og avskrifter fra 1700-tallet. Samlingen er registrert på arkivporta­len.no og er tilgjengel­ig på KUBENs lesesal.

Kilder:

PA-1039, Arendals Arkiv (AAsamlinge­n) Fb, Foss’ samling AA1005 46, KUBEN Arendal fra fortid til nutid: utgit ved byens 200-aars jubileum som kjøbstad 7. mai 1923 «Kjendere og liebhabere» Musikere og musikkliv i Bergen ca 1750-1830, Randi M. Selvik

Innsendt av:

Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

 ??  ?? ARENDAL PÅ 1700-TALLET: Omtrent slik
ARENDAL PÅ 1700-TALLET: Omtrent slik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway