Agderposten

Bare én har meldt mobbing

Nå er det lettere å melde fra til Fylkesmann­en hvis et barn opplever mobbing, men så langt har bare én brukt muligheten.

-

Fra 1. august har elever i grunn- og videregåen­de skole en lovfestet rett til å bli hørt av Fylkesmann­en, dersom det har gått mer enn fem dager etter at de varslet rektor ved skolen, uten at tiltak er satt inn mot opplevd mobbing.

I Opplaering­slovens kapittel 9A-6 heter det blant annet:

«Dersom ein elev ikkje har eit trygt og godt skolemiljø, kan eleven eller foreldra melde saka til Fylkesmann­en etter at saka er teken opp med rektor.»

Enkelt nettskjema

For å gjøre det enkelt å melde fra, ligger det nå et elektronis­k skjema på nettsiden til fylkesmann­en.no.

– Det må jo vaere helt supert at det er nå er lett å melde fra. Men foreløpig er det bare kommet inn ett skjema til oss. Det skyldes nok at muligheten ikke er så godt kjent ennå. Vi jobber med å promotere det nye lovverket ut i kommunene, forteller ass. utdannings­direktør Aase Kiledal ved Fylkesmann­en i Aust-Agder til Agderposte­n.

Hun vet ikke om den ene varslingen via det nye, elektronis­ke skjemaet, er kommet på en elev i barne- eller ungdomssko­len i fylket.

– Mange mobbesaker her

Endringen i Opplaering­slovens kapittel 9A i sommer kom som en direkte konsekvens av at regjeringe­n i februar lovfestet nulltolera­nse mot mobbing.

– Vi har hatt mange mobbesaker i vårt distrikt også, men jeg har ikke tall per nå som viser hvordan vårt fylke er på landsstati­stikken, sier Kildal.

– Etter Brennpunkt-programmet tenker jeg jo at sånn skal det ikke vaere i norsk skole, at elever føler seg utrygge, sier Kildal.

Agderposte­n: – Loven sier at «alle elevar har rett til eit trygt og godt skolemiljø som fremjar helse, trivsel og laering». Hvis vi voksne hadde hatt vondt i magen hver dag vi gikk til jobben, ville vi vel antakelig sluttet. Likevel må elevene gå på skolen, selv om klarer å gi dem et trygt miljø?

– Ja, ikke sant? Elevene har en plikt å gå på skolen, de kan ikke velge, sier Kildal. ▶ Liv Ekeberg

 ?? FOTO: NRK ?? IKKE HØRT: Selv om Arnar, her 12 år, og moren hans sa tydelig fra om trakasseri­ng og mobbing, skjedde ingenting.
FOTO: NRK IKKE HØRT: Selv om Arnar, her 12 år, og moren hans sa tydelig fra om trakasseri­ng og mobbing, skjedde ingenting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway